Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '12

 
Kategori
Sinema
 

Terminatör Serisi: 4 film 1 arada

Terminatör Serisi: 4 film 1 arada
 

Araya yeşillik olsun tadında yazdığım ve 2000 ve sonrası doğumlu sinemaya yeni yeni merak salan gençlik için hazırladığım efsane filmlerin yorumlarına Terminatör serisiyle devam ediyorum. Dünya sinema tarihinde görsel efektin ne olduğunu bize öğreten bu devrimsel film serisini 90 ve 80 kuşağından okuyanlar olursa eminim göz yaşları içerisinde okuyacaktır.

Film  : Terminatör - 1984

Tür    : Bilim Kurgu

Puan : 10 üzerinden 10

Filmi yorumlamaktan çok anılara yolculuk denilebilecek bu devrimsel filmde eminim herkes bundan yaklaşık 40 yıl önce bu kadar teknik bilgiye dayalı bir hayal gücünün nasıl bu kadar mükemmel ortaya konulabileceğini düşünmüştür.

Film 90 larda Türkiye'de TRT tarafından ilk gösterildiğinde film o kadar teknikti ki çoğumuz filmi 3. izleyişimizde önemli noktaları tam olarak kafamıza oturtabilmişizdir.

Bilim kurguya yepyeni bir boyut getirmesiyle , efektleri ve senaryosunun kalitesi ve oyunculuğuyla sinemanın yeni bir neslinin ilk temsilcisi olan bu filme sembolik olarak 10 puan veriyorum, o bunu zaten fazlasıyla hak etmiş ve kendini ispatlamış bir film.

Film : Terminatör 2 - 1991

Tür : Bilim Kurgu

Puan : 10 üzerinden 10

Seri halde çekilen filmlerin en önemli sorunlarından birisi ilk film tuttu diye çekilen filmlerin ikincilerinin genelde çok dandik olmasıdır. Ancak bu filmde birinci filmin çok ötesinde görsel efektler, daha kaliteli oyunculuklar ve birincisi kadar girift ve mükemmel bir senaryoyla karşılaşıyoruz.

2000 kuşağından bu filmi izlememiş olanların sayısı eminim çoktur ve sinemaya yeni yeni ilgi duduyorlarsa bu filmi izlediklerinde çok şey kaybedeceklerinin farkında değillerdir. Sinemanın devrimsel yürüyüşünün ayak seslerini duymak için her sinema severin mutlaka izlemesi gereken bu filmde büyülenmeye herkesin hazır olması gerekir.

Ancak filmden sizi kopartabilecek bir can sıkıcı durum da yok değil. Filmde 2000 li yıllardan sonra teknolojinn çok ilerleyip robotların dünyaya hakim olmadığını görmek filmin yalnızca bir film olduğunu ve aslında geleceği çok da yordamadığını görüyorsunuz.

Ancak filmin içerisine o kadar giriyorsunuz ki adamların dediği gibi 2000 lerden sonra hakikaten bir robot istilası olabileceği fikrini kafaya takmış bile olabilirsiniz. Ancak günümüz Türkiye'sinde yıl olmuş 2012 ve hala karmakarışık gecekondular, kro diye tabir ettiğimiz insanlar ve teknolojinin 6 ayda bir cep telefonununuzu yenilemekten ibaret olduğunu gördüğünüzde "O kadar da ileri görüşlü değillermiş" diyorsunuz.

Ancak unutmayın o sadece bir film... Herşeyi bilen insanlar tarafından çekilmiş olsalardı adamlar yönetmen değil kahin olup iddia oynar ve paraya para demezlerdi. Niye sinema filmi çekme zahmetine girsinler ki?

Film  : Terminatör 3- 2001

Tür    : Bilim Kurgu

Puan : 10 üzerinden 7

Efsane film serisi terminatör de serinin üçüncü filmiyle birlikte kendini bozan filmler kervanına katılıyor. Baştan aşağı mantık hataları ve gereksiz aksiyonlarla dolu olan üçüncü filmi izlemezseniz serinin efsanevi tadını yitirmemek adına iyi bir iş yapmış olursunuz.

Filmde yenilikçilik adına kadın robotlar kullanılması ve birkaç teknolojik fikir yeniliği eklenmiş olması da filmi kurtarmamış. Schwardzenneger'in de artık yaşlanıp filmde bilgisayar efekti ve makyajla gençleştirilerek oynatılmış olması sizi olduka sıkıcı bir havaya sokuyor.

Bu filmin konusuna gelince ikinci filmle aynı konuya sahip ve yine Connor öldürülmeye çalışılıyor. Yani konu bayat ancak işlenmeyen tek konu olan Skynetin açıldığı güne yolculuk yapılmış, bu da biraz olsun sıkılmanızı engelliyor. Gerçi Pentagon'un kendi kendini birkaç saat içerisinde yok edecek bu sistemin altı üstü bir bilgisayar virüsünden kurtulmak için geliştirmiş olması da işin pek ciddi düşünülmediği izlenimine kapılmanıza neden oluyor.

Serinin efsanevi ilk iki filmiyle bir bağlantı kurulamayacak kadar düşük tutarlılıkta çekilen bu film malesef üzücü çekilde filmin gözünüzdeki itibarını yitirmesiyle sonuçlanıyor.

Film : Terminatör 4- 2009

Tür : Bilim Kurgu

Puan : 10 üzerinden 10

Efsane geri döndü tabiri tam da bu film için yaratılmış bir tabir dersek çok da yanılmış olmayız. Aradan geçen 35 yılın ardından, birinci filmin gerekçesini oluşturan asıl filmin hakkının verilerek çekildiğine şahit olacaksınız.

Aynı yaratıcı zekayla, aynı ruh ve heyecanla, daha gelişmiş görsel efektler ve birinci filmle mükemmel bir bağlantı kurarak çekilmiş olan bu filmi izlerken ağzınızın açık kalacağını düşünüyorum.

Araya kötü bir 3.film deneyimi girmiş olsa da dördüncü filmle yeniden kaldığı yerden devam eden efsane seride sizi çok fazla sürpriz bekliyor. Söyleyip bozmak istemiyorum ama bu filmde insansı robotların tarihçesine dramatik bir yolculuğu da sürpriz dolu sahnelerle göreceksiniz.

İzlemezseniz çok şey kaybedersiniz diyebileceğim bu dördüncü filmi zevkle, koltuğunuza kurularak izleyin ve hem geçmişe hem geleceğe yolculuğun tadını aynı anda çıkarmaya hazır olun derim.

 

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..