Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necmettin Rıfat Arman

http://blog.milliyet.com.tr/arman

27 Ağustos '12

 
Kategori
Siyaset
 

Terör çıkmazı

Ne zaman başladı, nasıl başladı, sorumlusu kim?.. Bu ve benzer soruların anlamı yok artık. Cevabı nereden verirseniz verin sözlerin başında da sonunda da kan var. Ölüp giden, sakat kalan insanlar var. Her geçen gün çok fazla dillendirilmese bile artan düşmanlık var... Akıllarda dolaşan büyük soru bölünür müyüz? Okumuşu- okumamışı, kentlisi- köylüsü, işçisi-işvereni bu topraklar üzerinde yaşayan her insanın aklındaki o korkutucu soru. Kısaca idare edilenler, idare edenlere yüzlerini dönmüş soru dolu bakışlarla cevap arıyorlar. Bu kan nasıl durur? Bölünmeden düşmanlık nasıl birlikte yaşamaya dönüştürülür?

Kolay olmadığını aklı başında herkes kabul ediyor.Terör çıkmazını bir labirent olarak var saysak, çıkış yolunu bulacak olanında siyaset kurumu olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çok söylenen bir yanlışın altını çizmek istiyorum "Başkaları nasıl çözdü? "Başkalarının nasıl çözdüğü altıyüz yıllık emperyal gücün ardından,  yüzyıla yaklaşan ulus devlet deneyimi olan bir toplumun siyaset kurumuna bir şey ifade etmemesi gerekir. Gözlemler ama çıkar yolu kendisi bulur.Siyaset kurumunun aktörleri siyasiler olduğuna göre terör çıkmazından bu toplumu esenliğe çıkartıcak olanlarda siyasi aktörler olacaktır. Bu noktada itirazların yükseleceğini biliyorum. Bir çok insan gelinen noktada siyasilerin sorumluluğunu seslendireceklerdir. İtirazım yok. Ben de kusurları birbiri peşi sıra yazabilirim, siyasileri suçlayabilirim. Yerden göğe haklı olduğumu, haklı olduğunuzu da biliyorum. Başlığımız terör çıkmazı olunca, en önemli insan hakkının yaşama hakkı olduğu gerçeği karşısında haklı olmak neye yarar...

O halde siyasi aktörlerin, sorunun çözümünde "nasıl rol  alacakları?" önemli bir soru olacaktır. Kabul etmek gerekir ki siyasi iktidar baş rol oyuncusudur. Hatasız davranmak, çare üretmek, çalışmak, araştırmak,dikkatli olmak, eşgüdümü sağlamak, idare edilenlere eşit mesafede durmak, hukuku üstün saymak, adil olarak adaletin tecellisine yardımcı olmak. Yardımcı oyunculara gelince; Ana Muhalefet partisi ve diğer muhalefet partileri gerek çözüm gerekse diyalog konusunda kapılarını aralık tutmaya çalışmalıdırlar. Yanlışlar karşısında toplumu uyarmak, iktidar körlüğüne karşı siyasi iktidarı korumakta muhalefetin görevi olmalıdır. Bu tür senaryolarda birde kötü adam olmaktadır. Bu kötü adam çoğu kez hiç kimse tarafından sevilmez. Kimseye yar olmaz ama kötü adamsız finalde olmaz... "Siyasi kanadı " şeklinde tanımlanan kötü adamın rölü gerçekten çok önemlidir. Kötü adamın daha fazla düşmanlığa neden olmamak gibi bir misyonu olmalıdır.

Dış güçlere gelince; hep vardılar bundan sonrada olacaklar. İnsanlık tarihinin en önemli kilometre taşlarının bulunduğu bu coğrafyada, insanın inanç dünyasını etkilemiş üç önemli dinin çıktığı bu topraklarda, yerin altından çıkan "enerji" denen bir başka günümüz kutsalı varken dış güçler hiç bir zaman rahat durmayacaklar. Siyaset kurumu bu fenomenin arkasına sığınmamalıdır.

Gelelim terörden medet umanlara... Silahları bırakmadıkça umduklarını bulamayacakları bilinen bir gerçek. Bu ülke kanla kurulmuş, bu genetik kot bu topraklarda yaşayanlarda var. Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan yıldızlara bir yenisini eklemek gerekmiyor.

 
Toplam blog
: 35
: 289
Kayıt tarihi
: 14.08.12
 
 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Çalışma yaşamım DİSK dergisinde başladı özel..