Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Terör üzerine analizler-1

Terör üzerine analizler-1
 

Son şehit haberlerinden sonra hemen bütün televizyonlar benzer programlar yapmaya başladılar. Bir takım kimseler “uzman” sıfatıyla bir araya gelip güya olayları değerlendiriyorlar ve kendilerince çözüm önerileri getiriyorlar. Ben bunların hepsini de bir tiyatro oyununun berbat bir uygulaması olarak görüyorum.

Uzmanlık bilgi işidir. Bir konunun uzmanı o konu hakkında diğer insanlardan daha fazla ve daha derin bilgi ve değerlendirmelere sahiptir. Hal böyle olunca da bu sözde uzmanlar arasında böylesine düşünce ayrılıkları olmaması gerekir. Birinin ak dediğine diğeri kara diyorsa bu nasıl uzmanlık ki? Bu kişilerin cahil olmadıklarını bildiğimiz için ister istemez art niyetli olduklarını düşünüyoruz.

***

“Terör yirmi beş senedir devam ediyor. Bu süre içinde silahlı mücadele defalarca denendi ve bir sonuç alınamadı. Terör artarak devam ettiğine göre başka yöntemler de denemek gerekmez mi?”

Bu televizyon programlarında en çok dile getirilen ve beni de en fazla rahatsız eden tespit ve öneri bu. Buna karşılık başka tespitler de var.

“Bölge ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmadıkça bu terör bitmez. İşsizlik ve aşsızlık…”

***

Öncelikle şunu ifade edeyim ki; yirmi beş yıldır bu ülkede kararlı ve planlı bir şekilde terörle mücadele yapılmamıştır. Çünkü bu kadar uzun bir sürede hangi yöntemi denerseniz deneyin, kararlı durduktan sonra mutlaka sonuç alırdınız. Kararlı bir şekilde silahlı mücadelenin yapılıp da sonuç alınmaması mümkün mü? Zaman zaman terörün bitme noktasına geldiğine şahit olmadık mı? Ama ne zaman terör örgütü köşeye sıkışsa içeriden ve dışarıdan yandaş guruplar hemen seslerini yükseltiyor.

“Meseleyi barış içinde ve konuşarak çözmek gerekir. Halkların dostluğu, bin yıllık kardeşlik…”

Her seferinde silahlı kuvvetlerin elleri tutuluyor ve örgütün yeniden nefes alıp toparlanmasına, yeniden güç kazanmasına imkan sağlanıyordu.

***

Yıllar yılı örgüt vurdu, kaçtı. Ama genel olarak her terör örgütünün yaptığı gibi savunma halinde kaldı. Zaman zaman ininden çıkıp eylemini yaptı ve geri kaçtı. Ama şimdi öyle değil. Artık daha pervasız ve devlete meydan okuyor.

Devlet terörle mücadelede bir strateji belirleyip de kararlılıkla uygulama basireti gösteremezken terör örgütü hiç olmadığı kadar planlı ve programlı hareket ediyor. Önce Avrupa Birliği uyum yasalarının ortaya çıkardığı zafiyetten yararlanarak sivil yapılanmasını güçlendirdi. Kendi siyasal yapılanması olduğunu artık inkar etmeyen bir parti vasıtasıyla hem mecliste etkili olmaya, hem de elde ettiği yerel belediyelerin imkanlarıyla örgüte destek sağlamaya başladı.

Şimdiye kadarki süreçte en büyük zorluğu yaşadığı ve karşısında büyük kayıplar verdiği Türk Silahlı Kuvvetlerini en azından moral motivasyon olarak yıpratmak için terörle mücadelede aktif rol oynamış eski askerlerin sahte itirafçıların gizli tanıklıklarıyla yargı önüne çıkmalarını, hatta tutuklanmalarını sağladılar. Her ne kadar bu tutuklular zaman içinde serbest kalsalar da bu durumun göğüs göğüse mücadeleyi sürdüren muvazzafları olumsuz etkilediği inkar edilemez.

Bu konuya devam edeceğim.

 
Toplam blog
: 114
: 548
Kayıt tarihi
: 18.11.09
 
 

Emekli öğretmenim. Üç yıldır Söke Ekspres gazetesinde günlük yazılar yazıyorum. 2008 Yılında röpo..