Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '14

 
Kategori
Siyaset
 

Ters düşünceler...

Ters düşünceler...
 

sozcu.com.tr


 
Sanki Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız arasında bir “belagat” yarışı var. Sen mi iyi konuşursun, ben mi daha iyi… yarışı. 
 
Cumhurbaşkanı , bir demeç patlatıyor; arkasından Davudoğlu hiç fırsatını kaçırmıyor hadi o da falan yerde konuşmasını yapıyor. Gerçi genellikle birbirlerinin konularına değinmiyorlar ama bir belagat yarışının olduğu belli. 
 
Sen mi iyi konuşursun, ben mi… sen mi çok misafir toplarsın, ben mi… Yarış bakalım giderek hızlanıyor. Ve Davudoğlu aşağıda kalmamak için en ufak fırsatı bulup, demeç üzerine demec patlatıyor.
 
Tabii bu kadar demeç, bu kadar laf olunca  bazı şeyler de ağızdan kaçıveriyor. Çünkü ne kadar gevezelik o kadar hata…
 
Aslında, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da onlardan aşağı kalmamak için  günümüzden değil ama bazen de tarihten bazı şeyleri bulup buluşturuyor; söylüyor ama çamlar devriliyor mu, devrilmiyor mu , onu da pek merak etmiyor.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çerkez Ethem'in itibarının iade edilmesi için meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini dile getirdi. (Akşam.9.11.14)
 
Ahmet Davudoğlu :
 
Nevşehir'deki Hacı Bektaş Aşure Günü etkinliğinde konuştu. Ettiği bazı sözler , daha sonra epeyce tartışıldı. Sözgelimi :
 
“II. Mahmut döneminde Bektaşi ocaklarının kapatılması gerekmiyordu. Bu tek tipçi uygulamalar yanlıştı. Tek tipçi yanlış uygulamalar, yaklaşımlar bazen etnik, bazen mezhebi temelde vatandaşlarımızı ayırmaya başladı.”
 
Davudoğlu’nun : “Dersim modern Kerbela’ydı…” sözleri de boş geçilmedi...
 
Devlet Bahçeli “Dersim Kerbela’ydı” Açıklamasına” yönelik sert tepkiler gösterdi.  Dersim’deki hıyaneti, devlet ve millet aleyhine kurulan tuzakları, sahnelenen emperyalist oyunları Kerbela’ya benzetmek eğer cehalet değilse tam anlamıyla şuursuzluk örneğidir. "dedi. (gazeteler)
 
Devlet adamlarının ve bazı sağcı  politikacıların , tarihteki kendilerine hoş görünmeyen davranışları  “Resmi Tarih” diye yaftalamaları bazen hiç de hoş düşmüyor.
 
Elbette Çerkez Ethem Kurtuluş Savaşı’nın başında bir çok yararlıklar göstermiştir. Her cepheye koşmuş, savaşmıştır. Ama bir süre sonra İnönü ile fikir uyuşmazlığına düşmüş; dolayısıyla Atatürk’ün fikriyatını paylaşmaz olmuş, onunla da çelişmiş ve hatta Ankara’ya gelerek Atatürk ve arkadaşlarını ortadan kaldırmak yoluna gitmiştir. Bunu hangi tarih kitabını açarsanız , okursunuz. Peki, devletin ,yöneticileriyle  ters düşen ve silah çeken insana ne denir? Neyse, mesele hala tartışılıyor ama bazı açık seçik yönleri de yok değil.
 
Tarihle bilmeden ne uğraşıp duruyoruz ki? Yok II.Mahmut şunu yapmış … Yok İnönü bunu yapmış… Çerkez Ethem kahramanmış…
 
Sen bunca yıl, bunca asır sonra , II.Mahmut’un aldığı kararı eleştir. Olabilir ama gerçekçi midir? O tarihte alınması gereken kararlar vardı. Alınmıştır. II.Mahmut’un yerine kendini koyamazsın. Bugün onun gibi düşünmene imkan yoktur.
 
Aynı şekilde düşünülecek olursa,  tarihte bir “Dersim İsyanı”  olayı olmuştur. Bazıları orada da devlete kafa tutmuşlardır (tıpkı bugün olduğu gibi.) Peki,  Atatürk ve arkadaşları bu olayı görmemezlikten mi gelselerdi (tıpkı bugünkü gibi…) 
 
İnsanlar silahlanmış, sağı solu basmaya başlamışlar: Açık açık , ayrılıkçı düşüncelerini ortaya koyuyorlar ve bunu silahlı olarak savunuyorlar. Ne yapsaydı Devlet… Devlet yanlış yapmış ve kafa kaldıranları yok etmekle , Dersim’i Kerbela’ya çevirmiştir, öyle mi? Bu değerlendime de Atatürk ve arkadaşlarının  durumu ne oluyor; onlar ne derekesine konuyorlar?
 
Görüyor musunuz, bilerek, yada bilmeyerek yapılan gafları. Geçmişi haksız yere nasıl suçluyoruz. Tarihi böylece değerlendirmek bir yerde gaflet değil midir?
 
Sen tarihle, büyük devrim irsanları olan II. Mahmut’la , Atatürk’le uğraşmayı bırak; bugüne bak. Sen ne yapıyorsun, laftan başka… Yapılacak en önemli şey… Taksim’i paralı hale getirmekmiş. Güzel de uygulaması çok zor değil mi?
 
Onu geçmişte denediler. . Deli Dumrul’un öyküsünü her okumuş yazmış olan adam bilir… Neyse. Türkiye’nin daha iyi projelere ihtiyacı var. Kafanızı İstanbul’a takmışsınız.. Peki, şu Anadolu’yu kim kurtaracak? Nasıl kurtarılacak?
 
Aksaray’lar yapılarak mı? Bakalım , görürüz…
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..