Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '08

 
Kategori
Felsefe
 

Teşekkürün yararı kimedir? Edene mi edilene mi?

ŞÜKÜR NİÇİN GEREKLİDİR?Sevgili Dostlarım, bilindiği üzere, onay alma ve takdir beklentisi bir insan için EGOSAL ZAFİYETTİR. Ne YARATAN’IN ne de ÖZSAYGISI GELİŞMİŞ her hangi bir VARLIĞIN, TEŞEKKÜRE, TAKDİRE İHTİYACI YOKTUR. Ama gel gör ki bütün din kitapları sürekli olarak “RABBİNİZE ŞÜKREDİN” der. Acaba neden?

Konuya tersten girelim, ŞÜKRETMEZSEK, TEŞEKKÜR ETMEZSEK NE OLUR? ŞÜKRETMEMEK, HER ŞEYDEN EVVEL BİR FARKINDALIK, GÖRME YETERSİZLİĞİDİR. Bazı yeni çağ yazarlarının “EVRENSEL ZEKA”, benim “DETERMİNİZM/Belirlenimcilik YASASI” dediğim şey, hiçbir şeyde TESADÜFE YER VERMEZ. Yanlışlarımızı, eksiklerimizi bilir ve neyi hak ediyorsak bize onu yaşatır. Tesadüf, şans sandığımız şeyler, ya bilmediğimiz bir şeyi öğretmek ya da ektiğimizi biçtirerek bir şeylerin farkına varmamızı(ki bu da bir şey öğretmektir) sağlamak için düzenlenmiştir. HER ŞEYDE HAYR VARDIR. “Anlayana Sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” sözü bunu anlatır. Dolayısıyla, her ne haldeysek, başımıza ne geliyorsa, onu hak ederiz ve de bize bir şey öğrettiği için yararlıdır. O halde HALİMİZE ve OLANA ŞÜKRETMEMİZ GEREKİR. Ama bu şükrün, illaki bir “Çok şükür” sesiyle, etrafa duyurularak ifade edilmesi gerekmez.

Bilinçsizce yapılan her şey gibi “Çok şükür” sözünün otomatik olarak söylenmesi bir süre sonra farkındalık körlüğüne sebep olur ve nelere sahip olduğumuzu unuturuz. Sonunda da Determinizm yasası, elimizdekileri kaybettirir ve gerçek şükürü öğretir. Bu nedenle şükür, duygu, düşünce ve yaşamımıza yansımalıdır. Örneğin, Dünyaya şükür, çevreyi koruyan, temiz tutan davranışlarımızdır. Yediğimiz gıda maddelerine şükür, ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemek ve her lokmanın sağlık, enerji verdiğini bilinciyle, yavaş yemektir. İşimize şükür, o sayede karnımızın doyduğunu bilerek, özenli çalışmaktır.

Eşimize, sevgilimize şükür, hayatımıza getirdikleri güzelliğin farkında olmak, onlara sevgi ve anlayışla davranmak, gelişimlerine katkıda bulunmaktır. O halde, ŞÜKRETMEK, muhatap olduğumuz bir iyiliğe karşı TEŞEKKÜR ETMEKTEN ÇOK FAZLASIDIR, bir YAŞAM BİÇİMİDİR. Kendimizi bilmeye, farkında olarak yaşamaya yol açar. Dolayısıyla ŞÜKÜR VE TEŞEKKÜR, ŞÜKRETTİĞİMİZ VARLIĞIN TAKDİR GÖRME İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN DEĞİL, KENDİ FARKINDALIĞIMIZ VE TEKAMÜLÜMÜZ İÇİN GEREKLİDİR. Sevgilerimle.

Tuncay Erciyes29 Aralık 2008

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..