Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '17

 
Kategori
ÖSYS
 

Test çözüme hangi testten başlanmalıdır?

Test çözüme hangi testten başlanmalıdır?
 

Sınavlarda soru çözümlerine şu veya bu testten başlanılmalıdır diye kesin bir kural yoktur. Hangi testlerden başlanılacağını öğrencinin hazırlık düzeyi ve testin puan getirisine göre farklılık gösteri. Örneğin, sayısal alandan tercih yapacak adaylar için en uygunu sayısal sorulardan sözel öğrenciler içinde sözel testlerden başlanılmasıdır. Ayrıca öğrencinin kendini hazır hissettiği testten başlaması moral ve motivasyon olarak önemlidir.
 
Dönem içinde uygulanan deneme sınavlarından edinilen tecrübeler adayların hangi testten başlamasına yönelik ayrı bir alternatif bir bilgi sunacaktır.
 
Ancak genel bir kural olarak yanıtlamaya en başarılı olunan test takımından başlanması, öğrencinin sınavın başındaki başaramama kaygısını büyük ölçüde azaltacağından, bir yöntem olarak önerilebilir.
 
Turlama tekniği zaman kazandırır
 
Sınavlarda yanıtlamak zorunda olduğunuz testlerde önce, bir okuyuşta 1. tur anlayabileceğiniz ve çözümü kolay soruların yapılması, zor ve karmaşık görünümlü soruların daha sonraya 2. Tura bırakılmasına “turlama tekniği” denir.
 
Öğrencinin, daha sınavın başında başarılı olduğu arka arkaya çözebildiği sorularla karşılaşması, onun moralini düzeltecek ve motivasyonunu büyük ölçüde artıracaktır. Sınavlarda sorulan soruların zorluk derecelerine baktığımızda şöyle bir dağılım görüyoruz.
 
Bu dağılıma baktığımızda sınavlarda turlama tekniğini kullanan bir öğrencinin ilk turda, soruların % 70’ine ulaşabileceğini görüyoruz. Bu şekilde öğrenci iyi bir puan elde edebilecektir. Ayrıca zor ve karmaşık gibi görünen sorularla zaman harcamadığı için ikinci tura zaman bırakmış olacaktır.
 
Şimdi 2. tura geçecek, sınavın yaklaşık % 30’unu oluşturan zor ve çok zor görünümlü veya ilk turda boş bıraktığı sorulara bakarak puanını yükseltme yönünde katkı sağlayacaktır. Eğer böyle yapmasaydı, zor sorularla ya da ilk bakışta çözemediği sorularla gereksiz zaman harcayarak, zamanının büyük bölümünü geçirdiği halde soruların pek azını çözebildiğini görecekti. Bu ise mutlak bir başarısızlığın istediği puana ulaşamamanın nedeni olacaktır.
Unutmayınız; aynı test içerisinde çok zor ve çok kolay soruların size getireceği puan değeri aynıdır.
 
Soru çözümünde kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise “seçenek eleme” yöntemidir. Özellikle Türkçe ve Sosyal Bilimler gibi işlem gerektirmeyen sorularda bir bakışta doğru seçeneği bulamıyorsanız, önce hangi seçeneklerin doğru yanıt olamayacağını belirleyiniz. Beş seçenekli bir soruda, ilk bakışta en az iki seçeneğin doğru yanıt olmayacağını anlayabilmelisiniz. Geriye kalan üç seçenek üzerinde düşünerek doğru yanıtı bulmanız daha kolay olacaktır.
 
Toplam blog
: 60
: 233
Kayıt tarihi
: 09.10.12
 
 

Her türlü eğitim yazıları, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere gerekli olan bilgil..