Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '13

 
Kategori
Sinema
 

Testesteron mağdurları

Testesteron mağdurları
 

Onur Ünsal, Cihan Ercan, Timur Acar


Erkek Tarafı

Yönetmen: İlksen Başarır

Oyuncular: Mert Fırat, Emre Karayel, Onur Ünsal, Timur Acar, Metin Çoşkun.

Testeron adıyla beş yıldır sahnelerde izlenen tiyatro eserinin beyazperde uyarlaması “Erkek Tarafı”. Sahnede de Mert Fırat, Emre Karayel, Onur Ünsal, Timur Acar, Metin Çoşkun, Tuna Kırlı, Cihan Ercan’ın canlandırdığı 7 erkek karakter bir düğün yemeğinde buluşup kafaları çeker, kadınsız ortamda cinsellik üzerine geyik yaparlar. Kafalar dumanlandıkça herkes eteğindeki taşı döker. Kavga gürültü eksik olmaz. Her ne kadar adı düğün yemeği olsa da, düğün gerçekleşmemiştir. Gelin son anda” hayır” deyip tüymüştür. 

Tiyatrodan beyazperdeye yapılan uyarlamalarda yakalanacak sinema duygusu yönetmenin yorumuna bağlıdır. Eserin ruhunu alıp sinema içine uyarlamak eseri yeniden yazmakla eşdeğer olabilir. Bunun sinemada çok seçkin örnekleri var; örneğin “Amadeus”, “Kızgın Damdaki Kedi” veya “İhtiras Tramvayı” gibi… Yönetmen İlksen Başarır, daha az riskli olanını, sahneyi olduğu gibi beyazperdeye uyarlamayı seçmiş. Sahnede uzun yıllardır birlikte oynamanın avantajını kullanan oyuncular, performanslarıyla teatral sinemanın dezavantajlarını ortadan kaldırıyorlar. Komedi erkeklerin cinsellik ve kimlik arasındaki kırılgan bağını kırıp yerle bir eden diyaloglar üzerine kurulu. Belden aşağı espriler, anılar arasında ara sıra yumruk yumruğa gelen erkekler anlattıkça batıyor gerçekle daha fazla yüzleşiyorlar.

Polonyalı Andrzej Saramonowicz’in yazdığı “Testeron”’da espriler sahnede, oyuncu ve seyirci arasındaki doğal iletişim içinde daha komik geliyor.   Bu durum büyük perdeye yansıyınca değişiyor, mizah kabalaşıyor, sıradanlaşıyor. Yine de filmin mizahi yönü yanı oldukça güçlü. Oyuncuların birbirinden rol çalan performansları tüm gedikleri kapatıyor.

 

                                                                       

 

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..