Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Tezkere dönemine ABD'den atıf

Tezkere dönemine ABD'den atıf
 

Meşhur tezkere döneminde, öncesinde ve sonrasında ABD ye karşı Türkiye tarafından alınan tavır, sakın Irak'a girmeyin, onaylamıyoruz, size bu konuda askeri bir destek vermeyeceğiz yönünde idi. Ama bu kadar zamandır müttefikiz, tabi birçok gözardı edilemeyecek bağlantılarımızda var, size ancak sınırlı destek veya tolerans gösterebiliriz. Ne yapabiliriz, hava sahamızı açabiliriz, bir de İncirlik üssünü kullanabilirsiniz, tabi Irak'ta olacak olanları yakından takip edeceğiz ve incirlik ruhsatını da geri çekebiliriz.

ABD, tabi büyük bir moral bozukluğu ile bütün planlarını değiştirdi, yapmak zorunda kaldığı plan değişikliği nedeniyle daha baştan yüksek bir ekonomik maliyetle karşılaştı ancak tüm bunlara rağmen Irak'a istediği operasyonu yaparak, kendisini bu konuda kimsenin engelleyemeyeceği sinyalini verdi. Tabi Türkiye'ye de bunu bir kenara yazıyorum dedi, yazdı da.

O zamandan bu zamana gelinen süreç ve oluşan tablolar, Türkiye'yi, almış olduğu kararın doğru bir karar olup olmadığını tartışmaya sevk etti ve alınan kararın net sonuçları, o zamanki senaryolara kıyasla daha net ortaya çıktı.Kimi senaristler doğru tahminde bulundular zamanında söylemiştik diyorlar, kimileri ise şu an sadece susmayı tercih ediyorlar.

Bugünkü gelişmelere baktığımızda sanki tarih tekrrür ediyor gibi geliyor bana. Aktörler aynı olmasına rağmen, roller sanki yer değiştirmiş gibi.

1) ABD zamanında Türkiye'nin yaptığı gibi, Irak'a Türkiye'nin müdehalesine, hayır yapmayın, sonuç alamazssınız, çözüm değil diyor. Hatırlarsanız Türkiye'de zamanında ABD 'ye demişti. Haklı çıktı ama konumuz bu değil şimdi. ABD

2) Türkiye'ye PKK teröristleriyle ilgili askeri bir destek vermeyiz diyor. Zamanında Türkiye 'de ABD nin ortak askeri harekatına hayır demişti.

3) ABD, Türkiye'ye, size istihabarat konusunda yardımcı olabiliriz, oda, aslında zamanında bize hava sahanızı ve İncirlik Hava Üssü'nü açıp lojistik destek sağladığınız için, onlarıda yapmasaydınız, başınızı çaresine bakın derdik. U-2 Uçakları ve anında istihbarat kaynakları, zamanında Türkiye'nin soyut olarak hava sahası ve somut olarakda İncirlik Hava Üssü'nü kullanımına karşılıktır.

Bence Türkiye bunu çok iyi anladı.Keser döner , sap döner...

Hadi hayırlısı

Fotoğraf:Milliyet.com.tr (Biz İHA'ya benzemeyelim.)

 
Toplam blog
: 116
: 735
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

1994 Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat bölümü mezunuyum. Aynı üniversitede Genel İktisat Polit..