Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '11

 
Kategori
Futbol
 

TFF'nun aldığı radikal kararlar...

TFF'nun aldığı radikal kararlar...
 

Yeni Futbol Federasyonu yönetimi, kucağında bulduğu bomba(!)yı patlatmadan, birilerinin dolduruşuna gelmeden, yavaşça yere koyup, şike ve teşvikle ilgili yargının kendisine gönderdiği evrakları ve belgeleri(!) yetersiz bularak, hiçbir takımın ligden düşmesini istemedi. 

Futbolumuzdaki depresyonu atlatan Federasyon, yeni bir sürü karara imza attı. 

Önce kararlara bir bakalım. 

* Süper Toto Süper Lig yine 34 hafta üzerinden oynanacak. 

* 34 hafta sonunda ligi ilk 4 sırada bitiren takımlar Play-off Şampiyonluk Grubu'nu oluşturacak. 

* Bu 4 ekip 34 hafta sonrasında topladıkları puanlarının yarısını Play-off grubuna taşıyabilecek. Eğer puanlar buçuklu olursa bir üst rakama tamamlanacaklar.(Şöyle; sezon boyunca 83 puan toplayan bir takım, 42 puanla Play-off maçlarına başlayacak.) 

* 34 haftalık normal ligi birinci bitiren takım şampiyon olarak değil, klasman birincisi olarak anılacak. 

* Şampiyon, bu 4 takımın kendi aralarında; 3 kendi evinde, 3 deplasmanda yapacağı maçlardan sonra belirlenecek.

* Birinci olan takım şampiyon olacak ve Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılma hakkı kazanacak. 

* İkinci olan takım, Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı kazanacak ve ön eleme oynayacak. 

* Üçüncü sırayı alan UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkını elde edecek. 

* Dördüncü olan takım ise Avrupa Ligi Play-Off Grubu'nun birincisini bekleyecek. 

* Spor Toto Süper Lig'i 5 ila 8. sıralarda bitiren 4 takım Avrupa Ligi Play-off grubunu oluşturacak. Bu takımlar grup maçlarına sıfır (0) puanla başlayacak. 

* Ve yine ilk 4 takım gibi içeride ve dışarıda 6 maç oynayacaklar. Bu karşılaşmaların sonunda ilk sırayı alan takım Play-off Şampiyonluk Grubu'nda 4. sıraya alan takımla tarafsız bir sahada tek maç yapacak. Bu mücadeleyi kazanan takım UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı elde edecek. 

* 34 haftanın sonunda ligde son 3 sırayı alan takımlar küme düşecek. Maç sayısının artmasından ve takvimin daralmasından dolayı bu sezon için Play-out Grubu oluşturulmayacak.

Ama 2012-2013 sezonu için düşünülen küme düşme sistemi de şöyle: 

* Son 2 sırayı alan takımlar küme düşecek. Bank Asya Birinci Lig'de ilk iki sırayı alan 2 takım da Spor Toto Süper Lig'e çıkacak. Bank Asya Birinci Lig'de oynanacak Play-off maçlarından sonra birinci olan takım ile Süper Lig'de 16. sırayı alan takım tarafsız bir sahada karşılaşacak. Kazanan takım Spor Toto Süper Lig'de oynama hakkını elde edecek. 

Bunların dışında; Futbol Federasyonu futbolda daha da radikal kararlar almaya hazırlanıyor. Bunlardan biri de Spor Toto Süper Lig'in 16 takıma düşürülmesi! Bu düşünce henüz tartışma aşamasında. Ama kabul edilirse 3 sezon boyunca ligden 3 takım düşecek, 2 takım yükselecek. Böylece 16 takımlı Spor Toto Süper Lig hayata geçecekmiş. 

Spor Toto Süper Lig'de maçların yoğunluğu nedeniyle Ziraat Türkiye Kupası'nda bu sezon grup uygulamasına son verilecekmiş. Takımlar tek maçlı eleminasyon usulüne göre karşı karşıya geleceklermiş. Kazanan takımlar bir üst tura çıkacak. Ve kupa sezonu 6 haftada bitecekmiş. 

* Kupayı kazanan takım UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı elde edecek. 

Gerçekten de radikal kararlar. Bu federasyon bu kararları uygulayabilir mi? Bu kulüp başkanları ile zor olsa da, bence; bu uygulama ile bazı takımların şampiyon olma hayalleri gerçekleşebilir. 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..