Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '12

 
Kategori
Sinema
 

The Dark Knight Rises (Kara Şovalye Yükseliyor) ve Christopher Nolan

The Dark Knight Rises (Kara Şovalye Yükseliyor)

Serinin  Christopher Nolan ile son filmi olan The Dark Knight Rises, birinci ve ikincide izleyiciye ne yaşatmışsa aynı  hisleri sunuyor. Christopher Nolan’nın anlatmak istediği nedir?  Filmlerde alttan bize hep bir mesaj vermeye çalışır. 2000’li yıllarda Memento filmiyle farkını ortaya koymaya çalışan yönetmenimiz Batman bagins filminden sonra, Prestij ile çok büyük bir çıkış yakalamıştır.

Öyleki o yıllarda filmlerdeki müzik seçimleri, kurgu ve görüntü yönetmeniğindeki esrarlı perde anlayışını bir çok yönetmen kendi tarzıyla yansıtmaya çalışsada kimse yaratıcısı kadar başarılı olamamıştır. Teknik olarak mucize diye adlandırdığımız yani aslında insanların o güne kadar gerçek diye öğretilen ve kendine gösterilenin dışındaki algıyı farklı boyuttan bu da var diyerek adlandırması ( mucize ) Batman filmlerinin bir çok serisini seyretmişizdir, Süpermen, Hulk, Flash gibi. Bunların ana teması böyle üstün varlıklar vardır ve siz ancak bunları mucize olarak görürsünüz demesidir. Kim  Süpermen olmak istemez!  ama uçamazsınız, kim flash olmak istemez!  ama hızlı koşamazsınız.

Neden… Günlük yaşamdan bir kesit gibi değilde bizden uzak bir Ütopyayı anlatır gibiydi yönetmenler, çünkü o yıllar insanların zihinlerini yavaş yavaş açmaya çalışıyorlardı. Şimdi ise açık zihinler Christopher Nolan gibi yönetmenlerin elinde aynı batman 1-2-3 serisi gibi sanki hayali değilde bizden bir kahramanda olabilir, belki yarın biz veya yakınımızda bu işte görebiliriz imajını çizmeye çalışmaktadır, bu yüzdendendir ki bu yönetmene olan sevgim diğerlerine göre daha fazladır. Ütopik bir kahramanı hayatımızdan bir insanmış gibi yansımıştır.

Filmdeki oynatacağınız oyuncuları çok iyi seçmeniz lazımdır. Bu konuda çok başarılı olan Christopher Nolan’nın  her filminde sadık kaldığı bazı oyuncular vardır ve başarısında ki en büyük sırlardan biride budur. Sinema perdesi büyülü bir dünyadır, ve eğer siz bu büyüyü doğru oranda verirseniz karşınızdaki sizi her yerde takip eder.

Christopher Nolan’nın  Inception ile gelen şöhretinde rüya içinde rüya dalışları insanları farklı bir yere sürüklemiştir. Batman serisinin son filminde’de bahsedilen Christian Bale;   Batman olmak derdinde değilim ben olmasamda başkası bu kıyafetin içinde bu simgeyi yani adaleti temsil etmelidir,sözüyle Batman’i farklı bir diyara taşınmıştır.Film neredeyse  üç saatlik gösteriminde insanı hiç sıkmadan sürekleyici hikayesiyle, size farklı bir final sunumu ve aksiyonuyla son beş yıldır Müzisyen Hans zimmer ile Christopher Nolan’nın   yapmaya çalıştığı bilinç altı müzikleriyle insanların heyecan ve inanışlarındaki algı eksiliğini başlarında verdiği tek düze nota girişleriyle anlatılmak istenen olgunun üzerine daha fazla basmasıyla dikkatleri üzerlerine çekmişlerdir.

Gelelim filmimizin konusuna çok fazla açmadan değineceğim konuda bir iki mantık hatası olsada sinema tarihinde kaçırılmaması gerekilen bir filmdir. Filmde aşk,macera aksiyon,politika,felsefe gibi her konudan örnekleri buluyorsunuz. Kapitalizmin bizi getirdiği noktanın çok daha üstüne çıkacağı ilerleyen yıllarda bunların bir çoğunu yaşıyacağımız anlar olarak sahnelenen filmde kendinizi gerçek bir hayat yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz. Tabi bu arada Kedi kadın Anne Hattaway’a hayranlığınızda artacak, hatta kötü karaktere bile sempati duyacaksınız. Bruce Wayne topallayarak bastonla çıktığı ilk sahnesinde Bane ile karşılaşınca kendini toparlamak zorunda kalır ve şehrin yeniden Batman’a ihtiyaç duymasını ister. Uşak hatta Bruce Wayne’nin sağ kolu rolundeki Michael Cane ile olan diyalogları sizi filme daha çok bağlıyor. Bane rolunde  Tom Hard her ne kadar yüzü gözükmesede sadece  ses tonuyla  bile oyunculuğunu göstermiştir. Gelecek yıl vizyona girecek olan Süpermen filmini çeviren yönetmenimiz yayınlanan fragmanda şimdiden bizden bir insanmış gibi yansıttığı süpermen filmini herkes merak içinde bekliyor. Bu arada The Dark Knight Rises,Süpermen’in yenisi ve daha önceki filmlerinin fragmanlarında’da müzikleri dinlerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız, hepinize iyi bayramlar ve iyi hafta sonları, şimdiden iyi seyirler.

 
Toplam blog
: 2
: 310
Kayıt tarihi
: 08.04.12
 
 

4.yıllık İşletme mezunu Bilgisayar, Yazıcı, Ofis ve Sarf Malzeme Satışı ile uğraşıyor, bir si..