Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '09

 
Kategori
Müzik
 

The Lost Fingers (Kayıp parmaklar)

The Lost Fingers (Kayıp parmaklar)
 

The Lost Fingers'ın ilk albümü


Geçtiğimiz günlerde, yeni ve farklı bir müzik topluluğu ile tanıştım. Grubun adı “The Lost Fingers”, yani “Kayıp Parmaklar”. Kanada’lı 3 genç müzisyenden oluşan topluluk, 80’li yılların sevilen eski parçalarını, farklı gitar çalma teknikleri ile çok keyifli düzenlemeler eşliğinde bir albüm haline getirerek, müzikseverlerin beğenisine sunmuşlar.

“Çingene Cazı” tarzında akustik müzik yapan topluluk, Alex Morissette (Geri vokal, kontrabas), Dr. Christian Roberge (Vokal, gitar) ve Byron Mikaloff (Geri vokal, gitar)’ den oluşmakta.

Topluluk, The Lost Fingers ismini, 1910-1953 yılları arasında yaşamış ve Avrupa’nın ilk meşhur gitarist ünvanına sahip Belçikalı “Çingene Caz Gitaristi “Django Reinhardt” almış.

Reinhardt, 1928 yılında henüz 18 yaşında iken karavanında geçirmiş olduğu yangın neticesinde sol elinin 3 ve 4’üncü parmakları ağır bir şekilde yanarak ve hareketsiz kalmış. Doktorların, “Asla gitar çalamaz!”dedikleri sanatçı, her şeye rağmen gitar çalmaya devam etmiş olan azimli bir müzisyen…

Gelelim “The Lost Fingers”ın müzikal geçmişine: Geçtiğimiz yıl, Mayıs 2008’de çıkarmış oldukları, “Lost in The 80’s” adlı ilk albümleri ile sadece Kanada Quebec’ te 100.000 adetlik satışı ile RIAA* dan “Platin Sertifikası” almışlar. Bildiğiniz gibi RIAA, albüm satışlarına bağlı olarak , “Altın”, “Platin” ve “Elmas” sertifikaları ile onurlandırmaktadır.

Bu yıl da, 2008 yılında albüm satışlarında gösterdikleri başarılı satış grafiği sebebiyle, Kanada’nın “Juno Ödülleri” kapsamında “Yılın Albümü” ve “Hayranların Seçimi Ödülleri” kategorilerinde aday olmuşlar ama maalesef birinciliği “Nickel Back” in “Dark Horse” albümüne kaptırmışlar.

Geçtiğimiz gün, yani 16 Haziran itibariyle “Rendez- Vous Rose” ikinci albümlerini piyasa çıkaran topluluk, bu sefer de birçoklarımızın kulağına tanıdık gelecek olan eski popüler Fransız parçalarını aranje ederek tekrar yorumlamışlar.

Açıkçası ilk dinlediğimde kulağıma biraz tuhaf gelen müzikler, her dinleyişimde daha hoş gelemeye başladı. Hatta hatta çok eğlenceli bile denebilecek kadar güzel çalışmalara imza atıklarını düşünüyorum. Hem müzikler, hem de yorum tarzları yüzünden kendinizi eski ajan ya da Fransız filmlerdeki loş ışıklı ve bol sigara dumanlı barlarda uvertür müzik gruplarını dinliyor gibi hissediyorsunuz. Ben sevdim… Size de en azından fikir sahibi olmanız için topluluğun yasal sitesi olan sitenin linkini vermek istiyorum. http://thelostfingers.com/en
Siteye girdiğiniz zaman “Album” sekmesini tıklarsanız hem eski hem de yeni albümündeki tüm parçaların tanıtımın müziklerini dinleyebilirsiniz.

20. yüzyılda, Caz ve Rock & Roll müziğinin evrimleşme sürecinde farklı dallanmalar olarak karşımıza çıkan Rap ve Hip Hop, popüler müzik dinleyicisinin hızlı tüketimine sunulurken, karşımıza sıklıkla eski besteleri cover* yaparak ya da eski bestelerin içinden beğenilen sample’ları* kullanarak çıkmakta. Sanırım bu hızlı tüketim sürecinde Rap ve Hip Hop müziğin kendi bestelerini üretmekte bir hayli zorlanmakta. Bu açıdan bakıldığında “The Lost Fingers”ın yapmış oldukları çalışmaların, rakiplerine karşın daha nitelikli ve sanatsal olduğunu düşünüyorum.

Aslında bu cover yapmak ve aranje etmek işi ilginç bir hal almış durumda… Rap ve Hip Hop’çuların, eski pop bestelere yaptıkları bu uyarlamaların tam tersi de yeni pop müzisyenleri tarafında yapılmaya başlandı. En basit örnek; şu günlerde sıklıkla ekranlara gelen, Milov’un yeniden seslendirdiği “Ayo tecnology” adlı parça. http://www.youtube.com/watch?v=XAa-W6BLBKc Bu parça bildiğiniz gibi Fifty Cent’in 2007 “Ayo Technology “ adlı albümünde Justin Timberlake ile seslendirdiği bir çalışma idi. http://www.dailymotion.com/video/x2t3ka_50-cent-ayo-technology_music

Bol müzikli günler…

RIAA* (Recording Industry Association of America) Amerikan Plakçılık Endüstrisi Birliği

Cover* Bir şarkının, yeni bir yorumla farklı şarkıcılar tarafından yeniden seslendirilmesi

Sample* Farklı bestelerden alıntılar yapıp, üstünde bazı değişiklik yapıldıktan sonra rap söylenerek yeniden oluşturulmuş beste.

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..