Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '09

 
Kategori
Sinema
 

The Reader

The Reader
 

Geçen gün "The Reader" ı seyrettim. Son günlerde üzerine çokça konuşulan bir filmdi, anca kısmet oldu. Sanırım, önümüzdeki cuma ülkemizde vizyona girecekmiş.
Filmin konusu şöyle, 1958 de Batı Almanyada, 15 yaşındaki genç Michael Berg ve 36 yaşındaki Hanna Shmitz’in yolları kesişir. Aralarındaki büyük yaş farkına rağmen bir ilişki yaşamaya başlarlar. İlk başta sadece cinselliğe dayalı birşey olsa da film ilerledikçe görürüz ki aslında bu aşkın ikisinin de hayatları üstünde çok önemli etkileri var, özellikle Michael’ın. Film ilerledikçe aşk cinsellik duygularının yerini daha çok arkadaşlığa ve kefaret duygusuna bıraktığını görüyoruz.

Film bence iki bölümlü ilk kısmı daha çok aşk üstüne dönerken, ikinci kısım Hanna’nın sakladığı sır, Michael’ın tasadüfi bir şekilde buna ortak olması ve bu sır konusundaki kararlarının geri kalan hayatlarını nasıl etkilediğiyle ilgili.

Hanna 2.dünya savaşı esnasında Nazi kamplarında SS gardiyanı olarak görev yapmış olması, yargılanma süreci ve özellikle hapisde geçen yılları, Micheal'ın tarafından anlatılmakta. Özellikle okuma konusunda hassasiyet ve Hanna'nın bu noktadaki zaafı filmin ana teması haline getirilmiş.

Film, tipik bir Avrupa filmi havasında geçiyor. Kate Winslet, Oscar'ı hak ediyor. The Reader, muhteşem değil, ama yine de izlenebilecek filmlerden.

Son olarak Kate Winslet dan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz O'nu ilk Titanic de izlemiştik ( Holiday ve Enigma filmlerinde de iyi performans göstermişti ). İngiliz sanatçı, ülkesinin verdiği soğuk duruşu ve her geçen gün artan tecrübesiyle ileride birçok güzel filmde yer alacak gibi. Kendisinde Meryl Streep havası var. Yanlız, Revolutionary Road ve Reader filmlerindeki havayı umarım devam ettirmez. Aksi takdirde beyazperdenin son yılların en bunalımlı kadın tiplemesi üzerine yapışacakmış gibi gözüküyor.

İyi seyirler....
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..