Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

The Simpsons

The Simpsons
 

Bir çizgi film reytingi yerlerde sürünen bir kanalı alıp zirveye taşır mı? The Simpsons, NBC kanalını zirveye taşıdı. Onunla birlikte kendisi de zirvede ve 18 yıldır inmedi. İnecek gibi de görünmüyor. İlk kez 1987 yılında planlanıp o yıl bazı programlarda araya sıkıştırılan The Simpsons 1989 yılında kendi ayakları üzerinde durmayı başladı. Bu kadar sürede asla kendini taklit etmedi aksine her hafta konusunu daha da ilerletti. Arka arkaya yapılan espriler, değişik ve ilginç konular, bitmeyen yaratıcılık daha ne isteyelim ki?

Matt Groening dizinin yaratıcısı ve ben onun başka bir gezegenden geldiğini düşünüyorum. Çünkü bu kadar esprili birisi Dünyalı olamaz. Esprili kişiliğini karakterlere de vermiş. Simpsons ailesini oluşturan Homer, Marge, Lisa, Bart ve Maggie gerçek hayattaki akrabalarının isimleri. Her hafta onları komik duruma düşürüyor. Homer Simpson ailenin reisi. Kafası fazla çalışmayan, kel ve göbekli. Buna karşı bir nükleer reaktörde en önemli bölümde çalışıyor. İş çıkışı arkadaşlarıyla Moe’nun barında bira içmek en büyük eğlencesi. Dinle ve politikayla arası iyi olmayan pazar günleri kilisede ayin sırasında ağzından salya çıkararak uyuyan eğlenceli birisidir. Karısı Marge ise tam tersine aileyi toparlayan örnek bir anne ve ev kadını. Kızı Lisa çok zeki, Budist, vejeteryan ve saksafon çalan arkadaşları tarafından dersleri iyi olduğu için alaya alınan bir çocuk. Oğlu Bart ise yaramaz, derslerine önem vermeyen babasının oğlu bir tip. En küçük çocuk Maggie ise 18 yıl geçmesine rağmen hala büyümedi. Ayrıca Homer’ın pinti patronu Mr. Burns, iş arkadaşları, kasabanın marketçisi bir Hintli, müzmin bekâr bar sahibi Moe, rüşveti seven şerif, aşırı dindar komşu Ned Flanders ve diğerleriyle çılgın bir kasaba hayatı var.

Dizi çalışanları kalabalık sahnelerde kendilerini de çizerek renkli hayatlarını paylaşıyorlar. Ayrıca seslendirenler bölüm başına 300 bin dolardan fazla alıyorlar. Dizide genel olarak her millet ağzına düşen payı alıyor. En başta ABD olmak üzere dalga geçilmeyen devlet yok. Homer birkaç defa ABD başkanını dövdü. Eleştirilerden sadece altı başkan kurtulmuş. En çok Bush ve Clinton alaya alındı. “Bizde böyle bir programda başbakan veya bakanlarla dalga geçildiğini düşünemiyorum. En fazla üç bölüm dayanır.”

Şu sıralar Matt Groening film versiyonu için çalışıyor. 2008 yazında film hazır olacakmış. Güzel olacağından çok eminim. 18 yıldır espri yapan Matt Groening herhalde film için güzel espriler hazırlamıştır.

http://www.thesimpsons.com/ adresini tıklayanlar güzel bir sürprizle karşılaşacaklar. Çok eğlenceli bir site olmuş. Tavsiye ederim. Çizgi filmde verilen internet adresleri gerçekte de var. Lisa ve Bart’a atılan mesajlar dizi çalışanları tarafından cevaplanıyor. Homer’in başındaki saç teli ise arada bir “M” arada bir de “G” şeklinde oluyor. Matt Groening isminin baş harflerini temsil ediyor. Dizinin başlangıç jeneriğinde Maggie yanlışlıkla alışveriş kâğıdına girip barkoddan geçince 831 dolar görünüyor. Bu ABD’de yeni doğmuş bir bebeğin bir aylık masrafıymış. Birkaç Simpsons esprisi ile finali yapalım.

Homer yaramazlık yapan Bart’ı okuldan alıp askeri okula verir. O sırada da ABD’de okullarda cinnet geçiren öğrencilerin silahla ortalığa ateş etmesi olayları yaşanıyordu. Komutanı atış talimi dersinde sıra Bart’a gelince:

-Pekala Bart, sen devlet okulundan geldin değil mi? O halde tabancayı bilirsin bir sonraki modele ( roketatar ) geçelim.

Islahevinden kaçan Bart ve yanındaki kızı arayan kasabanın şerifi ormanda araştırma yaparken kulübesinde bir adama rastlar ve bu civarda iki çocuk görüp görmediğini sorar. Adam:

-Üzgünüm şerif, termometremdeki cıvayı içtiğimden beri hiçbir şey hatırlayamıyorum.

Marge ve dindar komşusu Ned Flanders bir yemek yarışmasına katılırlar. Ned:

-Seninle yarışmak çok zevkli olacak Marge. Ama seni geçme olasılığım bir Hindu’nun Cennet’e girme olasılığından bile daha az.

Bu yazıyı neden yazdığıma gelince ; bazı yerlerde bu çizgi filmde Türklere yönelik hakaretlerin bilinçli yapıldığına yönelik yorumlar okudum. Eğer bütünü görmeden küçük bir kesiti ele alırsak olayı yanlış değerlendiririz. Bu programda herkese taşlama var.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...