Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '10

 
Kategori
Sinema
 

The Toruist’ in şaşırtıcı sonu

The Toruist’ in şaşırtıcı sonu
 

Her şey "O" kadınla başladı £lisa...


Gerilim ve Dram türünde karşımıza çıkan Amerikan, Fransız ortak yapımı olan Turist (The Toruist) filmi İtalya’nın ünlü aşk şehri Venedik’te geçiyor. Filmin baş rollerinde ise Elisa rolünde Angelina Jolie, Frank isimli erkek başrolde ise Johnny Depp’i izliyoruz. Filmin başlarında gösterilen sahnelerde Interpol tarafından takip edilen Elisa’nın gösterildiği sahneler ile başlıyor. Diğer sahnelerinde ise monoton bir gidişle seyreden Turist kapanışı oldukça iyi yapıyor ve bizlere filmin ortasında bu nasıl film dediğimiz sözleri geri aldırıyor.

***

Filmin başlangıç sahnelerinde takip edilen Elisa, Mafya babası Renilgald Shaw’un eski çalışanı olan ve kendi patronundan 3 Milyar sterlin çalmasını konu alıyor. Gerçekte hiç gözükmeyen Alexander’ı Interpol tarafından vergi borcu olduğu için aranıyor. Bu kovalamaca sırasında Elisa’nın sevgilisi Alexander ona mektup bırakarak onu yönlendiriyor. İlk mektubu aldığında trene binen Elisa trende onun vücut ölçülerine benzeyen Frank ile tanışıyor! Peşindeki polisleri yanıltmak için Frank’ı kullanıyor. Kimse Alexander’ı görmediği için Frank’ı o zannetmesi için Elisa onun beraber ajanlar tarafından izlendiğini bildiği için yemek yiyor ve birlikte gibi davranıyor. Tren gar’a varana kadar İtalyan Interpol’ü adamın matematik öğretmeni olduğu anlıyor ve planı iptal ediyor. Polislerin farkına vararak son anda tutuklamaktan vazgeçtikleri Frank’ı Elisa yı takip eden mafya babası Shaw’un adamları fark edemiyor. Elisa ile Frank’ın bir otele yerleşiyor. Elisa ajanların Frank’ın Alexander olduğunu inandırmak için elinden geleni yapıyor. İstediğini alan Elisa sabahın ilk ışıklarında otelden ayrılıyor ve Frank’ı kaderine bırakıyor. Trende son anda gelen bilgi ile Alexander’ın Frank olmadığını anlayan ajanlar planı iptal etmişti. Fakat Shaw’un adamları bunu bilmiyor ve oteli basıyorlar. İşte burada filmin en hareketli sahneleri yaşanıyor. Frank Venedik’in güzel mimarisinin bize çatıdan çatıya atlayarak gösteriyor. Ardından Elisa’nın olanları görmesi ve Frank’a yardım etmek istemesi ile koşturmaca çatıdan Venedik’in su kanallarına geçiyor.

***

Monotonluğu son bozuyor

The Torusit filmine gelen olarak baktığımızda gerilim ve dram türünde değil bir romantik-aşk türünde değerlendirmek daha doğru olur. Tür ile senaryo çelişiyor! Ya da filmlerde gerilim kavramı bir iki polisle oluyor bizim haberimiz yok? Son sahnede Alexander ile son notu alarak buluşma noktasına gelen Elisa karşısında kötü adam Renilgald Shaw’u ve adamlarını buluyor. Shaw, kendinden çalınan paraların nerede olduğunu Elisa’ya soruyor. Yerini öğrenmesine rağmen 8 hanelik şifreyi bilmeyen Elisa son ana kadar Alexander’ın buluşma yerine geleceğini sanıyor.

Aslında kendiside bir ajan olan Elisa, Renilgald Shaw’un parasını çalan ve yüklü miktarda vergi borcu bulunan Alexander’ı yakalamak için kendisine âşık etmiş bir Interpol ajanıdır. Burada şaşılaşacak bir durum yok. Fakat filmin ilk sahnelerinde Elisa’ya gelen mektuplar ile hareket etmesi ve trene binerek “Alexander’a benzeyen birini bul” mesajından sonra trende Alexander’ın estetik ameliyatla yüz değiştirmiş kişiyi yani Frank’ı bulması, filmin son sahnelerine kadar gerçek kişiliğini gizleyen Frank (Alexander) filmin sonunda hem parasını çaldığı Renilgald Shaw ve adamlarından, hem de 744 milyon sterlinlik vergi borcu yüzünden peşinde olan ajanlardan kurtulması ve Elisa’ya kim olduğunu açıklaması normal diyebileceğimiz ve film içerisinde bize olasılık vermeyen bir şekilde son bulması senaryonun kalitesini ortaya koymuş.

***

Filmin soru işaretleri

İyi bir senaryosu olduğunu bize son sahnelerinde gösteren The Toruist filminde Elisa’nın Interpol ajanı olarak görev yapması ve uzun bir süre aranan isim Alexander ile birlikte olmasına karşılık bir resmine ulaşamamış olması senaryoda göz batan bir hata! Diğer bir soru işareti ise İstihbarat servislerinde bir resmi olmayan Alexander’ın neden yüzünü değiştirip Frank olduğu filmin bitmesine rağmen açıklığa kavuşamayan sorular arasında yerini alıyor.

***

Diğer film eleştirim

· New York’ta 5 Minare ne anlatıyor?: http://blog.milliyet.com.tr/New_York_ta_5_Minare_ne_anlatiyor_/Blog/?BlogNo=274975

S&S (Her Zaman Önde)

SAMET SERBEST

http://twitter.com/SAMETSERBEST

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..