Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '16

 
Kategori
Güncel
 

Theresa May

Theresa May
 

Theresa May üniversitede coğrafya okumuş. Mühendislik okusaydı, tıp okusaydı, muhasebe okusaydı, İngiliz edebiyatı okusaydı, daha iyi olurdu, veya daha kötü olurdu, diyebilir miyiz? Ben diyemem. Ne okuduğundan ziyade, nasıl bir okulda okuduğu, hatta nasıl hocalardan ders aldığı önemli. Yani konulara analitik yaklaşabiliyor mu, kendisine öğretilen doğruları sorgulayabiliyor mu, araştırmacılık, bilgilerini değişik kaynaklardan test edebilme, düzenli ve disiplinli çalışma gibi alışkanlıkları edinebilmiş mi, gibi hususların veya özelliklerin ne okuduğundan daha önemli olduğunu düşünüyorum.

Ama ne kadar iyi tahsil yapmış olursanız olun, bu hayatta başarılı olmak için, hele hele, başbakanlık gibi yüksek bir mevkie gelebilmek için yeterli olacağını sanmıyorum. Bunun için doğuştan gelen bazı özelliklerin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bunların başında da hırs (ambition) geliyor. Yükselme hırsı, lider olma hırsı, baş olma hırsı. İkinci olarak azim ve sebat (persistence) geliyor. Yani önce hedefi çok yüksek koyacak sonra da bu hedefe doğru hiç yılmadan ve hiç bırakmadan mücadele edeceksiniz. Üçüncü olarak zeka geliyor. Bunun içine, zeka, akıl, kurnazlık, sürat-i intikal, çabuk anlama, çabuk öğrenme, çabuk reaksiyon verebilme gibi doğuştan gelen bazı özellikler giriyor.

Başka başka… Cesaret, evet mutlaka cesaret. Yıllar önce bir roman okumuştum. Andre Maurois’in “Sonbahar Gülleri”. İçinde şöyle bir ifade geçiyordu; “insan cesaret etmeye görsün, her şey nasıl da kolaylaşıyor. Başka; dirayet. Unutmayalım insanlar karşılarında güçlü insanlar görmek ister. Güçlü insanlara hem saygı duyarlar, hem sevgi. Onların haklı, haksız, doğru, yanlış hatta dürüst olup olmadıkları daha sonra gelen bir keyfiyettir.

Son bir özellik (last but not least) : Esneklik. Evet esnek olmak, katı (rigit) olmamak, şartlara, insanlara, olaylara, zaman ve zemine uyum gösterebilmek, hemen karşı çıkmamak, gerekiyorsa susabilmek, uygun zaman ve zemini bekleyebilmek, sabırlı olmak. En sonda da ne gelir biliyor musunuz? Çalışkanlık. En sonda ama olmazsa olmaz. Peki ya kader? Bence ona fazla güvenmeye gelmez. İnsan kendi kaderini kendi oluşturur dersem biraz fazla mı olur acaba? 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..