Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '11

 
Kategori
Sağlık
 

Tıbbın Ruhu İzmir'e Geri Dönecek

Tıbbın Ruhu İzmir'e Geri Dönecek
 

Ege Üniversitesi ile Sanofi-Aventis ilaç firması ortaklığında İzmir Grand Efes Swiss Otel’de düzenlenen Sağlıkta İnovasyon Zirvesi, “sağlık sektöründe araştırma geliştirme projeleri temasıyla” üniversite, sanayi, kamu ve özel sektörü biraraya getirdi. Buluşmada Ege Üniversitesi ile Sanofi-Aventis firması arasında, araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarını kapsayan üç yıllık bir işbirliği protokolü imzalandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Sanofi Aventis İlaçları Türkiye Başkanı Olivier Guillaume’nin evsahipliğinde gerçekleşen “Sağlıkta İnovasyon Zirvesi”nin açılışına; İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı temsilcileri, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Devlet Planlama Teşkilatı Daire Başkanlığı temsilcileri, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri ve çok sayıda konuk katıldı.

“GÜÇLÜ EGE GÜÇLÜ TÜRKİYE”
İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç “Ülkemiz sahip olduğu geniş imkan, stratejik nokta ve donanımlı işgücüyle uygar uluslar gibi her alanda ihtiyaç duyulan ürünleri kendi patentleriyle üreterek dünyaya pazarlayabilir duruma erişmelidir. Yenilikçi, rekabetçi, sürdürebilir piyasada tutunabilmek adına Ege Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bu işbirliği oldukça önemli. Cumhuriyetin 100.yılı olan 2023’te güçlü bir Türkiye’de hiç kuşkusuz güçlü bir Ege Üniversitesi’nin de payı olacaktır” dedi.

“TIBBIN RUHUNU İZMİR’E GERİ DÖNDÜRÜYORUZ”
E.Ü Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Türkiye’de yeni yeni dillendirilmeye başlayan Ar-Ge alanındaki çalışmaların her sektörde olduğu gibi sağlık alanında da öneminin kavrandığını belirterek çizilen yol haritasında gelinen noktada Ege Üniversitesi ile Sanofi-Aventis arasında yapılan sağlık alanındaki gelişmelerde karşılıklı işbirliği anlaşmasının öneminin altını çizdi.


Sağlık alanında vasıflı, donanımlı, bilgili ve nitelikli eleman sayısına sahip olan Türkiye’nin Ar-Ge çalışmaları alanında istenilen düzeylere ulaşmadığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Bu topraklardan dünyaya yayılan tıbbi alandaki gelişmeleri yeniden İzmir merkezli, öncü bir kuruluş olarak dünyaya aktarmak istiyoruz, bir başka deyişle tıbbın ruhunu İzmir’e döndürüyoruz” diye konuştu.

AR-GE YASASI ÜNİVERSİTELER İÇİN ÇIKARILDI
Dünyada sürekli iletişim halinde olan üniversitelerin nitelikli bilgileri ile sanayinin girişimciliğini ve maddi kaynaklarını bir türlü Türkiye’de bir araya getiremediklerini söyleyen TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Ülkenin Ar-Ge alanında ihtiyacı olan yasayı 23 günde meclisten çıkarmayı başardık. Üniversitelerin talepleri ve beklentileri doğrultusunda geleceğe güvenle bakabilmek için mücadele ediyoruz” diye konuştu.


İhtiyacımız olan mantık değişikliğiyle kurulan Teknopark’larla sağlık alanına can geldiğini savunan Prof. Dr. Erdöl, 2020 EXPO’ya sağlık temasıyla aday olmayı bekleyen bir İzmir var. Sağlıktaki dönüşüm ve gelişim tüm dünyaya sağlık hizmetleri ve ürünleri ihraç eden bir Türkiye’yi oluşturacak” dedi.

CALİFORNİA’DAN SONRA EGE İLE İŞBİRLİĞİ
Dünyada saygın olan birçok üniversite ile akademik tabanlı işbirliği projeleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Sanofi Aventis firmasının Ülke Başkanı Guillaume, California Üniversitesi’nden sonra Ege Üniversitesi ile başlayacakları bu işbirliği projesi ile firmanın kaynakları ile üniversitenin bilgi gücünün bir araya getirileceğini söyledi.

Olivier Guillaume, “Türkiye patentli ürün üretiminde dünya ortalamasının gerisinde kalan bir ülke. Özellikle sağlık alanında yapılacak araştırma geliştirme projelerinin gelişen ve her geçen gün değişen dünyaya tutunabilmek açısından önemi büyük. Bu yüzden Türkiye’nin sağlık alanında teşvik edici, yeni ufuklar açıcı projelere önem vermesi gereklidir. Türkiye genelinde ilaç sektöründe yapılan tüm Ar-Ge yatırımının %25’ini bizim firmamız gerçekleştirmiştir. Alanımızda lider olarak geliştirdiğimiz projelerimizde yine akademik alanda lider olan Ege Üniversitesi ile işbirliği yapmanın ne kadar olumlu sonuçlar doğuracağını biliyoruz. Bu iki kurumun yapacağı çalışmaların temelinde bölgedeki insan sağlığının geliştirilmesi, kaliteli bir insan hayatı yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

1 MİLYON EURO’LUK PROTOKOL
Açılış konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi ile Sanofi-Aventis firması arasında inovasyon alanında bir protokol imzalandı. Protokolü, EÜ Rektörü Candeğer Yılmaz, Sanofi-Aventis Türkiye Başkanı Olivier Guillaume, Sanofi-Aventis Türkiye Medikal Direktörü Dr. Edibe Taylan ve EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor imzaladı. Protokol ile üç yıl boyunca akademik çalışmaların desteklenmesi konusunda işbirliği yapılacak.


Daha sonra düzenlenen “Sağlıkta İnovasyon işbirlikleri” konulu panelde konuşan Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu “Hepimiz bilgi toplumu olmak için çalışıyoruz. Dünyada Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriliyor, bizim de ülkemizde Ar-Ge alanında yapılan harcamaları arttırmamız gerekiyor” dedi.


Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Ar-Ge İşbirlikleri Direktörü Yrd. Doç. Dr. Camille Martin doktor-hasta ilişkilerinin önemine vurgu yaparak Harvard Üniversitesi Tıp Merkezi’nde premature doğan bebeklerle ilgili yaptığı araştırmaları Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi meslektaşlarıyla paylaştı.


Premature bebeklerin hastalıkları hakkında sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Camille Martin “Premature doğan bebeklerin doğar doğmaz değerlendirmesini yapıyoruz. Bizim öğrendiklerimizi sizlerle paylaşarak toplumlara daha faydalı olacağımızı düşünüyorum, yaptığımız işbirliği sayesinde hastalara daha etkin tedavi sağlamak ve yapılan tedavileri daha verimli bir hale getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.


Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mühendislik Merkezi’nde önemli çalışmalara imza atan Yrd. Doç. Dr. Korkut Uygun organ nakli kapsamında perfüzyon sistemiyle kullanılamayan organları kullanılabilir hale getirmek için yürüttüğü çalışmalarda sağlıkta inovasyonu nasıl adapte ettiğini örnek olabilecek modellerle açıkladı.


Sanofi-Aventis Klinik Araştırma Ünitesi Müdürü Dr. Emel Tetik Türkiye’nin Ar-Ge alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek “Sanofi-Aventis’in amacı hastaların ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanmış lider bir global sağlık firması olmaktır. Bu yolda yaptığımız akademi-endüstri işbirliğini Türkiye’nin seçkin bir üniversitesi olan Ege Üniversitesi’yle yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi.


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Tıp Fakülteleri Sağlıkta İnovasyonun Neresinde?” başlıklı konuşmasında Sanofi-Aventis işbirliği projesi “Ege Tıp için bu bir inovasyon lansmanı” diyerek üç yıllık yapılan protokolün 1 milyon Euro değerinde olduğunu belirtti. Dekan Prof. Dr. Serhat Bor: “İnovasyon süreci, bilimsel bilginin, pazar değeri taşıyan ve hastaya olumlu geri dönüşü olan ürünlere dönüştürülmesi olarak tanımlanabilir. İnovasyonda araştırma, üretim ve pazar ilişkilerinin gözetilmesi, ürünün kullanımına sunulmasını ve ulaşabilirliğini sağlar. Ulaşılabilirlik, sosyal politikaların temel ilkelerindendir ve sağlık sisteminin en önemli amaçlarından biridir. Sağlık sektörü, çağdaş ekonomilerde en büyük hizmet sektörüdür. Sağlık sektöründe inovasyon, sürdürülebilir ekonomiye katkıda bulunur” dedi.


İNOVASYON:
Yeni ve mevcut ürünlerin, işlemlerin, materyallerin ve hizmetlerin geliştirilip uygun oldukları pazara transfer edilmesidir. İnovasyon bir fikrin yeni bir alet, ürün veya sürece dönüştürülerek uygulanmasıdır.

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..