Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '16

 
Kategori
Tarih
 

Timur'un 14 sene yenemediği, istila edemediği kale

Timur'un 14 sene yenemediği, istila edemediği kale
 

ELİNCE KALESİ. AZERBAYCAN'A BAĞLI NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURRİYETİ


Azerbaycan halkının tarihi kahramanlık sayfaları ile zengindir. Bu sayfalardan biri de Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arazisinde bulunan Elince Kalesi'nde yazılmış. Bu kale 14 yıl boyunca (1387-1401) döneminin en kudretli komutanı olan Timur'un ordularının saldırılarına karşı direniş göstermiş.

İlginçtir, 14 yıl kuşatmada kalan, ölüm kalım savaşı veren bir kalenin savunucuları yaşam için önemli olan yiyeceği ve suyu nasıl temin etmişlerdir? Kaleyi kuşatmada tutan Timur ordusunun yüzlerce askerinin gözünden yayınaraq buraya ne ise getirmekte mümkün değildi.

“Elincekale” araştırma grubunun başkanı Veli Bahşeliyev'in söylediklerinden; o dönemde kalenin yakınındaki köye gizli yol varmış. Gıda da işte bu gizli yolla kaleye getiriliyormuş. Su konusuna gelince, kaleyi savunan Nahçıvanlı Türkler bin yılların sınavından çıkmış yönteme başvurmuşlar. Onlar kayalarda oyarak izler açmışlar. Böylece yağmur suyunu şu izlerle kaya içinde oyulmuş 7 havuza toplamışlar.

Bugün yeniden restore edilen Elince kalesinin savunucuları bir zamanlar su ihtiyaclarını bu havuzlarda bulunan suyla karşılamışlar. Havuzlardan en büyüğünün derinliği bir bölümde 8 metre, diğer bölümde ise 3 metreye ulaşıyor. Yani, yaklaşık 40 metreküp su kapasitesine sahipler.

Kalenin tarihine dair diğer bir ilginç olay; Selçuklular döneminde İrak ve Azerbaycan'dan toplanan vergiler o dönemde işte burada bulunan hazinede tutuluyormuş. Bir zamanlar kaledeki hazineyi ele geçirmek uğruna zaman zaman kanlı çatışmalar da olmuş. Elince kalesinin savunması çok sıkı olduğundan, hatta bir çok Azerbaycan Eldeniz hükümdarları en zor zamanlarda bu kaleye sığınmışlar.

İşin diğer ilginç yanı; Timur yalnız bu kaleyi yendikten sonra Osmanlı'ya saldırmış. Timur 1401 yılında Hindistan'dayken bu kalenin savunucularının kaleyi terk ettiklerini duymuş ve derhal Nahçıvan'a gelmiş. Kaleye tırmanan Timur etrafı hayranlıkla seyretmiş ve kale savunucularının kahraman olarak nitelemiş.

Bundan sonra Osmanlı İmparatorğluğu'na saldırmayı kararlaştırmış ve Ankara Muharebesi yapılmış.

Ankara Muharebesi, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid ile Timur arasında, Ankara'nın Çubuk Ovası'nda 28 Temmuz 1402 tarihinde yapılan muharebe. Geç Orta Çağ tarihinin en kanlı çarpışmalarından olan ve Osmanlıların yenilgisiyle sonuçlanan Ankara Muharebesi, Fetret Devri (1402-1413) olarak bilinen bir iktidar boşluğu döneminin yaşanmasına yol açmıştır.

 
Toplam blog
: 43
: 1372
Kayıt tarihi
: 18.06.10
 
 

M.Ü. İletişim Fakültesi 1997 mezunuyum. Şu anda Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nd..