Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tinnitus Tedavi Edilebilir

Tinnitus Tedavi Edilebilir
 

Tinnitus Kulak Çınlaması Dayanılmazdır


Tinnitus Nedir?
 
Kulak çınlaması ya da tinnitus var olmayan sesleri işitmek olarak değerlendirilebilir. En bilineni çınlama gibi sestir ama her türlü ses içinde tıbbi olarak kullanılmaktadır. Kulakta çınlama, uğultu, makine çalışır veya bir şey üfler ya da kalp kulakta atıyor gibi sesler duyulabilir. Hepsi tıbbi olarak tinnitus adı altında toplanır. Sesler sadece bir kulakta, her iki kulakta ya da beynin içinde duyulabilir. Çoğunlukla bir neden bulunamaz. “Bununla yaşamayı öğreneceksiniz”denilir.
 
Kulak çınlamasının başlangıcında, yüksek sese maruz kalma öyküsü olabilir. Çoğunlukla askerde atış taliminde, çok yüksek sesli müzik ortamında bulunma öyküleri olabilir. Yanımda silah patladıktan sonra oldu, çok gürültülü discoda gece kaldıktan sonra oldu, kulağım zarar görmüş öykülerini dinleyebilirsiniz. Sadece şunu düşünmek gerekir. Yüksek ses kulakları zorlasa da aynı ortamda bulunan herkes için çınlama başlamadıysa gerçek neden barotravma (yüksek sese maruz kalma) değildir. Bu travma sadece alttaki patolojiyi aşikar hale getirmiştir.
 
Tinnitus varlığında işitme organı ve takibi işitme sinirinin beyindeki merkezine kadar olan bölümde sorun var mı mutlaka bakılmalıdır. Bu kontrol için KBB uzmanı ve nöroloji uzmanı hastayı değerlendirmelidir. Hastaların çoğunluğunda yapılan tetkiklerde açıklayıcı bir patoloji (yapısal hasar) saptanamaz.
İşitme ve denge sinirinin organı kulaktır. Dış ve orta kulak işitme, iç kulak ise denge organımızdır. Her iki sinirde beyine birlikte gider. Bu nedenle baş dönmesi, vertigo, menier hastalarının çoğunluğunda tinnitus tabloya eşlik eder.
 
Tinnitus Tedavisi:
 
Tinnitus için tek yapılan öneri bununla yaşamayı öğrenmek gerektiğidir. Duymamaya çalış, denilir. Özellikle sessiz ortamlarda, gece yatağa yatıldığında artan derecede hissedilen sesi duymamak mümkün değildir. Uyku uyumayı bile oldukça güçleştirir. Bu hastalar için baskılayıcı sesler önerilir ya da hasta kendisi çözümler üretmeye çalışır. Radyo ya da müzik dinlemek, hafif bir ses varlığı denenebilir. Bu amaçla belli frekansta ses üreten cihazlarda yapılmıştır. 
 
Tinnitus için kullanılan ilaçlar temelde kulak bölgesi kanlanmayı artırmaya yöneliktir. Anlamlı etkilerinin olduğu söylenemez.
 
Gökmen Yaklaşımı’nda her hastalıkta olduğu gibi işitme organı kulağın, fonksiyonel aksamasına neden olan çevresel patolojiler araştırılmış ve özellikle diş-çene kompleksindeki patolojiler sorumlu bulunmuştur. Çok hızlı olmasa da orta vadede hastaların tinnitusunda belirgin azalma saptanmaktadır. Yaşam kaliteleri düzelmektedir. Özellikle genç yaş grubunda “bununla yaşamayı öğreneceksiniz” yaklaşımının çaresizliğine hiç gerek yoktur.
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..