Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '13

 
Kategori
Özel Günler
 

Tıp Bayramı

Tıp Bayramı
 

Int. alıntı


Ömüre ömür katmak.

Tüm sağlık çalışanlarının bayramı kutlu olsun.

Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmektedir.

Tıp Bayramı, ilk kez, 1. Dünya savaşı sonunda, İstanbul'un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976’ dan beri günümüze kadar gelen bu 14 Mart kutlamaları, aynı zamanda içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, "Sağlık Haftası" olarak da kutlanmaktadır.

İnsanların tam ve etkili sağlık hizmeti alabilmeleri için en büyük görev tabiî ki doktorlara ve sağlık çalışanlarına düşmektedir. Bu önemli görevi yürüten sağlık personelinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, mesleki sorunlarının giderilmesi hükümetlerin görevidir. Son günlerde ülkemiz genelinde sağlık çalışanlarına yapılan saldırılar, hepimizi üzmektedir.

Şiddet,  sağlık çalışanlarının motivasyonunu bozmaktadır. Hastaların sağlık çalışanlarına bakış açıları çok değişti. Önceleri insanlar kendilerine yakın olarak gördükleri sağlıkçıları, yakını olarak görmekten vazgeçtiler. Şiddet olayları böylesine arttıkça sağlık çalışanlarının da hastalara karşı bakışı değişmeye başladı.

Hastalara ayrılan sürenin çok kısa olması, dinleyip anlamadan yanlış yönlendirilmesi bir de ölüm sonuçları şiddeti artırmıştır. Sağlık çalışanlarından hasta ve hasta yakınlarına yapılan kötü muamele hastaların sağlık çalışanlarına bakış açısını değiştirmiştir.

Sağlığa erişimin zor ve pahalı olduğu ülkemizde konudan komşudan öğrenilen ilaçlarla, ‘biraz daha dişimi sıkayım belki geçer’ gibi bahanelerle boş vermişlikleri daha çok vardır.

Oysa sağlık şakayı, görmezden gelmeyi, yok saymayı kaldırmayacak kadar önemli bir konudur. İlgilenilmesi, iş çığırından çıkmadan önlem alınması gereken bir konudur. 

Hastaya ilgiyle ve dostça yaklaşım; onu rahat ve azalan ağrıyla, artan güvenle göndermek.

Tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutluyorum.

 
Toplam blog
: 137
: 2242
Kayıt tarihi
: 19.02.13
 
 

05 Ekim Ankara doğumluyum. Okumayı, yazmayı, insanları dinlemeyi seviyorum. Kişisel blogumda her ..