Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tıp ve sağlık entegrasyonu

Tıp ve sağlık entegrasyonu
 

Türkiye'de Modern Tıp


Elimize bir madolyan alalım ve beynimize hepimizin yaşadığı hastahane sorunlarını. Muhassır Medeniyetler seviyesine ulaşma ivmesinde olan memleketimizde ne yazık halen bir aile hekimliği kurulamamıştır. Bizim ve yakın çevremizden duyduklarımız ise soruna Sağlık Bakanlığının henüz bazı kavramları oturtamamasından kaynaklandığını göstermektedir. Madalyonları çevirirsek, her sayı bir tur canlanır beynimizde ;

1. Bir ana konuda, sağlık problemi yaşıyan hastalar her branş için doktor doktor gezmek sorundadırlar. Hastahanelerde uzman kadroların oluşturduğu sağlık konseyleri olmalıdır. Mesela bir lupus hastası nasıl gebe kalır? Cevap veriyorum; kadın doğum, homotoloji vs. gibi branşlarda doğru doktorları bulurlarsa.

2. Önemli bir ameliyetda hasta ile ameliyata girecek kendi doktoru yanında, uzman diğer doktorlarında olması gerekir.Lakin bunun kriterlerini sağlık bakanlığının koyması, il sağlık müdürlüklerininde uygulaması gerek.
Mesela bir lenfbezi biyopsisi boyundan alınacak, hasta nasıl işkazası (ameliyat komplikasyonu) geçirmez? Kulak burun boğaz doktoru ana motor siniri almaz ise.

Oysa aile hekimliği olsa, 1. hastayı alıp kontrollü olarak gebelik ve doğum sonrasına hazırlayarak step by step aileyi bilgilendirse, teşhis ve tedavi öncesi soruna sağlıkta çözüm ortağı olsa, ne güzel olur. Aynı aile hekimliği, ortak kararı ile 2. hastayı ameliyata kulak burun boğazcı ve estetik/genel cerrahi doktoru ile birlikte girse skandal şansı sıfır olur.

Evet beyin jimnasitiği veya antreman deyin yazdıklarıma, çünkü ben hekim değilim.Nacizane gördüklerim, fakat korkak hiç değilim.Efendiler! şu millete yazık. Burdan sesleniyorum:

- Sorunlara kapı kapı gezilmeyecek bir çözüm,

- Hasta hakları ve davaları değil, öncesinde ciddi bir yeniden yapılanma,
bulamaz iseniz zaten milletçe önce siyasilere, sonra hukuka, sonra doktorlara derken büyür gider güven sorunu. Eczanelerden reçetesiz alımlarda halkın kendi çözümünü göstermiyormu ki zaten. Madolyon bu döndükçe döner, önemli olan açık oturumlar değil. Artık yeter! İşin başında duranlar artık saf tutmalıdır çözüm için. Halkın beklentisi modern binalarda fiş kesen kurumlar değil, tedavinin ticaretine itilmek hiç değil. Şimdiden kolay gelsin...

 
Toplam blog
: 26
: 1200
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

1973 doğumluyum Türkiye'nin önde gelen firmalarından birinde üst düzey yöneticilik yapıyorum. Siy..