Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '11

 
Kategori
Üniversiteler
 

Tıpda mecburi hizmet nedir?

Tıpda mecburi hizmet nedir?
 

Günümüzde tıp fakültesinden mezun olanlara uygulanan bir durumdur. Diğer memurlukların doğu hizmetinden farklı bir durumdur.

Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra diplomanız verilmez ta ki mecburi hizmeti tamamlayana kadar. Yani özel de veya başka bir kuruluşta çalışamazsınız.

Kurada pratisyenler için çoğunlukla ilçeler, beldeler ve köyler çıkar çünkü merkezlerin çoğunda zaten doktor açığı yoktur.

Yaklaşık 2 sene sürer ve süre bitiminde isterseniz istifa edebilir veya tayin isteyip başka bir yere geçebilirsiniz. Bulunduğunuz yerden memnunsanız aynı yerde devam edebilirsiniz.

Mecburi süresince başka yerde çalışamaz, tayin istiyemezsiniz. Rapor istirahatinde olduğunuz süreler mecburiden düşülmez.

Tıp fakültesi mezuniyeti sonrası, uzmanlık eğitimi sonrası ve uzmanlık sonrası yapılan yan dal eğitimi sonrası mecburi hizmet zorunludur.

Uzmanlık sınavını kazanıp asistan olursanız pratisyenlik mecburisinden feragat ediyorsunuz ancak asistanlıktan istifa durumunda tekrar mecburi hizmetinizi tamamlamamışsanın tekrardan atamanız yapılıyor. Aynı durum uzmanlık sonrası yapılan yan dal içinde geçerlidir.

Uzmanlık eğitimi alıyorsanız asistanlık süresi bitiminde de mecburi hizmet gereği kuraya girer ve kurada açılan yerlerden birine yerleştirilirsiniz. 2 yıllık süre bitiminde uzmanlık diplomanız verilir ve ister istifa edip özele geçer veya tayin isteyip başka ile gidebiri veya yerinizden memnunsanın aynı yerde devam edebilirsiniz.

Uzmanlığın üstüne 3 yılda özel dal yapmışsanız ör: Gastroenteroloji, endokrinoloji ...  bu eğitiminiz bitiminde de aynı şekilde mecburi hizmet gereği atanırsınız ve 2 yıllık süre bitiminde hak kazandığınız üst dalın diplomasına kavuşursunur.

Mecburi hizmet gördüğünüz gibi her basamakta vardır ve de bir kez yapmış olmanız diğer basamaklarda yapmayacaksınız anlamına gelmez. Her basamakta mutlaka yaparsınız. Ancak mecburiyi bitirmeden bir üst basamağa geçerseniz borçlu kalma durumu yoktur.

Mecburi Hizmetin Sıkıntısı

Mecburi hizmette sıkıntı kurada sizin için yeterli bir yere çıkmamışsanın yerleşik hayata geçmeniz çok ileri yaşlarda olur.

Ör: 6 yıl tıp fakültesini Antalya'da okudum, pratisyenlik mecburi hizmetinde Giresun ilinin bir beldesinde bulundum. Şimdi asistanım ve 3 yıldır Zonguldak ilindeyim ve 2 sene daha burada olacağım. Asistanlık bitiminde mecbur kurası ile muhtemel  Doğu'da, Karadeniz'de veya İç anadolu'da bir yerlere atanacağım.

Bu atandığım il bana yeterli  gelmiyorsa 2 senelik kura sonrası başka bir yere tayin isteyip geçeceğim. Temelli yaşamayı düşündüğüm şehre ulaştığımda muhtemel 35 yaşını doldurmuş olacağım.

PARA & SADET

Tıp fakültesini bitiren zengin olmaz. Bu yanlış bir kanı.

Para çok kazanılır ancak bu çok kazanma eğer uzman olmuşsanız ve çalıştığınız şehirde isim yapmışsanız olur kibu dediğim de ancak 35-40 yaşından sonra olur.

Paraya kavuşursunuz ancak ileri yaşta kavuşur ki zaten bu yaştada kazanılan parayla ya arabanızı yeniler ya da ev alırsınız.

Gençliğiniz ders çalışmak ve asistanlık süresince hastaneden çıkamamakla geçer.

Tıp fakültesini tercih edeceklerin bunları göz önünde bulundurup tercihlerini iyi yapmaları gerekir.

Saygılar..

 
Toplam blog
: 15
: 20762
Kayıt tarihi
: 18.07.11
 
 

          Op. Dr. Mehmet Haşim Güner  ortaokul ve lise eğitimini memleketi olan Giresun'da il sek..