Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Doktor Betül Şengör

http://blog.milliyet.com.tr/dr.betulsengor

23 Haziran '15

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Tırnaklarımızın Sağlığına Ne Kadar Dikkat Ediyoruz?

Tırnaklarımızın Sağlığına Ne Kadar Dikkat Ediyoruz?
 

Tırnaklar saç ve cilt gibi aynı kök hücreden üretilir. Daha sonra hücreler farklılaşarak ilgili bölümleri oluşturur. Mucizevi bir kodlama sonrası mükemmel bir disiplinle tüm hücrelerimiz bir araya gelerek organlarımızı oluşturur. Tırnaklar kemik ve kıkırdaktan sonra vücudumuzda en sert olan yapılarımızdır.
 
Beslenmeleri parmakların tırnak diplerinde bulunan, cilt altında “tırnak matriksi” denilen bölümden
olmaktadır. Bu alana zengin bir damarın uç bölgesi olarak da bakılabilir. Tırnak matriksinin bütünlüğü bozulacak olursa (örneğin parmağın kapıya sıkışması veya manikür-pedikür sırasında bu bölgenin zedelenmesi gibi) tırnağımız aylarca, bazen yıllarca bozuk şekilli olarak uzayacak veya uzayamayıp cilde yapışık kalacaktır.
 
Tırnaklar saç ve cilt gibi cilt hastalıkları uzmanı tarafından rutin olarak değerlendirilmesi gereken bölümlerimizdir. Tırnaklara bakılarak demir eksikliği anemisinin, bazı saç ve cilt hastalıklarının tırnak tutulumu olanlarının, doğumsal bazı durumların, bazı otoimmun (vücudun kendi kendine saldırısıyla olan) hastalıkların, bazı romatizmal hastalıkların tanısı konulabilir. Tırnağın iyileşmesi hastalığa neden olan durumun tedavisiyle mümkündür. Tırnak üzerine sürülen kozmetiklerin (dermokozmetik ve ilaçlar hariç) dıştan emilimi çok zordur. Bu nedenle ağızdan verilen vitamin ve ilaçlarla tedavi edilir.
 
Toplam blog
: 153
: 496
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr. Betül Şengör,  1999 – 2003 yı..