Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '15

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Tırnaklarınız sağlığınızı yansıtır

Tırnaklarınız sağlığınızı yansıtır
 

Birçok sistemik ve dermatolojik hastalıkta el ve ayak tırnaklarında değişiklikler ortaya çıkabilir ve bunların değerlendirilmesi ile  çeşitli hastalıkların tanısı konulabilmektedir. Tırnaklarda bazı değişiklikler ise, herhangi bir hastalık ile ilşkisizdir ve olağan değişiklik olarak kabul edilmektedir. Bu değişiklikler her iki cinsi de etkileyebilmekle beraber her yaşta ortaya çıkabilmektedir.

Tırnaklarda en sık görülen değişiklikler,  mantara bağlı;  beyaz, sarı ve kahverengi renk değişiklikleri, kalınlaşma ve şekil bozukluklarıdır. Tırnak mantarlarına dermatofit ya da kandida adı verilen maya mantarları sebep olmaktadır. Kişisel hijyene özen gösterilmemesi ve ayakların yıkandıktan sonra iyice kurulanmaması mantar hastalığının olusmasında en önemli nedenlerdir. Özellikle askerlikte, uzun süre bot giyimi sırasında oluşabilir. Ayrıca sporcularda  ve genel olarak fazla terleyen kişilerde mantar enfeksiyonları çok daha sık görülür. Yaz aylarında kapalı ayakkabıların giyilmesi gerekli nemli ve oksijensiz ortamı sağlayarak bu mantarların oluşmasına yardım edebilir. Genellikle insandan insana aynı terlik, çorap, ayakkabının giyilmesi durumunda ya da havlu, tırnak makası, törpü gibi aletlerin kullanılması vasıtasıyla bulaşmaktadır. Ayrıca  havuz , sauna, hamam ve plaj gibi ortak kullanım alanları da mantar hastalıklarının bulaşması için oldukça uygun ortamlardır.

Tırnaklarda sık rastlanan dikey sırtlanma, hafif kabarık şerit şeklindeki kabarıklıkların tırnak boyunca birbirine paralel olarak dizilmesi ile karakterizedir. Doğuştan olabileceği gibi; liken planus ve darier gibi dermatolojik hastalıkların seyrinde ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında demir eksikliği anemisi ve hipertiroidi gibi sistemik hastalıklarda da gözlemlenebilir.

Beyaz lekeler ‘’lökonişi’’olarak adlandırılır. Bu beyazlıklar tırnaklarda noktasal, yatay veya dikey çizgilenme şeklinde olabildiği gibi tırnağın tamamını da tutabilir.  Manikür gibi tırnak yatağını etkileyen minör travmalar, radyoterapi ve kemoterapi tedavileri; nadiren miyokard infarktüsü, böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıklar ve bazı ateşli hastalıklara bağlı olarak görülebilir.

Kalitesiz ojeler, oje çıkarmada kullanılan maddeler, zamanı geçmiş el kremleri  tırnaklarda görülen beyaz lekelerin, tırnak matlığının ve artmış tırnak kırılganlığının en önemli sebeplerindendir. Sürekli oje kullanan kadınların tırnak sağlığı açısından kullandıkları ürünlerin kaliteli olmasına özen göstermeleri ve asetonsuz oje çıkarıcı kullanmaları bu açıdan çok önemlidir.

Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.  Çinko, biotin, vitamin B12 eksiklikleri de tırnak sağlığını bozabilir. 

Tetrasiklinler başta olmak üzere bazı antibiyotikler, sıtma ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi çok sayıda tedavi ajanı da tırnaklarda farklı renk ve şekil bozukluğu yapabilir.

Trnağın orta kısmında oluşan dik yarıklanma ve kanal oluşumu da sık görülen tırnak değişikliklerindendir.En çok travmaya bağlı olarak genellikle el başparmaklarında yerleşir. Etkili bir tedavisi olmamakla beraber travmanın ortadan kaldırılması ile beraber aylar içinde kendiliğinden gerilemektedir.

Tırnak plağında sarı renk değişikliği dış kaynaklı olabilir ya da sarı tırnak sendromunda görülmektedir. 

Sarı tırnak sendromunda tırnak büyümesi durmakta böylece kalın kaba ve sarı renkte tırnaklar gözlenmektedir. Primer lenfödem ve bunara eşlik eden kronik akciğer rahatsızlıkları en sık nedenleridir.

 
Toplam blog
: 4
: 1365
Kayıt tarihi
: 06.01.14
 
 

1983 yılı, İstanbul doğumlu olan Dr. Selda Yıldırım, sağlığa ve güzelliğe olan tutkusu ile 2006 y..