Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Tiroid Probleminiz Var ve Kilo Veremiyorsunuz. Peki Ne Yapmalısınız ?

Tiroid Probleminiz Var ve Kilo Veremiyorsunuz. Peki Ne Yapmalısınız ?
 

Tiroid Problemi olanlarda Zayıflama Zorluğu


Tiroidi Olanlar İçin Kilo Verme Yöntemleri
 
Bedensel fonksiyonlarla ilgili hormonları düzenleyen tiroid bezi, normalden az ya da fazla çalıştığında metabolizma hızını etkiler ve kilo kaybına ya da kilo alımına neden olur. Hipotiroidi olarak adlandırılan tiroid bezinin yavaş çalışması durumu, hormonların salgılanma hızını düşürür ve metabolizmayı yavaşlatır. Bu durum, vücudunun daha zor kalori yakmasına neden olarak kolay kilo almaya yol açtığı gibi kilo vermeyi de zorlaştırır.
 
Tiroit vücudun çalışmasını doğrudan etkileyen hormonları salgıladığı için, tiroidin yavaş çalışması sadece kilo vermeyi zorlaştırmaz. Bununla birlikte iştahsızlık, kuru cilt yapısı, yüksek kolesterol, konsantrasyon zorluğu ve hafızanın zayıflaması gibi sonuçlara da neden olur.
 
Tiroit Hormonunun Önemi
Tiroit bezlerinin normal şekilde çalışması ötiroid olarak adlandırılır. Ötiroid durumunda vücut sağlıklı bir şekilde çalıştır ve tiroitle ilgili semptomlar gözlenmez. Tirodin fazla veya az çalışması durumunda ise halsizlik, hafıza sorunları, titreme, kilo artışı gibi dışarıdan gözlemlenebilen sorunların yanı sıra, vücudun işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirememesi, zehirli guatr ya da graves oluşumu gibi durumlar ortaya çıkabilir.
 
Tiroidin bezinin az çalışması hipotiroidisi sorununa yol açarken aşırı çalışması ise guatr ile birlikte birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Hipertiroidizm olarak adlandırılan bu durum, ilaç ya da ameliyat ile tedavi edilebileceği gibi, sıkı diyet programları da tedavi yöntemleri arasında yer alır. Ötiroid yani tiroid hastalığı olmayan insanlarda da zaman içerisinde tiroit bezinin doğru çalışmaması gibi sorunlar gözlenebilir.
 
Hipotiroidi Nedir?
Tiroit bezinin yetersiz çalışma sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan hipotiroidi, beynin hipofiz bölümünden salgılanan TSH miktarının yetersiz olması durumudur. Tiroid bezleri az çalıştığında, hipofiz bezi daha az TSH hormonu salgılar ve bu durumda kandaki tiroid düzeyi düşerek vücut dokularına yeterli oranda hormon iletilemez.
 
Hipotiroidi, vücudun salgıladığı antikorların tiroid bezine saldırarak tiroit bezine zarar vermesiyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise iyot alımının çok yetersiz olması, kişinin doğuştan gelen hastalıkları hipotiroidizm oluşumuna neden olur.
 
Hipotiroidi Belirtileri
 
Hipotiroidizm sorunun en önemli belirtileri arasında aşırı kilo artışı gelir. TSH hormonunun yetersiz salgılanması durumunda ortaya çıkan hipotiroidinin neden olduğu semptomlar şöyledir:
 
Halsizlik, uyku bozukluğu ve depresyon
El, yüz ve gözde şişlik,
Beslenme düzeninde farklılık olmamasına karşın sürekli kilo artışı,
Diyet programlarına rağmen kilo verememe,
Ses kısıklığı, çarpıntı ve ellerde titreme,
Cilt kuruluğu, saçlarda dökülme,
Düzensiz regl döngüsü,
Odaklanma sorunları, hafıza bozuklukları
Tiroit bezinin az çalışması sonucunda ortaya çıkan hipotiroidizm, ilaç kullanımı ya da ameliyat ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte doğru beslenme yöntemlerinin kullanılması, iyot alımının azaltılması, sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmesi gibi önlemlerle de az çalışan tiroit sorunun oluşturduğu sonuçlar azaltılabilir. Ses kısıklığı, titreme, çarpıntı gibi belirtisi olan Hipotiroidizm bozukluğunun tedavisi için ameliyat dışında yöntemler de uygulanabilir.
 
Hipertiroidi Nedir?
 
Hipertiroidizm, tiroit bezinin fazla hormon salgılanması sonucunda ortaya çıkar. Hipotiroidin tersi olan hipertiroidi guatrı da etkileyerek birçok hastalığa neden olabilir. Hipertiroidizm, multinodüler guatr hastalığına ya da tek nodül guatrın görüldüğü plummer hastalığına yol açabilir.
 
Tiroit bezlerinin fazla salgılanması, genellikle guatr ile birlikte görülür. Guatr sorunu olmadan görülen hipertiroidi çoğunlukla başlangıç evresindedir. Hipertiroidizm sorunu yaşayan hastalarda, tiroit hormonunun fazla salgılanması nedeniyle birçok hastalıkla karşılaşabilir. Tiroidin fazla çalışması durumunda görülebilecek hastalıklar şunlardır:
 
Graves hastalığı,
Zehirli guatr hastalığı,
Plummer hastalıkları,
Hipertiroidi nedeniyle ortaya çıkan guatr nodüler şekilde görülebilir. Guatrın nodüler ya da multinodüler yapıda olduğunu belirlemek ve nodülün türünü saptamak tedavi açısından önemlidir. Guatrın soğuk ya da sıcak nodül yapısında olduğunu saptamak için boyun sintigrafisi yapılır. Tiroid sintigrafisi ile guatrın türü belirlenir ve multinodüler ya da nodüler guatr için tedavi bu doğrultuda uygulanır.
 
Hipertiroidi Belirtileri
 
Hipertiroidizm sorununun en sık rastlanan belirtileri şöyledir:
 
Aşırı sinirlilik hali,
Kaslarda güçsüzlük ve ellerde titreme,
Kolay kilo kaybı, bağırsak hareketlerinde hızlanması,
Regl düzensizliği, regl kanamalarında önemli azalma,
Çarpıntı, ses kısıklığı, titreme,
Tırnakların kolay kırılması, saç dökülmesi, yağlı cilt,
Göz altında şişlik ve çift görme sorunu
Bu semptomlarla birlikte graves ve zehirli guatr gibi hastalıkları tetikleyebilen hipertiroidizm hastalığının tedavi edilmesi hastalar için yaşam standartlarını doğrudan etkileyen bir öneme sahiptir. Graves ya da zehirli guatrı olan hastalarda doğru şekilde kilo verebilmesi için etkili yöntemlerle tedavi olması şarttır.
 
Tiroit Hastaları İçin Kilo Verme Yöntemleri
 
Tiroidi olan hastalarda kilo vermesi için öncelikle tiroit hastalığının kontrol altına alınması gereklidir. Bunun için doktor tarafından önerilen tedavi yöntemlerinin doğru şekilde uygulanması şarttır. Tiroit ilaçları kullanmak, tiroit hormonlarının normal ya da normale yakın seviyeye gelmesini sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Bunun yanı sıra diyet programlarının uygulanması ve egzersiz yapılması da şarttır. Aynı zamanda ilaçların daha iyi şekilde vücuda etki etmesi için bazı yiyeceklerin tüketimine de dikkat edilmesi gerekir.
 
 
Tiroit hastalarının metabolizması yavaş çalıştığı için, yağ yakmaları diğer insanlara oranla oldukça zordur. Bu nedenle karbonhidrat oranı ya da yağ düzeyi yüksek olan yiyecekler hipotiroidizm hastalarının kilo vermesini zorlaştırır. Metabolizmada önce karbonhidratlar, sonra yağlar ve en son protein yakıldığından, karbonhidrat odaklı beslenmek yağ yakılmasını zorlaştırır. Tiroidi az çalışan insanların uzak durması gereken yiyecekler şöyledir:
 
Karbonhidrat oranı yüksek besin değeri düşük olan unlu gıdalar (Ekmek, pirinç gibi)
Glisemik indeksi yüksek olan meyve ve sebzeler (Pişirilmiş havuç, patates)
Rafine edilmiş şeker içeren gıdalar,
Doymuş yağlar (Margarin, tereyağ)
Şeker oranı yüksek olan içecekler (Hoşaf, şıra, asitli içecekler, hazır meyve suları vb.)
İşlenmiş et ürünleri (Sucuk, salam vb.)
Yüksek oranda şeker içeren meyveleri az tüketin (Mandalina, kiraz, muz gibi)
Hastada, tiroidin yanı sıra başka hastalıkların olması durumunda, beslenme düzeninde değişiklik yapılabilir. Doktor tarafından yapılacak önerilere göre, beslenme şeklinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Cerrahi müdahale yapılmış olan hastada ise sağlık kontrollerinin düzenli şekilde yapılması ve beslenme programının doktor tarafından verilmesi önem taşır.
 
Hipotiroidi Hastaları İçin Kolay Kilo Verme Yöntemleri
 
Hipotiroidizm hastalarının kilo sorununu engellemeleri için beslenme düzenlerine dikkat etmeleri ve spor yapmaları şarttır. Doğru beslenme yöntemleri uygulayarak tiroit hastaları ideal kilolarına kolaylıkla ulaşabilir.
 
Su Tüketimi
 
Tiroit hastalarının yeterli miktarda su içmesi önemlidir. Glisemik endeksi düşük gıdalar yerine, lif oranı yüksek gıdaları tercih etmek su ihtiyacını artıracaktır. Bu nedenle hipotiroidisi olan hastalarının gün içinde sık sık su içmesi önemlidir. Yemeklerden önce su içmek besinlerin sindirimini de kolaylaştıracağı için önemlidir.
 
İyot Tüketimi
 
Yeterli iyot tüketimi, tiroid hastaları için kritik bir öneme sahiptir. İyot bakımından zengin olan tuzların doğru şekilde tüketilmesi olumlu etki sağlarken guatr sorunu olan hastalarda iyot tüketimi zararlı olabilir. Guatrı olan tiroit hastalarının iyot tüketimi için doktor önerileri doğrultusunda beslenmesi gerekir.
 
Kahvaltı Öğünü
 
Kahvaltı etmek, kilo kontrolünü kolaylaştırır ve metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar. Kahvaltıda tüketilen gıdaları gün içerisinde yapılan aktivitelerle vermek daha kolayken akşam yenilen yemekler kilo artışını hızlandırır. Düzenli kahvaltı kan şekerini de dengelediği için tiroidi olan hastalarda önemlidir. Kahvaltıda pişmemiş sebzeleri daha fazla tüketmek, reçel gibi şekerli gıdalar yerine doğal balı tercih etmek, kızarmış gıdalardan kaçınmak önemlidir.
 
Salata
 
Roka, maydanoz, marul, dereotu, salatalık gibi sebzelerden yapılan salatalar kalori bakımından çok düşük değere sahiptir. Ancak mineral ve vitamin açısından yüksek olan salata, açlık hissini azaltır. Bu nedenle ara öğünlerde tiroit hastalarının kolay kilo vermesi için salata tüketmesi önemlidir. Aynı şekilde yemeklere de salata ile başlamak daha az yemek yenmesini ve kolay doymayı sağlar.
 
Bitki Çayları
 
Sindirimi kolaylaştıran ve metabolizmayı hızlandıran bitki çayları hipotiroidisi olan hastalar açısından oldukça önemlidir. Özellikle yeşil çayın günde 1-2 kez tüketilmesi metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Ancak bitki çaylarının aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Kola, taze ya da hazır meyve suları fazla miktarda şeker içerirken bitki çaylarının kalori oranı çok düşüktür.
 
Yavaş Yeme Alışkanlığı
 
Yavaş yemek yemek besinlerin iyi parçalanması sağladığı için besinlerin kolay sindirilmesini sağlar. Sağlıklı kilo vermek isteyenler için önemli bir yere sahip olan bu kural, tiroit hastaları için de geçerlidir. Kahvaltı, öğle ve akşam öğünlerinde yeme hızını azaltmak rahat kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda yavaş yemek, doygunluk hissi de sağlayacağından fazla yemek yemenin önüne geçer.
 
Düzenli Spor Yapmak
 
Spor yapmak, tüm organların çalışma hızını etkilediği gibi, metabolizma hızını da artırır. Böylece hem sağlıklı şekilde hem de kolay kilo vermeyi sağlar. Yemeklerden birkaç saat sonra egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandıracağı için, tiroidi olan hastalar bu duruma dikkat etmelidir. Gün içerisinde 3-4 defa 15 dakikalık egzersizler vücuttaki kan akışını ve metabolizma hızını artırarak kilo vermeyi hızlandırır.
 
Tiroid problemi olan ve kilo veremeyen hastalar için beslenme düzenlerine dikkat etmeleri, yemek yeme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve düzenli olarak spor yapmaları kilo vermeyi kolay hale getirir. Kilo vermek isteyen tiroit hastalarının, tiroit tedavilerini de doğru şekilde uygulamaları oldukça önemlidir.
 
Toplam blog
: 8
: 422
Kayıt tarihi
: 29.04.17
 
 

1991 doğumlu olan diyetisyen Tuğba Yaprak, 2014 Medipol Üniversitesi mezunudur. Çeşitli özel hast..