Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '22

 
Kategori
Tıp
 

Titaniğe Binemeyen Türk

ÖMER BESİM PAŞA

Efsane Titanik gemisinde 2223 yolcu vardı, ama aslında gemide 2224 yolcu olması gerekiyordu. Satılan bir biletin yolcusu Titanik’e geç kaldığından binemedi, bu bilet bir doktor tarafından Avrupa seyahati sırasında alınmıştı. Ancak doktor Fransa’dan başladığı yolculuğunu kötü hava koşulları nedeniyle Southampton limanına kadar sürdüremedi ve Titanik gemisini kaçırdı. Bileti olduğu halde 1.514 kişinin yaşamını yitirdiği gemiye binemeyen tek yolcu, Türk doktor Besim Ömer Akalın ’dı.

Titanik 15 Nisan 1912 gecesi daha ilk seferinde bir buz dağına çarpmış ve yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik’in buzlu sularına gömülmüştür. Batışı 1.514 kişinin ölümüyle sonuçlandı ve dünya savaşları dışındaki en büyük deniz felaketlerinden biri olarak tarihe geçti.

Yurda döndükten sonra tıp konusunda bir çok ilklere ve yeniliklere imza atmıştır. Özellikle kadın doktor ve sağlık çalışanının yetişmesinde büyük katkıları olmuştur.

Türkiye’de çağdaş doğum biliminin öncülerindendir; ülkedeki ilk doğum kliniğini açan, doğum üzerine ilk çağdaş kitabı yayımlayan kişidir. “Ebelerin ebesi” adı ile anılır; ebelik mesleğinin kurumsallaşmasına, ayrıca hemşirelik ve hastabakıcılık mesleğine büyük katkıları olmuştur. Ülkede tıbbi yayıncılığı başlatan bilimadamıdır.

Osmanlı döneminde hayata geçirilmesi planlanan ancak savaş ve ekonomik koşullar nedeniyle bir türlü gerçekleştirilemeyen havadan hasta nakline ilişkin proje ve bilgiler yer alıyor. Fransızların Birinci Dünya Savaşı sırasında Deyrezor ve Halep’teki yaralıları Şam’a naklettikleri sıhhıye uçaklarının fotoğraf ve detaylarının bulunduğu kitapta ayrıca Besim Ömer’in Osmanlı sağlık sistemi için düşündüğü havadan hasta nakli projesine ilişkin fikirleri de yer alan kitabı günümüz Türkçesine uyarlanıp yayınlanmıştır.

Kızılhaç'ın Washington subesinde hemşirelik bilimini inceleyerek Hilali Ahmer bünyesinde hastabakıcılık dersleri vermiştir. Yetiştirdiği 300 hasta bakıcı 1. dünya savaşı ve Çanakkale!de görev yapmıştır.1922 yılında Haydarpaşa tıp fakültesine 7 kız öğrenci aldırarak ilk türk kadın doktor ve cerrahların yetişmesini sağlamıştır.

Mebusluk da yapan Ömer Besim Paşa ardında  çağdaş ebelik, hemşirelik veremle mücadele ve tıp tarihi konularında 77 ilmi eser bırakmış bunlardan en önemlisi nevsal-i afiyet adında ilk kez yapılan tıp yıllığıdır. 1940 yılında 19 martta vefat etmiştir.

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..