Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '07

 
Kategori
Tiyatro
 

Tiyatro halk ödülü

Tiyatro halk ödülü
 

Sezon ouynlarından birinin gala daveti


Tiyatro sanatı ve tiyatroya emek verenler her geçen gün zorlaşan koşullarda ayakta durma çabası veriyor. Teknoloji ve hızla değişen beğeniler; bolca aksiyon insan hayatındaki doğal gereksinimleri kuşatarak bambaşka bir ihtiyaçlar serisi oluşturuyor. Bu gidiş, beraberinde geleneksel sanatların birçoğunu da sürüklüyor. Tiyatro da bunlardan biri. Giderek ilgilenen insan kitleleri azalıyor, buna bağlı olarak da toplumsal sahiplenme zayıflıyor.

Lions Tiyatro Ödülleri, tiyatro sanatının gelişmesi, bu konuda çalışanların motive edilmesi gibi amaçlardan yola çıkılarak oluşmuştur. Bundan sekiz yıl önce ilk çalışmalar başlatılmış ve her geçen yıl etkinlik alanı arttırılarak devam ettirilmiştir. Dünya’da bir sivil toplum çalışması olarak başlatılarak bu kadar süre başarıyla yürütülebilmiş benzer nitelikte bir çalışma yoktur. Ödül sistemi bütünüyle halk değerlendirmesine dayandırılmıştır.

Gönüllü olarak tiyatro halk jürisine üye olmak isteyenler katılabilmektedirler. Bu katılım isteklerinin kabul edilmesinde bazı kriterler bulunmaktadır elbette. Ancak tiyatro sanatı konusunda uzman olmak, oyun yazarlarını eleştirebilecek düzeyde deneyimli olmak gerekli değil. Tam tersi, bu camiadan mümkün olduğunca uzak olmak, yalnızca tarafsız bir izleyici olmak gerekmektedir. Bulunduğu topluma duyarlı her düzeyden bireye açık bir katılım platformu vardır.

Gönüllü jüri üyeleri belli bir merkezde kayıt altına alınır. Sezon başladığında bu üyelere internet yoluyla ulaşılarak güncel oyunlar bildirilir. Gidilecek oyunların seçimi üyenin kendisine bırakılır. Ancak her seyredilen oyun bu merkeze bildirilmek zorundadır. Değerlendirmeler söz konusu olduğunda her jüri üyesi seyrettiği oyunlar kadar söz sahibi olacaktır. Her sezonda her jüri üyesinin yaklaşık 30-35 oyun izlemesi gerekmektedir. Elbette bu durumun maddi külfet oluşturmasına engel olacak tedbirler düşünülmüştür.

Bu yıl 23 mart 2007 tarihinde jüri üyeleri toplanarak uzun soluklu bir değerlendirme çalışması yapacaklar. Bu çalışmanın sonunda, belirlenen kriterler doğrultusunda en başarılı sanatçı, yönetmen, senaryo, tiyatro emekçileri v.b. seçilecek ve ödüllendirilecektir. Belirlenen ödüller Nisan-2007’de düzenlenecek ödül töreni ile dağıtılacaktır.

Bu çalışma tiyatro sanatçısı ile sanatını sunduğu izleyiciyi tam anlamıyla bir araya getiren örnek bir etkileşimi gerçekleştirmektedir. Toplumda tiyatro bilincini yaratan ve yaygınlaştıran önemli bir etkinliktir. Ayrıca toplumsal olaylara katılımcı olmayı özendiren bir çalışmadır. Gelişmekte olan bir toplum için öncü nitelikte bir çabadır.

ayrıntılı bilgi omersahinbas@gmail.com

 
Toplam blog
: 2
: 1387
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

Doğduğum ve yaşadığım kent İstanbul. Türkiye'nin büyük bir bölümünü görme fırsatım oldu. Ülkem çok g..