Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '20

 
Kategori
Tiyatro
 

Tiyatro sokakta başladı.

Tiyatro sanatı eski yunan da pazarlar da meydanlar daki gösteriler ile başladı, böylece ilk tiyatro sahnesi halka açık alanlar diyebiliriz. Yüzyıllardır tiyatro sanatı insanların en büyük eğlence ve performans sanatı olmuştur.
 
Tiyatroyu, izleyici topluluğu önünde gerçek veya hayal edilmiş hikayeleri ya da hayat tecrübelerini canlı performans olarak izleyenlere sunma sanatı diyebiliriz.
 
Pandemi günlerinde mart ayından bu yana, sinemalar ve tiyatro salonları kapatılmıştı. Benim en son seyrettiğim oyun 12 Mart'ta BAOB Sahnesi'nde İspanyol yazar, şair Alejandro Casona'nın dünya klasikleri arasında yer alan bir duygusal  oyun olan  "Ağaçlar Ayakta Ölür" oyunu olmuştu.
Pandemiden sonra ilk oyun olarak "Eskici" oyunu Beşevler, Karafatma meydanında  sergilediler.                                    
Bursa Büyükşehir Belediyesi maske mesafe ve temizliğin öne çıktığı normalleşme kurallarının gündemde olduğu günlerde kültür ve sanat etkinlikleri mahallere taşındı.                                                                                      Etkinliklere Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Müzeler Şube Müdürlüğü de atölye çalışmaları ile destek verdi. Boyamadan kil atölyesine ve masal anlatımına kadar birçok farklı etkinliğin yapıldığı uygulama çocuklar kadar yetişkinler tarafından da ilgiyle takip edildi.
Ve 7 Temmuz Gemlik, 14 Temmuz Kurşunlu ve ağustos ayında da devam edecek
Bursa Devlet Tiyatrosu ise ‘sosyal mesafe’ kurallarına uyarak Bursa Açık Hava Tiyatrosu’nda gösterilere başlıyor. Bursa Devlet Tiyatrosu Idare Müdürü Mustafa KANDI'dan aldığım bilgiiye göre "Keşanlı Ali Destanı" adlı oyunu 18-19-20-21 Temmuzda, "Akide Şekeri" adlı oyun, 23-24-25-26 Temmuzda Kültürpark Açık Hava Tiyatrosunda sahnelenecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy imzalı 81 ilin kültür ve turizm müdürlüklerine "Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci" konulu genelge gönderildi. Genelgede alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
"- Kültür ve sanat işletmelerinin faaliyetleri sırasında, diğer kamu kurum veya kuruluşları tarafından ilan edilmiş olan tedbirlere tam olarak uyulacak.
-İşletmeler, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak ziyaretçi/seyirci/katılımcı kabulü yapacak.
- Salonlar ile fuaye alanları, yeme içme üniteleri, satış üniteleri gibi genel kullanım alanları ile geri hizmet ünitelerinin kullanımına ve sıra bekleme olasılığı olan her yere ilişkin 'Sosyal Mesafe Planı' hazırlanacak ve plana uygun düzenlemeler yapılacak.
- Sosyal mesafe planına uygun olarak belirlenen kapasite tesis girişine ve her bir salonun girişine ayrı ayrı asılacak.
- Ziyaretçi/seyirci/katılımcıların Kovid-19 tedbirleri ve uygulamalarına ilişkin bilgilendirilmeleri amacıyla tesis girişinde ve kolayca görülebilecek yerlerde uyulması gereken kurallar için görsel/yazılı bilgilendirme panoları asılacak.
- Ziyaretçi/seyirci/katılımcılara, girişte termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulanacak, 38 dereceden yüksek ateş ölçümlerinde, işletmeye alınmayarak bir sağlık kuruluşuna başvurması için uyarılacak.
- "Tesislerdeki klimalar dışarıdan temiz hava alacak şekilde çalıştırılacak."
 
Bu arada Bursa'da mayıs ayında göreve başlayan il Kültür Müdürü Sn. Dr.Kamil Özer'in İznik'e kazandırdığı "İznik Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri müzesi"nde ilk çağ sikkeleri sergisini gezmenizi tavsiye ederim.
İyi seyirler.
 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..