Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '09

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Tiyatrom... Berlin'in tek Türk tiyatrosu kapanmak üzere!

Tiyatrom... Berlin'in tek Türk tiyatrosu kapanmak üzere!
 

Hürriyet Avrupa muhabiri sevgili Murat Tosun'a teşekkürlerimle.


Bana, Almanya’da doğup büyüdüğüm halde, türkçe diksiyonumun neden düzgün olduğunu soranlara verdiğim cevap genelde şu şekilde oluyor.

“ Şimdi efendim bunun sebepleri aslında çok basit. Aile içi bilinçli dil eğitimi, Türkçe okumak, Türkçe yazmak ( MB’de mesela : ) ve tiyatro...” İlle de TİYATROM...

Tiyatro (TİYATROM) deyip geçmemeli...

Tiyatrom’un, Türkçe dil eğitimi alma şansı olmayanlara, doğru Türkçe konuşabilmeleri, kültürümüzü anlayıp yaşayabilmelerindeki katkısı sanıldığından çok daha fazla. 6800 gencimize kültürel ve lisan anlamında elini uzatmış olan bir kurumdur Tiyatrom. Berlin Türk nüfusuna oranla (çeyrek milyon) az olarak niteleyebileceğimiz bu insanların çoğunun ortak yönleri Berlin’in tek Türk tiyatrosu olan TİYATROM ve Yekta hocalarıdır. Bu şanslı gençlerin içerisinde kızım ve kızkardeşim de var. Şimdilik...

Tiyatrom’un 25 yıldır yöneticisi olan sn. Arman bu süre içerisinde binlerce gencimize tiyatro kanalıyla kültürümüzü, dilimizi başarıyla aşılamış, sosyal çalışmalarılya bir çok gencimizi sokaklardan, kumar otomatları ve uyuşturucudan uzak tutmaya çalışmıştır.

İşte yaşadığım kentin bu değerli kurumunun ve tiyatro severlerinin sıkıntısı hayli büyük bugünlerde.

Berlin senatosunun mali yardımlarını kesmesinden dolayı TİYATROM’un perdeleri bir daha açılmamak üzere inmesine sebep olacak

Konuyla alakalı Hürriyet Avrupa muhabiri sevgili Murat Tosun’un haberi:


Berlin'de RBB bünyesindeki Multikulti'nin yayınlarının durdurulmasıyla, 30 yıllık Türkçe yayınlarına son verilirken, Türkçe'ye ve Türk kültürüne bir darbe de, Tiyatrom'un kapanmasıyla yaşanacak. Bugüne kadar Türkiye ve dünya çapında bir çok ünlü isme ev sahipliği yapan Berlin'in tek Türkçe tiyatrosu Tiyatrom kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Fazıl Say'dan Timur Selçuk'a, Şener Şen'den Yıldız Kenter'e kadar bir çok ünlü sanatçının sahne alıp zaman zaman da sanatsal çalışmalarını sürdürdüğü Tiyatrom, Berlin'de yaşayan Türk toplumunun desteğini bekliyor.

1984'de kuruldu

Berlin Senatosu'nun maddi desteğiyle 1984 yılında kurulan Tiyatrom'da bugüne kadar 6 binden fazla genç eğitim aldı. Geçtiğimiz yıl Sol Parti ve SPD yönetimindeki Berlin Senatosu'nun maddi desteğini çekmesinden sonra gönüllü olarak çalışmalarına devam eden Tiyatrom'a destek gelmezse kısa bir süre sonra faaliyetlerine son verecek. Yıllarca Türkçe tiyatro oyunlarına, konserlere ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan Tiyatrom'un binası Walldorf Vakfı'na ait.

6 bin öğrenciye eğitim

Tiyatrom'un kuruluşundan bu yana yöneticiliğini üstlenen ve gençlere tiyatro eğitimi veren Yekta Arman, 'Bu 25 yıl içerisinde yaklaşık 6 bin 800 öğrenciye amatör tiyatro eğitimi verdik. Burada doğup büyüyen çocuklarımız, kendi dillerini ve kültürlerini öğrenmede büyük sıkıntı yaşıyor. Kurumumuz da verdiğimiz tiyatro eğitiminde çocuklar hem Türkçe'yi hem de kendi kültürlerini tanıma fırsatı buldu.

Ama bunun yanısıra, Türkçe ve Almanca iki dilli oyunlar da sahneledik. Bugün o gençlerin belki çok azı profesyonelleşip tiyatro veya benzeri bir sanat dalında faaliyet gösteriyor olabilir. Ancak hayatını tiyatro ile şekillendirmeyenler bile Tiyatrom’dan aldıkları eğitimle, hem Türkçe'yi hem de kendi kültürlerini tanıma fırsatı buldular. Bundan da gurur duyuyoruz' dedi.

12 bin imza toplandı

Tiyatrom'un kapanmaması için düzenlenen imza kampanyasında şu ana kadar 12 bin imza toplandığını söyleyen Yekta Arman, Tiyatrom'a destek amacıyla 23 Ocak'ta Tiyatrom'da düzenlenecek bir geceye, tüm Berlin’lileri davet ediyor.

Tiyatrom binasının sahibi konumundaki Waldorf Vakfı'nın şu ana kadar kira konusunda müsamahalı davrandığını kaydeden Yekta Arman, bir özeleştiride bulunarak, 'Belki biz yaptığımız kültürel ve sanatsal çalışmaları yeteri kadar duyuramadık. Ancak, bu çalışmalarımızın yok sayılması anlamına gelmemeli. 200 binden fazla Türk nüfusuna sahip Berlin'de Tiyatrom, bu insanlar için önemli bir sanatsal ve kültürel boşluğu dolduruyor. Tiyatrom bu insanların sanat ve kültüre ulaşmadaki köprülerinden biridir' dedi.

ÜNLÜLER GEÇİDİ

25 yıldır faaliyet gösteren Tiyatrom'a Türkiye'den de bir çok ünlü oyuncu konuk oldu. İşte Tiyatrom'un konuk ettiği ünlü isimlerden bazıları: Ayla Algan, Yıldız Kenter, Fazıl Say, Timur Selçuk, İclal Aydın, Şener Şen, Kerim Afşar, Rutkay Aziz, Toron Karacaoğlu, Hadi Çaman, Uğur Yücel, Suna Pekuysal, Erol Günaydın, Genco Erkal, Sumru Yavrucak, Ferhan Şensoy, Gülriz Suriri, Zihni Göktay, Can Yücel, Hilmi Yavuz, Duygu Asena.

Tiyatrom'un faaliyet alanları:

-Farklı yaş grubundaki çocuklara amatör tiyatro eğitimi veriliyor
-Çocuk ve gençlik oyunları sahneleniyor
-Yetişkinler için oyunlar sahneleniyor
-Misafir oyunlara ev sahipliği yapıyor
-Edebi akşamlar, paneller ve açık oturumlar düzenleniyor
-Konserlere ev sahipliği yapıyor
-Ayrıca Tiyatrom bünyesinde oluşturulan Çocuk Korosu'nda çocuklara müzik eğitimi veriliyor.

Hürriyet Avrupa’yı duyarlı haberciliğinden dolayı tebrik ederim.

Kültürel ve eğitimsel anlamda Tiyatrom’dan çok şey alan (Berlin’li) Türk’leri Tiyatrom’a sahip çıkmaya çağırıyorum!

Sevgili MB editörlerinden Milliyet Avrupa’nın konuyla alakalı haber yapması yönünde tavsiyelerini rica ederim. Tiyatrom’un telefon numarası. 030 ( Berlin ) 615 20 20 yetkili kişi Yekta Arman

Berlin/ 11.01.2009

Tiyatrom ile alakalı link’ler http://www.siyah-beyaz.com/tytrm.htm

http://www.multikulti.de/aktuelles/tuerkisch/eski_berlin_guendemi/t_yatrom_un__perdeler.html

http://ha-ber.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1467&Itemid=10

 
Toplam blog
: 121
: 1814
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Almanya'da doğdum. Haylaz bir öğrenciydim. 16 yaşımdan beri ticaretle ilgileniyorum. Şu anda büyük b..