Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '17

 
Kategori
TV Programları
 

TLC’de ‘Ağır Yaşamlar’…

TLC’de ‘Ağır Yaşamlar’…
 

Her ne kadar kıymeti bilinmese de sağlık, insanların en büyük varlığı… Ancak para kazanmaya odaklı yaşam felsefesi ve modern dünyanın sağlıksız koşulları sayesinde bu değerli varlığımızı kaybettiğimiz de bir gerçek. Ondan sonra gelsin sağlık peşinde koşturma faslı. Yani tam bir kısırdöngü insanın sağlık olayı... Hani doğa bilimci filozof-yazar Goethe ‘İnsanIar, önce para kazanmak için sağIıkIarını; sonra da sağIıkIarını korumak için paraIarını harcarIar’ demiş ya işte o hesap!

Öte yandan konu bu denli verimli ve geniş kapsamlı olunca türlü alanlara malzeme yapılması da kaçınılmazlaşıyor. Özellikle iletişim araçlarının gelişmesi sağlık konularının daha sık ele alınmasına ve her şekilde işlenmesine olanak tanımakta… Ki, bunun sonucu televizyon dünyasında da yerlisinden yabancısına sağlığa yönelik türlü yapım çıkıyor karşımıza. Farklı hastalıkların işlendiği bu yapımlar arasında en çok ilgi çekenin, çağımızın sorununa dönüşen şişmanlık konusu olduğu muhakkak. Zira her yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın herkesin kilo problemine odaklandığı bir gerçek. Kilo vermek bir takıntı haline geldi adeta.

Kuşkusuz bu takıntının gelişmesinde dizi karakterlerinin zayıf bedenleriyle ekranda salınmaları ve bu şekilde rol model olmaları büyük etken! Normal kilodakiler bile bu görselliğe özenip zayıflama derdine düşmekte. Dizi kaynaklı bu sağlıksız taklitçiliğe karşılık ekranlarda gerçekten kilo problemi olanları ilgilendiren sağlık programlarının yapıcı varlığını da unutmamak lazım. Nitekim TLC’nin dizisi olan ‘Ağır Yaşamlar’ da bunlardan biri!

GERÇEK ZAYIFLAMA ÖYKÜLERİ

Kilo vermek, dendi mi insanların aklına ilk gelen şey boğazını tutmak oluyor kuşkusuz. Lakin işin uygulaması, söylenmesi kadar kolay olamıyor çoğu zaman. Yani öyle kafaya göre yapılan diyetlerle veya bir yerlerden bulunan listelerle sağlıklı kilo verilmesi pek mümkün değil. Hele de kilo problemi şişmanlıktan obeziteye dönüşmüşse ve daha da ileri safhaya geçip günlük yaşamı olumsuz etkileyecek hale gelmişse, o noktadan itibaren kişinin kendi başına yapabileceği yegâne şey zayıflamaya karar verip profesyonel destek almak oluyor. Nasıl ki, ‘Ağır Yaşamlar’ın içeriği de bu yönde…

Yeni sezonunu başlatan ‘Ağır Yaşamlar’ dizisinin en önemli özelliği gerçek hayattan kesitlerin sunulması! Dizi, izleyicisini 270 kilonun üstündeki insanlarla tanıştırıp onların hep birlikte yüzlerce kilo vermeyi deneyecekleri bir yıllık bir zayıflama yolculuğuna çıkartıyor. Zayıflama yolculuğundaki bu aşırı ağır insanların hayatını takip eden yapımın her bölümünde, hayatını kurtarıp, dünyasını sonsuza dek değiştirmek için kilo vermeye karar vermiş birinin etkileyici hikâyesi ele alınıyor. Böylece dizi oyuncularının anlamsız zayıflıklardan daha gerçekçi rol modeller çıkıyor izleyicinin karşısına. İki örnek verecek olursak...

Bunlardan biri, Ashley… Hayatının her alanında yardım alması gereken ve başkalarına muhtaç duruma düşen Ashley, fazla kiloları yüzünden kocasıyla birlikte ailesinin yanına taşınmak zorunda kalan biri. Hayatını kısıtlayan bu durumdan kurtulmaya karar verdiği anda başlıyor öyküsü.

Dizinin bir başka zayıflama yolcusu, 310 kilo olan 36 yaşındaki Doug… Kendisini engelli gibi hissetmesi ve her gün çektiği acılar onu başındaki bu sağlık probleminden kurtulma sürecine sokmuş. Nasıl başarılı olduklarını ve duygularını görmek için diziyi izlemek lazım tabii.

KISACASI; Pek çok örneğin yer aldığı, 5 Aralık saat 21.30'dan itibaren başlayan ve diğer günlerde saat 15.55'te izlenebilen TLC’nin ‘Ağır Yaşamları’, dikkate değer bir sağlık dizisi! Çünkü sadece her metabolizmaya uymayan diyet tavsiyeleriyle veya kestirme anlatımlarla işi geçiştirmek yerine, kilo verme süreci sonunda zafer kazanma ve kendileriyle gurur duyabilme umudundaki insanların yüksek riskli ameliyatlara katlanıp, fiziksel-ruhsal bağımlılıkla ve çaresizlikle mücadele edişlerini getiriyor ekrana. Tabii bu zayıflama ve hayatlarını geri kazanma mücadelesi sonrasında neler yaptıklarını ve ne durumda olduklarını izleyiciye aktarmayı da ihmal etmiyor. Böylece tam anlamıyla bir başarı öyküsüne dönüşüyor. Bundan iyisi, can sağlığı.

En ağır kiloların dahi destek alınıp gerekli şartlar yerine getirildiğinde eriyip gideceğini gösteren vemevcut yapımlara alternatif bir bakış açısı getiren ‘Ağır Yaşamlar’ı kilo problemi yaşayanlara tavsiye edip motivasyon gücünün yüksekliğini vurgulayarak koyalım noktayı.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..