Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

TOBB IV Türkiye ticaret ve sanayi şurası ve raporu

TOBB IV Türkiye ticaret ve sanayi şurası ve raporu
 

Yer: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ev sahibi Sn.M.Rıfat Hisarcıklıoğlu, ve 81 İl 157 ilçe Oda ve Borsa Başkanları, Davetliler listesinin en başında Ülkemiz adına Hükümet edenler ve Bakanları ayrıca ekonomi dünyasının önde gelen simaları...

Sn.Hisarcıklıoğlu' nun açılış konuşması;

'' Türkiyenin bir numaralı gerçek meselesi istihdamdır. '' Diğer konular ikincil konulardır diyen sunuşu... Ardından devamla çözüm bulunması gereken konuda yüksek istihdam maliyeti ve istihdamı cezalandıran mevzuattır açıklaması ve istihdamı cezalandıran mevzuatta örnek olarakta, 50'den fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde belirli meslek mensuplarının çalıştırma zorunluluğunu göstererek bu mevzuat uymayanların ağır idari para cezası uygulanmasını çarptırıldığına dikkat çekmesi, bu yüzden işverenin 50 rakamının üzerine çıkmaktan imtina ettiğini söylemesi ayrıca AB'ye uyumlu çevre müktesabatınında, 300'e yakın yasal düzenleme ve maliyet belli olmayan yatırım gerektirdiğinden devamla, son olarakta cari açığın yüksekliğini hatırlatmış böylece açılışı yapmıştır.

Sn.Başkanın açıklamalarına resmi rakamların yüzde 9, 9 olarak gösterdiği TÜİK istihdam verileri incelendiğinde hakk vermemek elde değil, ayrıca bu yüzde 9, 9 olarak açıklanan rakama; iş aramaktan vazgeçmiş kitleler dahil değildir. yani kayıtlı iş arayanlardır.Bu rakam dahil edildiğinde yaklaşık yüzde 16 olduğu belirtilmektedir.

Meselenin özetle yukarıda verilen sorunların raporlaştırdığı Şura, Türkiye ve Ekonomi için kafa yoranların dikkat ile okuması gereken, titizlikle hazırlanmış adet a bölgelerin sanayi , ticaret, turizm ve tarım envanter ve sorunlarını gösteren, konu çözüm üretmesi gereken; Bakanlıkların muhatap olarak gösterildiği, sorunların muhataplara iletildiği; ayakları yere basan bir çalışma olduğu ilk incelemede anlaşılmaktadır.

Mesala; Raporun ''Doğu Akdeniz Bölgesi'' başlıklı bölümünde; içerisinde Tarsus'un bulunduğu 17 adet Ticaret ve Sanayi Odası, 1 adet Sanayi Odası, 1 adet Deniz Ticaret Odası, 4 adet Ticaret Odası, yine içerisinde Tarsus'unda bulunduğu 11 adet Ticaret Borsası başkanlığının bulunduğu toplam 34 Başkanlığı kapsayan bölümünde bölgemiz açısından önem atfeden:

1) Göç sorunu,

2) Çifte verglendirmenin önlenmesi,

3) Tedaş'ın tarife uygulama usul ve esasları,

4) Tohum ithali ilgili yeni düzenleme yapılması,

5) Türkiyenin Turunçgil envanterinin çıkarılması,

6) Pamuk üreticisine maksimum destek verilerek pamuk ekiminin cazip hale getirilmesi,

7) Gübre, mazot ve elektiriğe uygulanan KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi,

gibi her maddesi önem taşıyan raporun; Turizm açısından DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ kapsamında;

Danıştay 6. Dairesi, 15 yıldır yatırıma dönüşmesi için uğraş verilen Mersin–Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde, “ilgili tahsis şartnamesine istinaden turizm yatırımlarına açılan orman arazilerinin, kamu yararına aykırı kullanıma sebebiyet vermesi” gerekçesiyle yatırımcılara tahsis işlemi için yürütmeyi durdurmuştur. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde turizmin gelişmesine ön ayak olacak bu projenin hayata geçirilmesi son derece önemlidir. Yıllardır ilk kez, adeta zorla getirebildiğimiz turizm yatırımcılarının Bölgeye olan ilgileri dağılmadan nelerin “ kamu yararı ” olabileceğinin yeniden tespit edilmesi yerinde olacaktır.

Son Söz: Bu Şura ve hazırlanan raporu mutlak suretle dikkate alınmalı ve muhatapları durumdan vazife çıkarmalıdır.

Referans:

1)TOBB Web Sitesi ANKARA/10, 03, 2007

2) IV TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASI RAPORU sayfa: 41-42-44-45

NOT: BLOG KULLANILAN RESİM TOBB Web Sitesinden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 92
: 766
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

1970 Tarsus doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Tarsus'ta tamamladım.Yüksek öğrenimimi Atatürk Üni..