Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '11

 
Kategori
Üniversiteler
 

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Pazar MYO Öğrencilerinin sorularını cevaplarken

Geçtiğimiz günlerde doğup büyüdüğüm ilçe olan Pazar ilçesine giderek Pazar Meslek Yüksekokuluna giderek öğrencilere bir konuşma yapmıştım. Öğrencilerin sorduğu soruları da cevaplamıştım ve burada da cevaplayarak bir nebze yeni bir paylaşım yapalım istedim. 

SORU- Öncelikle okulumuzu ziyaret ettiğiniz ve bizi bilgilendirdiğiniz için size teşekkür ederim. 

Engelli olmanıza rağmen başarıyı yakaladığınız için sizi tebrik etmekteyim. Yolunuz açık olsun ( Arif Bağlan-Tokat) 

SORU- İnsanlar neden hep önyargılıdır? Önyargı nasıl kırarız (Emre Akın –Pazar) 

CEVAP-İçimizde iyi duygular ve kötü duygular her zaman mücadele eder . Biz azimli oldukça gerçekleri gördükçe iyi duygular galip gelirler ve kötü duygular ağır basan insanlarda başkalarını kıskanır ve hemen iyice düşünmeden onların kendisini kötü gördüğü duygusuna kapılır. Bunun adı ön yargıdır . Halbuki iyi niyetle olaya baksalar iyice düşünseler belki de o insanlar kendilerini seviyor ve kötülüklerden uzaklaşmasını istiyorlardır. 

Önyargılardan gücümüz oranında olumlu düşünmek ve olumlu düşünen insanlar ile aramızdaki iletişim güçlendirmek ile daha gelişmiş ve olumlu düşüncelerle hayatımızı zenginleştirmiş oluruz.Ama toplumun çoğu olumsuz düşünür ve olumlu düşünen ve gelişen insanlardan uzak kalarak gelişime kapanırlar adeta sizlere de gelişmiş ve aynı zamanda hayatı olumlu düşünen insanlar ile dost olarak daha güzele gitmeye çalışmanızı tavsiye ederim. 

SORU- Başarıyı elde etmek için görsel zekadan başka neler yapmamız gerekir ( Şaban Turgut-Kayseri) 

CEVAP – Ben işitsel zekamı işitme engelli olmamdan dolayı kullanamadığımdan dolayı görsel zekama yöneldim siz ise sağlam insanlarsınız siz hem görsel zekadan hem işitsel zekadan faydalanarak bizlerden daha da başarılı olabilirsiniz . Yeter ki her türlü beynimizi ve zekamızı geliştirmek için çaba harcayalım. 

SORU- Ben okumak ve kendimi keşfetmek istiyorum. Ama bu isteğim en fazla bir hafta sürüyor. Araştırıyorum okuyorum ama bu istek uzun zamanlı olmuyor.( Şaban Ferhatoğlu –Tokat) 

CEVAP-Bunun sebebi içindeki olumsuz duyguların olumlu duygularına galip gelmesi bence okuduktan araştırdıktan sonra seni motive edecek insanlarla daha iyi ilişkiler geliştirerek seni motive edemeyen gelişmene engel olan insanlardan bir süre uzak durmaya gayret ederek sabır ile bu konuda çabalamanı tavsiye ederim. 

SORU- Bir insan bilgiye sahip ama bunu yeterince kullanamıyor ve kendini geliştiremiyor. Kendini nasıl geliştirsin . Bilgisini ne yönde kullanmalı? (Seda Avcı-Tokat ) 

CEVAP- Bunun sebebi bizi sevdiğini söyleyen ama gerçekte sevmeyen ve sadece kendileri gibi uyuşuk ve gelişmeyen insanlar olmamızı isteyen ve bizi boş şeylerle meşgul eden arkadaşlarımız . Halbuki insanların yaşına bakmadan ve bizi olumlu duygulara ve çalışmaya sevk edecek , arkadaşlar edinmemiz ve onlarla ilişkilerimizi geliştirmemiz ve bunda sabretmemiz zamanla bizim alışkanlıklarımız olacaktır. Cesaretle bilgilerimizi hayata geçirmeye bakmamız lazım. 

SORU- Başarının en büyük temeli nedir? Hangi yolu izlemeliyiz? (Tarık Uyumaz-Tokat) 

CEVAP- Bu herkes için değişir ben işitme engelli olmamdan dolayı gelişimi okumak ve gazete dergi kitaplarda buldum . Sizler okumayı sevmiyorsanız dinleyin aklınıza yatan şeyleri de hayata uygulamaya bakınız. Başarmak için okumak , iyi dinlemek ve not tutmak ve tekrar etmek her zaman insana başarı getirecektir . 

SORU- Toplumun bize bakış açısı bizi değiştirebiliyor. Peki bizim bakış açımız toplumu ne kadar etkiler? (Tarık Uyumaz-Tokat) 

CEVAP- Biz olumlu bakış açısına sahip olursak bu ülkenin 73 milyon nüfusa sahip olduğunu düşünürsek ülkemiz 73 milyonda bir olumlu düşünceye kaymış olur ve unutmamak lazım ki” damlaya damlaya göl olur, damlacıktan sel olur, tsunamı olur” diyen atalarımız bunu boşuna dememişler . Sabırla gelişmek lazım. 

SORU- “Olayların çok az da olsa olumlu yönlerine bakmak gerekir” dediniz. Her olayda mı olumlu yöne bakmak gerekir. Yoksa olayın konusu da ona olumlu ya da olumsuz bakmamıza sebep olur mu ? ( Ayşe Yüzer-Tokat) 

CEVAP- Olaylara genelde olumlu yönden bakmak bizim hayatı olumlu algılamamıza ve insanları sevmemize sebep olabilir. İlla da bize olumsuz bakan insanlar olur ve bizle alay etmekten memnunluk duyarlarsa onlardan uzak kalmak ve bizler ile mesafeli olmalarını sağlamak daha iyi olabilir . Olaylara göre de olumlu düşünmek de bizim zamanla hayatın güzelliklerini görmemize neden olabilir . 

SORU- Toplumumuzda insanların geneli bir olay bir tutum karşısında hep olumsuz bakış açısına sahiptir. İnsanlarımız neden hep olumsuz tarafına bakar. Neden hep olumsuz düşünür. Toplumumuzun bu bakış açısını nasıl değiştirebiliriz ? (Fatih yurttaş-tokat) 

CEVAP – Bu insanların başarıyı yakalayamaması karşısında başarıyı yakalayanlara karşı kıskançlıklarından ve onları yıldıracağını zannetmelerinden kaynaklanmaktadır.Başarısına engel olacağını zannetmelerinden kaynaklanmakta. Kıskanan insanlar başarısının gitmesini isterler. “ Ben de çalışayım onlar kadar hatta ondan daha çok başarıyı elde ederim” diye olumlu düşünseler belki de başarılı olan insanlar onlara yardım edecek ve el ele daha güzel başarılara imza atacaklar mutlaka . Ama “ben başaramadım o da başaramasın “ inancı ile toplumumuz bir kıskançlık dünyasında yuvarlanıp gitmekteler … 

Teşekkür ederim. 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..