Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
13245
 

Tokat Kebabı

Tokat Kebabı
 

Tokat kebabı adından anlaşılacağı üzere Tokat ve yöresinde meşhur bir yemek çeşididir. Ülkemizde tanınmayan ama tanınmayı hak eden ender yemeklerin birisidir.

Öncelikle bu kebabın pişmesi için özel fırına ihtiyaç vardır. Her canı çeken Tokat kebabı yapamaz. Fırın iki kısma ayrılır, şişlerin piştiği üst taraf ve sosun oluştuğu alt taraf. Piknikçiler için üretilen sadece Tokat’ta bulunan Tokat kebabı sobaları bile vardır.

Malzemelere gelirsek; kuzu eti, patlıcan, patates, domates ve sarımsak yeterlidir. Başka bir ette aynı tadı vermez. Ayrıca Tokat ve çevresindeki illerin geniş çayırlarında taze ot yiyerek beslenen kuzuların etleri daha lezzetli olup kebap yapmaya elverişlidir.

Yapılışı biraz zahmetlidir. Patlıcanlar büyük doğranır, sonra şişe bir parça et, patlıcan, patates şeklinde geçirilir. Domatesler dilim dilim yapılır büyük ve dayanaklı bir kaba konulur, arasına birkaç diş sarımsak atılır. Fırına odun atılarak içerinin sıcaklığı ayarlanır. Fırının altına doğru domates ve sarımsağın olduğu kap konulur. Üst tarafta ise daha önce hazırlanan şişler fırının içinde olan demir çubuğa geçirilir. Şişimiz yukarıdan aşağıya bir vaziyette durur. Fırının içindeki ateş ile hazırlanan karışımın içinden akan et suyu ve patlıcanın suyu aşağıda bulunan domatesli kaba damlamaya başlar. Patlıcanın kokusu ile etin kokusu da birbirine geçer. Belli bir süre sonra fırının içinden alınarak servis edilmeye hazır hale gelir.

Bu işin en zor kısmı ise yemek kısmıdır. Et mi yesem? Patlıcan mı yoksa patates mi yesem? Acaba ekmeği domatese mi batırsam? Hele hele masanızda başka kişiler varsa bu sorular sizin aç kalmanıza neden olur.

Bu yemeği ancak iki tür şekilde yiyebilirsiniz. Ya Tokat’a gideceksiniz ya da Tokatlı bir arkadaş edineceksiniz. Onun mutlaka piknik tipi fırını vardır. Size güzel bir Tokat kebabı yapar.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Özellikle Tokat merkezli iki site yazımı kopyalamış. Tokat'ta yaşayan sizsiniz kopyalama yapacağınıza daha özgün bir şekilde tarif edin yöresel yemeğinizi.

Eşit Ağırlık 
 09.12.2009 20:41
 

Arkadaşlar, geçenlerde yolumuz Kilyosa düştü. Yol kenarında kendin pişir kendin ye restourantlar var. Birisinin tokat kebabı yaptığı dikkatimi çekti. Arkadaşlarla girdik bahçede bir ağaç altına oturduk. Biraz da çekinerek siparişimizi verdik. Fakat inanılmaz güzel bir tokat kebabı yedik. Hemen sahibi ile tanıştık. Erdal isminde çok düzgün bir arkadaş. İstanbul da Tokat Kebabı keyfini yaşattığı için kendisine teşekkür edip ayrıldık...

erkan çankaya 
 18.04.2008 19:13
Cevap :
Canım çekti şimdi. Oradan uzaklaştım Tokat Kebabı yiyemedim. Artık arkadaşın sobasına kaldık. Yaparsa yiyeceğiz. Saygılar.  21.04.2008 9:27
 

Harun Bey, Bir Tokatlı olarak, Tokat kebabının tanıtımına yapmış olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederim. Biz Tokatlı olarak anlatmaya çalışsak inanın sizin anlatmanız kadar etkili olmadızdı. saygılarımla...

Ayhan KAYMAK 
 10.07.2007 13:58
Cevap :
Rica ederim Ayhan Bey. Böyle güzel bir lezzetin fazla tanınmaması çok üzücü. Başka kebabların tadı değil tantanası çok olduğu için çok tanınıyor. Mesela Sivas ve Erzurum'da da güzel yemekler varmış ama Adana-Urfa'dan başka kebaba itibar etmeyenler için pek anlamlı olmuyor. Saygılarımla.  10.07.2007 14:07
 

Eşim Tokat'lı geçen sene hem güneş tutulmasını seyredelim hem de şu meşhur Tokat kebabını yiyelim diyerek gittik.Güneş tutulmasına da Tokat kebabına da hayran kaldım.Yalnız mevsim henüz erkendi ve sebzeler yerli üretim değildi,söylendiğine göreTemmuz Ağustos aylarında tadı daha muheşem olurmuş.Ben herşeye rağmen çok beğendim.Ankara'da da yemiştim ama oradaki tad ile alakası yoktu.İlk fırsatta Tokat kebabı ve çökelikli yemek için yine gitmek arzusudayız.

gülenmelek 
 17.06.2007 12:47
Cevap :
Değil mi ama! Arkadaşın babası Zile'de görev yaparken yapılışını öğrenmiş, tayini çıkınca bir tane de soba getirmiş. Her Kurban Bayramı'nın ilk günü yapar. Yanlız o patlıcanları küçük yaparken, son yediğim ve resimde görülende patlıcanlar büyük. Patlıcanların küçük olurken yediğim daha lezzetli. Amaç patlıcan yedirmek değil, patlıcanın kokusunun sindiği eti yedirmek olmalı. Bence tanınmayı hakediyor. Türk Mutfağı'nın değerlendirilmesi gereken yemeklerinden birisi. İyi akşamlar.  17.06.2007 23:51
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 150
Toplam yorum
: 850
Toplam mesaj
: 159
Ort. okunma sayısı
: 2780
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster