Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
5674
 

Tokat mangalı

Tokat mangalı
 

Tokat Mangalı


Özellikle son zamanlarda sağlıklı beslenmenin ön plana çıkması ile yaygın olarak tartışılmaya başlanan "Mangal" kültürümüz vazgeçilmezlerimizden biri idi.

Ancak işin ucunda ateş ile temas eden et olunca ve oluşması muhtemel kanserojenik maddeler olunca ister istemez mangal ile aramıza biraz soğukluk girdi.

Tabi bu demek değildir ki, mangaldan vazgeçelim. Bizde öyle yaptık ve herşeye rağmen mangalımızı yakmaya devam ettik.Tabii bir sürü soru işaretini de aklımızın bir tarafında saklamak kaydı ile.

Ancak dün karşılaştığım bir mangal beni oldukça şaşırttı.İlk kez bu tarz bir mangal görmüştüm. Kullanan arkadaşın icadı sanmama rağmen aslında Tokat yöresine mahsus bir mangal imiş ve arkadaş kargo ile özellikle getirtmiş.

Bu mangalda ateş ile et direkt temas etmiyor. Etlerde zaten enine değil dikine pozisyonda duruyor mangalın içinde.

Resmini çizmeye çalıştığım bu mangalda sağ ve sol bölümlerde ateş yanıyor ki ne isterseniz atabilirsiniz , kömür mecburi değil, orta bölümde ise etler sıcaklığın etkisiyle oldukça güzel bir şekilde pişiyor. Damlayan yağlar ise altta bulunan bir haznede toplanıyor ve dumana ve kokuya dönüşmesi önleniyor.

Sonuç ise muhteşem. Etler kurumadan , kokmadan , ateşle temas etmeden pişiyor.

O bölgenin insanlarını kutlamak ve en azından taşımada sorun yaşamadan evlerde rahatlıkla kullanılabilecek bu mangalı sizler ile paylaşmak isterim.

Sevgi ve saygı ile kalın.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Arkadaslar;hiç koku duman çıkartmayan mangal yaptım.Patenti de alındı.Yalnız seri üretime geçmedi.Gıda yağları mangal dışındaki haznede birikiyor ve bu yaglar okadar duru ki ekmekle karıştırıp kedilere veriyorum.Mangal degişik 3 farklı egim pozisyonuna getirilerek yagların dısarı akmasını saglıyor.Tabi ki ızgara teli,kömür yatagı bu sisteme göre farklı yapıldı.Ben uzun zamandır bu mangalı(örnek)balkonda yakıyorum koku,duman olmadığı için ,komsuların hiç haberi bile olmuyor.Şu sıralar patent haklarımı satmaya çalışıyorum.Esenlikler dileklerimle.Diş hekimi Şefik Türkay DATÇA

adedo 
 04.05.2010 14:44
Cevap :
tebrikler  05.05.2010 2:42
 

İlk kez geldim bloğunuza sanırım. çok ilginç bir mangalmış. sanki bir nevi kuyu kebap yapma olayına benziyor. sağlıcakla kalın.

Ezgi Umut 
 27.01.2009 18:43
Cevap :
Yorum için çok teşekkürler Sevgi ve saygı ile kalın.  09.02.2009 15:06
 

Sevgili başak. Nerelerdesin.Bekliyorum yazılarını. Sevgiyle kal....

Özlem 1978 
 03.07.2008 13:49
Cevap :
Valla orda burda.. Haa bir ara Urfa'ya gittim gözlemlerimi paylaşmak isterim ama daha kendime gelemedim.Yol yorgunuyum yani. Kendine iyi bak .İlk fırsatta yazmaya devam..  03.07.2008 16:30
 

İşim evim demişiniz ama bakın ne güzel işinizi yapmışsınız tebrikler. Tokat' ta ve Amasya'da bir çok kez yemiş biri olarak herkese öneriyorum, muhteşem bir lezzet.Saygılar Yorgun Yengeç

Yorgun Yengeç 
 20.06.2008 23:39
Cevap :
Yorum için teşekkürler.  25.06.2008 11:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 54
Toplam yorum
: 283
Toplam mesaj
: 65
Ort. okunma sayısı
: 683
Kayıt tarihi
: 03.10.07
 
 

Ev hanımıyım. Gıda mühendisiyim. Ancak şu anda çalışmıyorum. Evim işim olmuş durumda. Amatör olarak ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster