Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Tokat

Tokat
 

Tarihi saat kulesi


Her kent kendi içinde bir karakter yaşatır. Kentlerinde karakterleri vardır gibi gelir bana. Anmaktan, düşünmekten keyif aldığım farklı bir kenttir Tokat.

Kendi karakteri olduğuna inandığım, halkını, konuğunu, yaşayanını bu karakterle sarıp sarmalayan bir iz bırakır.

Yeşil ırmağın boylu boyunca uzandığı, kalesinin tüm iştihamıyla yukarılara çağırdığı, çıkmaz sokaklarında kaybolmanın yeni bir keşife neden olduğu, dar sokaklarında yurdum insanı manzaralarının en net örneklerinin sergilendiği, basmasıyla, yazmasıyla, kebabıyla, havasıyla, insanıyla farklılıklar kentidir.

Gidince çabuk dönmek isteyeceğiniz, dönünce yeniden orada olmak isteyeceğiniz, bin bir çelişkiye şahit olacağınız, bir gün de dört mevsimi yaşayacağınız, dağlarında yeşilin 7 tonuna tanıklık edeceğiniz, küçük ama bir o kadar da büyük olayların kentidir Tokat.

Kasvetlidir havası, içine çeker, orada kaldıkça hiç çıkamayacakmışsınız gibi hissedersiniz. Çıkınca döneceğiniz günü sayarak geçirirsiniz zamanlarınızı. Ne karadenizin hırçınlığı salmıştır, ne iç anadolunun kendi halindeliği. Başkadır Tokat arada kalmıştır ama kendi başınadır, asidir, yenilikleri zor kabul eder, gelenekçi de değildir.

Karadenizin kapalı havasından uzak durmuş, değişken bir havaya bürünmüştür, iç anadolunun çoraklığını sevmemiş, yeşile bağlanmıştır Topçam dağları…

Kabul edilen bir efsanesi vardır kalesinin. Şehrin ortasında durur, çağırır, her geçenin gözüne takılır. Çıkan 7 yıl Tokat’tan çıkamaz denir. Terk edilmeyi sevmez Tokat, gelen kendinde kalsın ister, kendinden bir şeyler katar hayatlara, sokağıyla, insanıyla, kültürüyle, efsanesiyle hamamlarıyla, oyunlarıyla vazgeçilmez olmak için savaşır ruhu.

Ruhu bir kadına mı aittir, yoksa bir erkeğe mi anlayamazsın. Ne ararsan bulursun, ne görmek istersen görürsün, ne duymak istersen duyarsın, yeter ki yüzünü kente dönüp kendini ona bırak.

Özlediğim kente selamlar...

*Çıkmaz sokak * Yeşilırmaklı manzaraları*Tarihi Taş Köprü * Yeşilırmak yanında Şehitler anıtı * Efsunlu olduğuna inanılan Kale * Tokat * Mecburiyet Caddesi * Öğretmen Evi * Behsat * Ballıca Mağarası *Karşıyaka * Sulusokak * Fidanlık

 
Toplam blog
: 127
: 820
Kayıt tarihi
: 22.09.07
 
 

Sıcağıyla bilinen memleketimde bir kış gününde geldim dünyaya. Bütün tezatlıklar hayatımda farklı r..