Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '14

 
Kategori
Anılar
 

Tokat

Tokat
 

19 Mayıs hareketleri çalışmalarında (amuda kalkan benim)


19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın Samsuna geldiği gündür. Ulusal Bayram günümüz her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun her yerinde spor gösterileri ve törenlerle kutlanırdı. Ama birkaç yıldır, depremler ve afetler nedeni ile eskisi gibi coşku ile kutlanmıyor. Bu sene de Soma’da yaşanan facia ve ölümler nedeni ile kutlamalar eski coşkusu ile yapılmadı. Aşağıda  Lise birinci sınıfta 19 Mayısta yaşadığımız bir anımızı anlatacağım.

Lise 1.sınıftayım, 19 Mayıs provaları için çalışmalar yapıyoruz. Bir ay önceden Beden Eğitimi öğretmenimiz Mehveş Hoca bizleri derslerden sonra ve öğlen tatilinde çalıştırıyor.

Tören alanında giyeceklerimiz kıyafetleri hazırladık. Pileli kırmızı keten etek, üstünde beyaz kısa kollu gömlek. Her okulun kıyafetleri değişik renkte. Ayrıca o gün hareketlere katılacak öğrenciler, kısa beyaz şort ve üzerinde yine beyaz gömlek giyecekler.

18 Mayıs’ta genel provalar yapılacak, törene katılacak öğrenciler kıyafetlerini giyinmiş hazır bekliyorlar. Biz Ankara Kız Lisesi öğrencileri, önde bayrak ve flama taşıyan iki öğrenci, akasında bando takımı, onun arkasında izci grubu ve sıra ile törende gösteri yapacak gruplar ve öğrenciler hazır bekliyoruz. Mehveş Hocanın elinde beyaz ıslak bir mendil  sıra ile kızların yanaklarını siliyor, eyer yanağını boyayan öğrenci varsa yandı. Yanımda eşim olan birlikte amuda kalkıp hareket yapacağım arkadaşım var, benim yanağımı sildi, arkadaşımın yanağını silince kıpkırmızı allık elindeki mendili boyadı. Mehveş Hoca elini kaldırıp şiddetli bir tokat atınca arkadaşım sendeledi, gözlerinden yaşlar akmaya başladı, koşarak lavaboya gidip yüzünü yıkadı. Arkadaşım törene katılmayacağını yavaşça bana fısıldadı, telaşlandım: “Aman nasıl olur sonra bu olay babana akseder, seni mahvederler sakın hiçbir şey olmamış gibi törene katılmalısın” diye ikna ettim. Zira o törene katılmasa eşim olmadığı için hareketlere katılamayacaktım.

Ankara Kız Lisesinde katı bir disiplin olmasına rağmen yine de öğlenciler bildiklerini okumaktan geri kalmıyorlardı. Kıyafetlerimizde bir kısıtlama yoktu, o yıllar da bile kısa şortlarla bayramlara katılıyorduk.

Bize 19 Mayıs’ı Armağan eden Atatürk’ümüzü ve şehit askerlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum, ruhları şad olsun, nur içinde yatsınlar. Tüm Ulusumuzun, 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramı kutlu olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..