Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Damla Yavuz

http://blog.milliyet.com.tr/dytdamla

27 Eylül '13

 
Kategori
Beslenme
 

Toksinlerden arınmamıza yardımcı 10 Gıda

Toksinlerden arınmamıza yardımcı 10 Gıda
 

Hepimiz fazla kaçırdığımız günler veya öğünlerden sonra bu fazlalıklardan arınma dürtüsüne kapılırız. Fazlalıklarımızı gizlemek için çeşitli düşük kalorili diyetleri veya detoks diyetlerini deneriz. Fakat ben çoğu detoks diyetinin kılık değiştirmiş düşük kalorili diyetler olduğunu, bu yüzden onlardan sakınmam gerektiğini ve vücudumdaki toksinlerden arınmanın daha doğal bir yolu olduğunu düşünüyorum. Egzersizle birlikte alkol ve rafine şekerleri kestiğimiz sadece doğal gıdaları tükettiğimiz bir diyet bunun için harika olur. Ama aynı zamanda bu diyetimize katacağımız küçük yardımlarında zararı olmaz.

İşte aşağıda doğal olarak vücudu toksinlerden arındırma özelliği olan 10 gıda. Bir sonraki öğününüze bunları ekleyerek sahip olduğunuz toksinlerden kurtulabilirsiniz.

SU TERESİ:

Su teresi serbest radikalleri tutarak hücrelerimizi bunlardan korur. Karaciğerimizdeki antioksidanların görevini yapmasına yardımcı olmakla birlikte çok da iyi bir doğal diüretiktir. Su teresini sandviçlerinize veya salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

LİMON SUYU:

Limonlar C vitamini açısından çok zengin bir kaynaktır ayrıca vücudumuzun toksinlerden arınmasına ve yağ yakımına yardımcı olduğu bilinmektedir. Uzmanlar limon suyunun her sabah içilirse vücudumuzdaki asit oranını düşürdüğünü ve sindirime yardımcı olduğunu söylüyor.

KOYU YAPRAKLI YEŞİLLİKLER:

Hemen hemen her yerde koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmenin önemi anlatılıyor. Bu sebzeler sindirim sistemimize yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda çevreden(dumanlı hava, herbisit vb.)aldığımız toksinlerin uzaklaştırılmasında yardım eder. Bunları çiğ, yemeklerde veya biraz zeytinyağıyla soteleyerek tüketebilirsiniz.

TAZE MEYVELER:

Detoks için tüketmemiz gereken diğer bir besinde taze meyvelerdir. Taze meyveler tam bir vitamin deposudur aynı zamanda antioksidan, liften de zengindir. Vücudumuzu yağ ve içkiyle doldurduğumuz günlerin ardından bunların toksinlerinden arınmanın en ideal yolu taze meyve tüketmektir.

LAHANA:

Lahana birçok kültürde toksinlerden arındırıcı özelliğiyle bilinmekte ve bolca tüketilmektedir. Lahana, kimyon ve elmalardan oluşturduğunuz gevrek karışımdan tüketerek damak tadınızı geliştirebilir aynı zamanda karaciğerinizin arınmasını sağlayabilirsiniz.

ENGİNAR:

Birçok çalışmada da bulunduğu gibi enginar karaciğer ve safra kesesinin fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcıdır. Enginar safra üretimine yardımcı olur, hazımsızlığı önler ve sağlıklı bir sindirimi uyarır. Eğer kendinize doğal besinlerden detoks listesi oluşturmak isterseniz enginar bu listenin olmazsa olmazıdır.

PANCAR:

Safra kesesi ile ilgili bir probleminiz olduğunda doktorunuza danışarak pancar tüketmeyi deneyebilirsiniz. Pancar çok fazla lif içerir, karaciğer ve safra kesesinin safra ve diğer toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

ZENCEFİL VE SARIMSAK:

Zencefil ve sarımsak tam bir karaciğer dostudur çünkü bunlar serbest radikalleri tutulmasına yardımcı olur. Bunları sağlıklı bir şekilde tavada hazırlarsanız kokudan dolayı yemekten çekinmenize gerek kalmaz.

YEŞİL ÇAY:

Günün herhangi bir saatinde bir şeyler içmek isterseniz yeşil çay kesinlikle harika bir seçimdir. Yeşil çay karaciğer aktivitesini artırarak detoksifikasyona yardımcı olur.

TAM TAHILLAR:

Detoks veya değil, tükettiğiniz rafine tahılların yerine tam tahılları koyarak bunları diyetinizin bir parçası haline getirmelisiniz. Bunun dışında bu tahıllar bizim için elzem besin bileşenlerini, antioksidanları ve yüksek oranda çözünmez lif içerir. Eğer toksinlerinizden arınmak istiyorsanız ihtiyacınız olan son şey şişkinlik ve kabızlıktır. Tam tahıllar sindirim sistemimizi düzenleyerek şişkinlik ve kabızlıktan korunmanızı sağlar.

 
Toplam blog
: 3
: 1803
Kayıt tarihi
: 28.08.13
 
 

1991 Isparta doğumluyum. 2013 Haziran ayında Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden..