Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '13

 
Kategori
Spor
 

Tokyo tercihi ile kaçan fırsat

Olimpiyat bayrağındaki 5 halka yeryüzündeki 5 kıtayı (mavi Avrupa'yı, sarı Asya'yı, siyah Afrika'yı, kırmızı Amerika'yı, yeşil de Avustralya'yı) temsil eder. Barış ve dostluğun ana tema olduğu bir spor organizasyonudur. Ancak sadece bir spor organizasyonu değildir. Bu şekilde görülemez.

 

Bu noktadan bakıldığında, iç içe geçmiş ve birbirleri ile bağlantılı halkaların simgelediği bir organizasyonun, bazen de mesaj vermesi gerektiği görülmektedir. 

 

İstanbul' un 2020 için altyapı, teknoloji ve hazırlık anlamında Tokyo' dan ve Madrid' den geri olduğu ortada. Sadece metro haritalarına bakmak bile yeterli.

 

Öte yandan, İstanbul kültürel zenginlik anlamda, sosyal doku anlamında, sahip olduğu dinamizm ve tarihsel anlam ve önemi nedeniyle, diğer 2 şehirden fazlasıyla önde. Konuya sadece bir spor organizasyonu olarak bakıldığında karar vericiler haklı. Ancak konuya bir mesaj olarak bakıldığında önemli bir fırsat kaçmış gözüküyor. 
 

 

İstanbul, Orta Doğu, Afrika, Balkanlar ve yakın İslam coğrafyası açısından önemli bir şehir. Bir köprü. Bir sembol. Irak, Afganistan, Suriye, Mısır ve diğer karışık coğrafyalar göz önünde bulundurulduğunda, İstanbul gibi anlamlı bir şehre olimpiyat verilmesi dünya barışı adına önemli bir mesaj olabilirdi. 

 

Bugün İslam coğrafyasının önemli bir kısmı, Batının insan hakları, medeniyet, kaynakların paylaşımı, demokrasi gibi konularda çifte standart içinde olduğunu düşünüyor. Batının bir kısmı ise İslam' ı bir tehlike olarak görmeye devam ediyor. Diğer kısım ise temkinli. Doğu ve batı medeniyetleri arasındaki bu anlamsız boşluğu dolduracak köprü pekala İstanbul olabilirdi. 

 

Olimpiyat tarihinde, tek bir olimpiyat dahi İslam coğrafyasındaki ülkelerden bir tanesinde gerçekleştirilmemiş. Şimdi diyeceksiniz ki, bu coğrafyada hangi ülke bunu düzenlemek için yeterli altyapıya sahip? Düzenlemiş ülkelerin o dönemlerdeki altyapılarına bakıldığında, esasen çok da parlak tablolar olduğundan bahsedemeyiz. Ama adaylıklarının kesinleşmesi sonrası yatırım yapmışlar, eksikleri kapatmışlar, çalışmışlar, başarmışlar.

 

Bizde başarabilirdik. Kalan 7 sene içinde önemli altyapı yatırımları yapılacağını zaten belirtmiştik. Kaldı ki Türkiye tüm dünyanın yükselen değerlerinden bir tanesi. 

 

En azından ilk defa İslam coğrafyasında bir ülkeye olimpiyat verilerek, tüm dünyaya bir mesaj verilmiş olabilirdi. Bu mesaj, barış ve dostluk köprüsü "İstanbul" ile verilse idi, kuşkusuz etkisi çok yüksek olacaktı. Üstelik, İslam coğrafyasındaki diğer ülkeler için de bir motivasyon olacaktı. "Biz de alabiliriz" umudunu yeşertecekti. "Belki 10, belki 20 sene sonra ama bizde başarabiliriz" inancını yüreklere serpmiş olacaktı. Kazanan her iki medeniyet olacaktı. 

 

Olimpiyatlar Japonya için hayırlı olsun. Çalışkan, tutkulu ve vizyonlu bir millet olarak sonuna kadar hak ettiler. Ancak ben İstanbul' un tercih edilmemesi ile dünyanın büyük bir fırsatı kaçırdığı görüşündeyim. 

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..