Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '11

 
Kategori
Tarih
 

Tonyukuk

Yağlı giysili 

Göktürklerde, ve muhtemelen daha önce de olan ve daha sonra da devam eden bir geleneğe göre, devletin veya toplumun ileri gelenlerinin elbiseleri ne kadar yağlı olursa, bu, o kişinin o derecede itibarlı olduğuna delalet edermiş. Böyle kişiler misafirlerine davet verdiklerinde, misafirler genellikle yağlı etten oluşan yemeklerini elleriyle yedikten sonra gider ellerini davet sahibinin elbisesine sürerek temizlerlermiş. Bu davranış bir taraftan misafire gösterilen saygının, itibarın ve tevazunun bir işareti iken, diğer taraftandan da o kişinin, ne kadar çok davet verdiğini, ne kadar çok kişiye davet verdiğini gösterdiği cihetle, o kişinin ne kadar varlıklı, ne kadar eli açık, cömert, iyiliksever ve bu gibi vasıflara sahip olduğunu gösterirmiş. 

Bildiğiniz gibi Tonyukuk ünlü Göktürk Kağanı Bilge Kağan’ın başkomutanı, başveziri ve danışmanı idi. Tonyukuk’un kelime manası ne imiş biliyormusunuz : “Yağlı Giysili”. Buradan da anlıyoruz ki Tonyukuk çok varlıklı, cömert, yardımsever bir devlet adamı imiş. 

Bu vesile ile, tarihteki ilk Türk Devleti olan, daha doğrusu isminde Türk kelimesi kullanılan ilk devlet olan Göktürk Devleti hakkında çok kısa bir bilgi vererek hafızalarınızı tazeleyim. Birinci Göktürk Devleti Bumin Kağan tarafından 552 yılında kuruldu. Bir müddet devleti kardeşi İstemi Kağan ile idare etikten sonra oğlu Mugan, kağan oldu. 

İkinci Göktürk Devleti İlteriş Kutluk tarafından 681 de kuruldu. İlteriş Kaan bir müddet devleti kardeşi Kapağan Kağan ile idare ettikten sonra, oğlu Bilge, kağan oldu ve devleti kardeşi Kültiğin ile idare etti. Arada bir de “İnal Han” var ama o iktidarda çok az kaldı, Bilge Kağan kardeşi Kültiğin ile bir nevi darbe yaparak iktidarı ele geçirdi. 

Sanırım şimdilik ve burada bu kadar yeter. Daha fazla bilgi edinmek isteyenler, ünlü Türkoloğ Jean Paul Roux tarafından yazılan ve Sayın Prof. Dr. Aykut Kazancığil tarafından Türkçeye çevrilen ve Kabalcı Yayınevi tarafından 2004 de yayınlanan, “Türklerin Tarihi, Pasifikten Akdenize 2000 Yıl”, isimli esere başvurabilirler. Bu kitabı okudukça, Türklerin, devlet kurmakta, devlet idare etmekte, devletleri imparatorluklar haline getirmekte, nasıl üstün genetik vasıflara, adet, gelenek, birikim ve tecrübeye sahip olduklarını göreceksiniz.
 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..