Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '14

 
Kategori
Fotoğraf
 

Tophane'de bir otohane

Tophane'de bir otohane
 

BEŞ İTALYAN GENÇ İSTANBUL'DA


1929 yılı başında Amerikan FORD şirketi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden montaja dayalı üretim yapacak bir fabrika için izin alır.
 
İnönü'nün Başbakanlığı'nda kurulan hükümetlerde 1927-1930 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapan Şükrü Saraçoğlu, bütün bu süreçte yer alır ve Amerikalılar ile yapılan anlaşmaya da imza atar.
 
Ford'un o yıllardaki yayılma planına dahil olan dünyanın değişik ülkelerine dağılmış otuz civarındaki montaja dayalı fabrikalarının tümü de liman şehirlerinde konuşlanmıştır.
 
Bu yüzden de İstanbul'da tesisleri inşa etmek için uzun süre en uygun yer aranır ve sonunda da Tophane semti seçilir.
 
1923 yılında Lozan Anlaşması'nın ardından gerçekleşen 'nüfus mübadelesi'nde İstanbul'daki Rum tüccarlar işyerlerini Atina'ya ve İtalya'nın liman kenti Trieste'ye taşımışlardır. İşte bu sebepten dolayı da 1930'lu yıllara gelindiğinde İstanbul'da deniz yolu ile yapılan ticaretin beşte biri İtalyan bandıralı gemilerle yapılmaktadır.
 
İstanbul Limanı'ndan yükünü alan gemiler Trieste'de boşaltıldıktan sonra mallar, başta İtalya, Macaristan, Avusturya, Çekoslovakya olmak üzere Avrupa kıtasının içlerine dağıtılır.
 
İtalya'da Mussoli'nin ulusal sanayisini korumak konusunda FİAT'a verdiği sınırsız destekle rekabet edemeyen FORD, en sonunda pes eder ve 1928 yılında Trieste'deki fabrikasını kapatır. 
 
Ancak ne var ki tüm bu gelişmeleri önceden hesaplayıp planlarını ona göre yaptığından dolayı FORD, 1929 yılı ile birlikte Tophane'de üretime başlayabilecektir.
 
Bütün bunlar olup biterken, Ford'un Trieste'de kapattığı fabrikasındaki beş İtalyan genci, İstanbul'da yeni açılacak tesislerin haberini almış ve hep beraber Türkiye'ye gidip şanslarını denemeye karar vermişlerdir.
 
Yeni fabrikada işi bilen elemanlara ihtiyaç olacağını düşünen bu gençler, deneyimleri ile de muhtemelen bu iş için biçilmiş kaftan olduklarının hayali yüreklerinde, Trieste'den İstanbul'a kalkan boş bir yük gemisine binerler.
 
İstanbul'a geldiklerinde daha fabrikaya görüşmeye bile gitmeden, adını yol boyunca gemicilerden sıkça işittikleri Beyoğlu'na, Tophane yokuşunu tırmanarak çıkan bu beş İtalyan, Giovanni Abbadelli, Antonio Bruno, Piero Corvi, Bartolomeo De Luca ve Simone Gagliardi; bir fotoğrafhanenin absürd dekorları içerisinde objektife gülümserler...
 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..