Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Toplan(a)mayan Eksiler ve Artılar

Yeni Ekonomik Parametreler 15

Toplan(a)mayan Eksiler ve Artılar

Bunun için 2 uygun yeni vaka örnek var:

Bir: Türkiye Ekim 2011’de devalüasyon dalgası yaşadı. Bu sırada, TCMB’nda 90 milyar dolar rezervi ve özel bankaların yurtdışına 120 milyar dolar borcu vardı. (Üstelik, TCMB rezervlerinin önemli bölümü zaten o özel bankalardan gelme.)

İki: Norveç 1970’lerde Kuzey Denizi’nde petrol ve doğal gaz bularak, 40 yılda 570 küsur milyar dolarlık bir fonu kenara ayırdı.

http://en.wikipedia.org/wiki/Norway

Bunun yanısıra, Norveç devletinin dış borcu 558 milyar dolar.

http://www.cnnturk.com/2010/ekonomi/10/12/borc.abdnin.kamcisi/592719.0/

(Bakınız: ‘Ekonomik Parametreler 2’)

http://blog.milliyet.com.tr/yeni-ekonomik-parametreler-2/Blog/?BlogNo=318699

Bunların ikisi de toplanmadı. Burada elmalar ve armutlardan değil, aynı bilançodaki borçlardan ve alacaklardan söz ediyoruz.

Aslında eski usül ekonomi ile, birinci vakada Norveç’in tapi olması, ikinci vakada bizim iflas etmemiz gerekirdi. İkisi de böyle olmadı.

Yalnız, burada yanıltıcı olan ve yeni-neo-liberalizmin (2007 Global Krizi’nden sonraki işe yaramayacak yeni taklaların) kullandığı hesaba göre, her 2 durum da sıfır toplamlı birer oyun olsalar bile, 1,5 trilyon doların KDV’si artı-değer olarak ekonomi kayıtlarına geçiyor: 300 milyar dolar. Bunlar sanal da değil, sahte hesap. Gerçek yaşamda er geç duvara toslayacak yani.

2007’den sonra, paranın yıllık olağan 2,5 veya 4 turluk turu, sigorta,  yeniden-sigorta, n.-yeniden-sigorta gibi, deli saçması ve kuyruğunu kovalayan yılan öyküsü gibi yöntemlerle, 10 katına yükseltilebildi.

Onun için söylüyoruz:

Dünya’nın reel GSMH’sı gösterilenin yarısı ve SAGP’nin (PPP) üçte biri durumunda yaklaşık.

Diğer bir deyişle, G-8’in % 99’unun (% 100 bakış açısıyla) % 80’i, asgari ücret düzeyinde gelire sahip. Doğrudur, AB’deki sosyal devlet ile, 4 kişilik ailenin 3’ü çalışır ve 1’i bu koşullarla okur ise, asgari ücretle de yaşanır ama bazı ülkelerde (hemşirelik ve öğretmenlik gibi) bazı meslekler uzun vadeli borçlanamaz durumda bırakılır, ekonomik yetersizlik nedeniyle.

Yani yaptıkları, Osmanlı-Türkiye son yüzyılından beter: 500 yıl dünyanın kanını iç ve sonra da orta sınıfına sokakta yatmasını söyle.

O nedenle Yankiler bile tırsmaya ve dünya devrimleri tarihlerini bir daha kurcalamaya başladılar.

Dipnot: Çok tuhaf ki ‘1949 Mao’ ve ‘1911’ filmlerinde bile Çin, kendi devrimini açımlayamıyor. Tam tersine ‘Konfiçyus’, çok iyi bir tarih dersi verici film oluyor.

ABD için ‘Bitmeyen Kavga + Gazap Üzümleri’, AB için ise 2. Fransa Devrimi versiyonlarını öneririm. Türkiye için ise hep birlikte söyleyeceğimiz, ‘yarabbim sen bilirsin, bu kaçıncı Cumhuriyet?’ arabeskini, kesinlikle Ceza rep ve Müslüm Baba arabeski düetinden, tüm ulusumuza hediye ediyorum; 29 Ekim hediyesi olarak değil, 10 Kasım yası olarak.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..