Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '12

 
Kategori
Yolculuk
 

Toplu taşıma, ulaşımsızlık ve kent kart

Toplu taşıma, ulaşımsızlık ve kent kart
 

Kent kart Manisamıza hayırlı olsun.


Zengin bir şehir Manisa. Nereden mi anlıyorsunuz, ulaşımından. Şehirdeki toplu taşımacılık güzergahlarının yetersiz ve konforsuz oluşu nedeniyle herkesin kendi aracına sahip olma zorunluluğunda, kıskacında kalmasından. Toplu taşıma konusunda bu güne kadar yapılamayan yatırımlardan. Sağlıklı işlemeyen minibüs seferlerinden, yüksek taksi ücretlerinden. Bütün bu ulaşımsızlık nedeniyle merkezde sıkışıp kalan, yaşam alanını genişletemeyen, yürüme mesafesinden uzakta yaşayamayan hemşehrilerimizden. Şehir merkezinde yükseldikçe yükselen kira ve ev fiyatlarına rağmen halen ulaşımı ucuzlatmak ve rahatlatmak için çaba sarf edemeyen Manisalılardan.

Uzun yılların işkencesi halinde Manisamızda bu konu. Şehrin nefes alamamasına, yıllar geçtikçe kötüleşen yapılaşmanın yarattığı bir kabusa dönüşmesine neden oluyor bu talihsiz ulaşımsızlık. Hem şehir içinde, hem şehirler arasında, özellikle de İzmir-Manisa arasındaki ulaşımda büyük sıkıntılar var.

Geçtiğimiz yıldan bu yana kent içi toplu taşıma konusunda Manisa’da önemli adımlar atılıyor. Belediye Başkanımız bu konuda hepimizin hayatını kolaylaştıracak, çağdaş düzenlemeleri hayata geçiriyor. Kent Kart çok kullanışlı bir sistem. İsterseniz internetten bakiyenizi sorgulayabiliyor, kartınızı yükleyebiliyor, hatta kartınızı “bitmeyen kent kart” haline dahi getirebiliyorsunuz. Türkiye’de de yaygın uygulaması var. Manisa’nın yanı sıra Adana, Bandırma, Çanakkale, Edirne, Gebze, Kocaeli, İnegöl, İzmir, Muğla, Sivas ve Yozgat’da şu anda kullanılıyor. Hatta yurt dışında bile uygulamaları mevcut, uluslararası ödül almış bir sistem.

Kent kart kullanımına bir bakalım Manisalıların şimdi de. Gözlemlerim bu konuda henüz oturmayan pek çok unsur olduğunu gösteriyor. Geçen gün minibüs durakta durdu, gayet şık giyimli bir beyefendi bindi, kartını gösterdi, birdenbire o korkunç ses yankılandı: “bakiyeniz yetersiz”. Beyefendi yüzünü saklayarak aceleyle hemen indi, hızlı adımlarla uzaklaştı. Oysa ki orada kartını okutabilecek bir araba dolusu insan varken, bu hiç de çözümsüz bir konu değil.
Benzer bir örnek başka bir gün otobüste gerçekleşti. Bir hanımefendi önünden binen öğrenci arkadaşa, “oğlum kartımı unutmuşum, size nakit versem siz benim için gösterir misiniz?” dedi. Gayet nazik bir şekilde genç arkadaş kent kartını okuttu, hanımefendi teşekkür etti, yardımlaşma ile yüzler güldü. Benzer durumlarda ben de yardımcı olmaktan çok hoşnut oluyorum doğrusu. Bu konuda yardımlaşmanın yaygınlaşması hepimiz için çok iyi sonuçlar doğuracaktır.

Güzergahlar konusunda iki konuyu gündeme getirmek istiyorum. İlk konu yolcu aktarımı ve durak harici indi-bindi yapılması. Takip sistemine geçilmesi ile bu konuda pek çok sıkıntı çözülecek, özellikle 1 numaralı hattaki araçların Uncu Bozköy’de yaptıkları aktarmaya kesin bir son vereceğini umuyoruz. Hat sayısının artması ve güzergahların zaman içinde yeniden düzenlenmesinin de gündemde olduğuna dair haberleri sevinçle okuyoruz. Bu konuda diğer bir konu ise hat güzergahlarının vatandaşlarca tam olarak bilinmemesidir. Bu durum farkında olunmayan önemli sıkıntılara neden olmakta, şehir içi toplu ulaşım araçlarının kullanımından kaçınmalara bile neden olabilmektedir. Halihazırdaki hat güzergahlarının duraklara yerleştirilecek haritalar ile bilinir kılınmasını, A4 ebadındaki krokilerin araçlardan temin edilebilmesini, belediye başkanlığının web sitesinden indirilebilmesini talep ediyoruz. Bu konu iş nedeniyle gelen ziyaretçiler ve turizm için de çok önemlidir.

Sayın Başkanımızı ve bu uygulamada emeği geçenleri, daha iyi ve güzele giden bir kentte yaşamamızı sağladıkları için sonsuz teşekkürlerimizle selamlıyoruz.

Muhabbetle kalınız.


Not: 14 Mart 2012 tarihli Manisa Haber Gazetesi'nde yayınlanmak üzere yazılmıştır.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..