Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '12

 
Kategori
Güncel
 

Toplu taşımaya yapılan %50 zammın gerekçesi

Toplu taşımaya yapılan %50 zammın gerekçesi
 

TOPLU ULAŞIMA ZAM


İstanbul’da İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) farklı ulaşım birimlerine değişik oranlarda zam yaptı. En yüksek zam ise şehir hatları, özel deniz motorları ve raylı sistemlerde 2 lira olan jeton fiyatlarına geldi. Jeton fiyatı yüzde 50'lik artışla 3 liraya çıktı.

Bu zammın nasıl bir gerekçesi olabilir?

İBB gelen tepkiler üzerine web sitesinden zam gerekçelerini açıkladı. Okumak isteyenler buyursun. Ancak aşağıdaki sıraladığım nedenlerin de bu zamlarda büyük payı var.

1.İstanbul ulaşımda çok sıkıntılı bir yaz geçirdi. İki köprüde yapılan onarım çalışmaları İstanbul’da kalanları perişan etti. Plansız başlayan çalışmalara geçte olsa müdahale edildi. Bir ay sonra alınan önlemlere uzmanlarca “JEST” olarak tanımlanan Başbakan önlemi de eklenmişti. Konu ile ilgili; İTÜ İnşaat Fakültesi Eski Dekanı ve Ulaştırma Ana Bilim Dalı Eski Başkanı Prof. Dr. Nadir Yayla, ücretsiz geçişin trafikten çok vatandaşın cebini rahatlatacağın söylemişti.: “Başbakanımız İstanbul halkına bir jest yaptı. Beklemeyi azaltacağına katılmıyorum. Çünkü gişelerin büyük bir bölümü OGS’li (Otomatik Geçiş sistemi), kalanlar ise KGS’li (Kartlı Geçiş Sistemi). OGS’den hiç beklemeden geçerken KGS’de ise ortalama geçiş süresi 3-4 saniyedir. Araba başı 3-4 saniyelik geçişi kaldırmak köprü trafiğine çare olmaz.” demişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ, ise başbakana teşekkür etmişti.

35 günlük, ücretsiz geçiş nedeniyle kayıp 30 Milyon TL. civarında oldu. Bir uzmanın bilimsel önermesine ihtiyaç duyulmadan, sadece köprüden geçenlere yapılan “JEST”in faturası kime kesildi? İstanbul halkının tamamına.. 

2. Başbakan Kadıköy – Kartal metrosu açılışında; İstanbullulara bayram müjdesi vermiş. ve  İBB Başkanı’na seslenerek. “Sayın Başkan bayram boyu bu tren bedava olacak. 4 gün ücretsiz olacak. İnşallah bütün bu bölgede yaşayan kardeşlerimiz konforunu yaşamış olurlar” demişti. Erdoğan, ‘İstanbul’da uygulanacak olan yüzde 50 toplu taşıma indirim teklifi sizden mi geldi?’ şeklindeki soruya ise “Bayram için tamamen ücretsiz. Ayrıca belediye meclisi Ekim ayına kadar yüzde 50 indirim kararı almış” diye yanıtlamıştı.

DİKKAT!  Başbakan’a Belediye Meclisi kararı Ekim ayına kadar deniyor, ancak İBB web sitesinde yeni tarifenin 01 EYLÜL 2012 tarihinden itibaren uygulanacağı yazıyor. 

Bayramda UKOME verilerine göre Kadıköy- Kartal Metrosunu 811 bin 792 vatandaş bedava kullanmış. Yani 2 liradan toplam 1.623.584 TL. kayıp oluşmuş. Bunun faturasını kim ödeyecek? Gene tüm İstanbul halkının tamamı.

Belediye Meclisinin aldığı karara göre Kadıköy -Kartal Metrosu 29 Ekim 2012 günü saat 24:00'e kadar %50 indirimli olacaktı. Yani 1 TL. Ancak yeni zamlara göre 1,5 TL. oluyor. Ne oldu %50 indirim? Anında %25'e düşüverdi.

2,5 aylık %50 lik indirimden kaynaklanan kayıp günde ortalama 300.000 (Kapasite 1.266.000) yolcudan hesaplarsak Toplamda 33.750.000 TL.yapar. 1.623.584 TL. de bayramdan var. Açıklanan yatırım maliyetin üzerine bu miktarlar da eklenmelidir. 

Devlet, hizmetlere vatandaşın ayağı alışsın mantığı ile yaklaşamaz. O yatırımda sadece o hattan yararlananların değil, tüm halkın hakkı vardır.

3. Artık gelenek haline gelen bayramda tüm yollar, köprüler bedava uygulamasından doğan zararı varın siz hesaplayın. Zam ile tüm vatandaşlardan,misli ile geri alınacak bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

Halka şirin gelen, JEST, BEDAVA, ÜCRETSİZ söylemlerinin ardından okkalı bir ZAM yapıyorsanız inandırıcılığınızı kaybedersiniz.

JEST'i BEDAVA'yı, İNDİRİM'i Başbakan açıklıyor da Zammı neden İBB açıklıyor?

Bedava sirke baldan tatlı gelebilir ancak bedelini sonradan farklı şekilde mutlaka ödersiniz.

Hayırlı (!) yolculuklar..

 
Toplam blog
: 36
: 1522
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Zaman yolculuğu yapmak isterseniz, kendinizden yaşça büyük insanların deneyimlerinden yararlanın...