Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Toplu yemek yenilen yerlerde gıda zehirlenmelerine dikkat! Görsel yemekhaneleri tercih edelim.

Toplu yemek yenilen yerlerde gıda zehirlenmelerine dikkat! Görsel yemekhaneleri tercih edelim.
 

Hepimizin günlük koşturmacalarımız sırasında aşağıdaki gıda zincirlerinden birine yolu düşüyor.

Hazır Yemek,

Restoranlar,

Otel Ve Tatil köyleri

Büfeler

Meyhaneler

Hastaneler

Okul Kantinlerinde

İşyeri Yemekhaneleri

Fast-slow fotoda işyerleri

Diğerleri

Peki, gıda üreten, sunan işyerlerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Biliyor muyuz?

İlk dikkat etmemiz gereken kıstas; gıdayla ilgili işyerlerinde “HACCP “ yâ da kritik kontrol noktalarının uygulanıyor olmasıdır;

1. Önemli  “HACCP “ kriterlerini talep ediniz;

2. Sıcak yemekler 65 derece üstünde tutuluyor, sunuluyor, servis ediliyor mu?

3. Soğuk yemekler 10 derece altında tutuluyor, sunuluyor, servis ediliyor mu?

4. Mezeler, sütlü tatlılar max.24 saat önce hazırlanmış mı?

5. Soğukta saklanıp, soğutulmuş tezgâhta servis ediliyor mu?

6. Bu tür yemekler 30 dakikadan fazla

7. Sıcaklar 120 dakikadan fazla serviste oda sıcaklığında tutulmuyor mu?

8. Gıda Çalışanlarının aşağıdaki Hijyen şartlarına uyduğunu gözlemleyiniz:

Doğrudan üretim alanına açılmayan sağlık bilgisi personel tuvaletleri var mı?

Musluklar pedallı, ya da sensörlü mü?

El yıkama, bulaşık, yenilecek gıda yıkanan lavabolar ayrı mı?

Lavabolarda sıcak su(40-43 derece)dispenserli sıvı sabun, kâğıt havlu var mı?

Bakım dahil tüm personel sağlık bilgisi eğitimi alıyor mu?

Gıdaya temas eden kişilerde eldiven, galoş, bone, ağız-burun maskesi var mı?

Çalışanları sigara içmesi, sakız çiğnemesi, gıda işleme alanında yemek yemesi engelleniyor mu?

Personelin gıda işleme alanında saat, mücevher, kalem, v.s kullanımı engelleniyor mu?

Bağımsız gıda kontrol raporlarının işyerinde bulundurulduğundan emin olun.

Gıdaya temas eden kişilerin portör muayeneleri yapılıyor mu?

Ellerinde açık yara, çıban vs. olan kişilerin gıdaya teması önleniyor mu?

Zararlı mücadele ve önleme planı uygulanıyor mu?

Sürüngenlerin geçebileceği açıklıklar engellenmiş mi?

Gıda, taşıma, ambalajlama için kullanılan kaplar gıdaya uygunluk işareti var mı?

Tankerler, bidonlar vs. gibi taşıma kapları düzenli temizleniyor mu?

Gıda işleme makine ve teçhizatlardı takaslama analizleri yapılıyor mu?

Taşıma, ambalajlama kaplarından gıdaya koku, çivi, cam, odun vs. gibi yabancı madde geçişi mümkün olmamalı

Taşıma ve ambalaj malzemelerinde bocek, kurt vs. kontrolü yapılıyor mu?

Depolama ve taşıma sürecinde sağlık bilgisi kurallarını gözlemleyin?

Gıda Ürünleri Etiketinde belirtilen sıcaklıklarda taşınıyor mu?

Bütün çiğ, pişmiş, kullanıma hazır gıdalarda etiket bulunuyor mu?

Etiketlerde üretim saatinden 24 saat sonra gıdalar imha ediliyormuş?

Pişmiş gıdalar üst raflarda, çiğ gıdalar alt raflarda veya ayrı mı?

Temizlik, dezenfeksiyon ürünleri gıdadan ayrı yerde depolanıyor mu?

İşletmeye geri gönderilen iade ürünler etiketlenip ayrı depolanıyor mu?

Streç, folyo, kâğıt tabak, bardak, çatal, bıçak vs. gibi paketleme ürünleri gıdaya uygun mu?

HACCP uygulama kayıtlarından emin olun

Donmuş Gıdaların çözünmesi dışarda değil 0-4 derece olan soğuk depoda yapılıyor mu?

Donmuş gıdalar -18 de depolanıyor mu? Sıcaklıklar kaydediliyor mu?

Kuru gıdalar % 60-70 nem ve 15-20 derecede tutuluyor mu?

Gıdaların taşındığı araçların sıcaklıkları kayıt ediliyor mu?

Kuru ve yaş gıdalar ayrı ayrı taşınıyor mu?

İşletme ve Sunum yerlerindeki cam malzeme kırılmaya karşı korumalı mı?

Sonuç Olarak:

Yemek sunulan, üretilen, yenilen yerleri istendiğinizde açık olmasını tercih edin

Güvenli gıdaya uygun altyapı imkânlarını gözlemleyin

Dijital mutfak ve sunum teçhizatlarını sorgulayın

Tavuk, balık, kırmızı etlerin birlikte sunulduğu yerlerde çapraz bulaşma tehlikesi nedeniyle ayrı işleme yerleri ile arayın.

Umursamazlık etmeyelim ki; gıdada düşük fiyatın bedeli sağlık ve hastane masrafı olarak fazlasıyla cebimizden çıkmasın.

 

 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..