Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Topluluklar ya bir şey ifade etmiyorsa

Topluluklar ya bir şey ifade etmiyorsa
 

TV’lerde partiler birleştirilmek için uğraşılıyor. Sağda birleşme olsa da solda kerhen birleşme yapılıyor. Daha doğrusu birleşmiş gibi yapıyorlar ama birleşme olmayacak.

Diyelim ki oldu. Sonuçta zaten CHP ve DSP nin birlikte oyu %20 ve bunlar kavgalı iki kardeş gibiler. Yani birleşseler de sonuçta oy artışı olmaz olsa da bir iki puan bir işe yaramaz. Birleşme SHP ile olursa bir anlam ifade eder ve o zaman oy oranı %30’a yaklaşabilir. Bunu da maalesef CHP istememekte. Kapat gel demekte. Bunun da olmayacağını biliyor.

CHP'nin oy patlaması yapması için askerin sözcülüğü yerine Ecevit’in yaptığı gibi halkın sözcülüğünü yapması gerekmekte. Fakat devletin zirvesini yani anayasa mahkemesi, asker ve YÖK'ü koruyayım, gerisiyle AKP uğraşsın bana ne mantığı olan CHP ileride büyük sorunlar yaşayacağa benziyor.

Özellikle Baykal’ın yaşı itibariyle bundan sonra başbakanlık hayali tamamen bitebilir. Bu da lider sıkıntısı yaşayan solda yeni bir kaos demektir. Gelelim DYP ANAVATAN birleşmesine. Özellikle sağ seçmenin gözünde 367 konusunda CHP’yi desteklediği ve Özal ruhuna aykırı davrandıkları için eleştirilen ANAP’la parlamentoya yakın DYP’nin birleşmesi belki baraj açısından bir sonuç verebilir. Bana göre diğer dikkat edilmesi gereken MHP’dir. Fakat bu partiye özellikle medya sıcak bakmadığı için TV’de yer vermiyorlar. Bu da MHP’yi zor durumda bırakıyor. AKP’ye gelirsek kutuplaşmanın olduğu bir yerde hala oyunu koruyan ve son kavgalarla MHP ve yeni demokrat partiden oy çalabilecek olan AKP belki başa tek başına iktidara gelebilir. Diğer bir senaryo ise üç partinin gireceği. Eğer üç parti girerse sanırım CHP YDP ortak koalisyon kurabilme şansını yakalarsa değerlendirecek ama en yüksek ihtimal hala AKP’nin anayasayı değiştirecek çoğunlukta olmasa bile tek başına iktidara gelebileceğidir.

Kalabalıklara gelince örneğin İstanbul mitingine bir milyon kişi geldi denmekte kesinlikle rakamı küçümsemiyorum. Fakat İstanbul’da en son yerel seçimlerde CHP 1260000 oy almış yani ikiyüzaltmışbin CHP’li daha fazla. Bu durumda CHP’lilerin bile tam gelmediği bir mitingi sadece genel itibariyle solcu medyamızın pof hohlamasıyla olağanüstü göstermek ve AKP’nin bundan korktuğunu söylemek ne kadar doğru? Geçen gün yapılan İzmir mitingine ise bir milyon polis kayıtlarına göre 800000 Serdar Turgut’un analizine göre 500000. Görüldüğü gibi yüksek gözükse de AKP’yi korkutacak rakamlar değil. Bence AKP bundan daha fazlasını toplardı ( sonra ne olurdu orasını karıştırmayın). Yaz geliyor. Hem seçim sıcağı hem yaz sıcağı bakalım muhalefet amacına ulaşacak mı yoksa tamamen fiyaskoyla mı sonuçlanacak? Eğer öyle olursa AKP budanmış ağaç gibi daha gür gelir ve diğerlerinin tek umudu askerdir. O da yeni seçimden sonra oluşacak hükümete ve küresel dünya ile entegrasyonu gerçekleştirme yolunda olan Türkiye’ye büyük zarar vereceği için çok zor. Tabi AKP çok zorlamazsa!

 
Toplam blog
: 20
: 1280
Kayıt tarihi
: 21.02.07
 
 

Üniversite öğrencisiyim. 24 yaşındayım. Siyaseti severim. Futbolu severim. Seviyeli muhabbetler..