Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolojik Danışman Gizem KOLÇAK

http://blog.milliyet.com.tr/uzmpskdangizemkolcak

07 Mart '21

 
Kategori
Psikoloji
 

Toplum ve Önleyici Hizmetler

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 2019 yılında Türkiye’de canlı doğan bebek sayısı 1 milyon 183 bin 652 ve canlı doğan bebeklerin %51,3’ünün cinsiyeti erkek, %48,7’sinin cinsiyeti kız oldu. 

 

Bir bebek dünyaya gelince diyerek başlayıp ardı ardına güzel sözcükler eklemek isterdim cümlelerime; istenen bebek olmak, emek verilen olmak, sevmek, umut etmek, paylaşmak, hissetmek, birlikte büyümek, çoğalmak ama bugün yapamadım. Çünkü yine bir kadının çocuğunun önünde şiddet gördüğü bir video ile merhaba dedik yeni güne,. Sonra yıllar içinde mesleğim gereği öykülerine şahitlik ettiğim mutsuz, yalnız, sevgisiz çocukları, ebeveynleri ve insanları hatırladım. 

 

Biliyor musunuz bir bebek daha anne karnındayken öğrenebilir, dışarıdan gelen müzik sesine göre kalp ritmi değişebilir, kelimeleri ayırt edebilir. Doğumdan sonra çok kısa süre içinde sizinle iletişime geçebilir. Çok bilgedir yeni doğan ancak sadece gerçek potansiyelini görebilir ve olumlu duygularla yaklaşabilirseniz. 

 

Sonra bebeklerin, çocukların, kadınların, hayvanların güvende olmadığı bir coğrafyada yaşadığım gerçeği ile bir kere daha yüzleştim. Toplumsal cinsiyetin ne olup olmadığı, yasalar, kadın hakları, çocuk hakları, ihmal ve istismar kavramları, çocuklarımıza okuduğumuz masalların içerikleri,  seçtiğimiz kelimelerin gücü, medyanın etkisi, kadının kariyer yolculuğu derken defalarca şikayet etmesine yardım istemesine rağmen hiç bir destek görememiş bir kadının öyküsünün nasıl biteceğini artık hepimiz biliyoruz sanırım. Unicef verilerine göre Türkiye cinsiyet eşitsizliği endeksinde 145 ülke arasında 130. sırada. 

 

Yöneticiler, toplum sağlığı uzmanları, ruh sağlığı uzmanları, eğitimciler, ebeveynler, herkes bıkmadan usanmadan elini taşın altına koymalı. Herkes kendi etki alanı ve uzmanlığı, mesleği, insan olması gereğince artık bir şeyler yapmalı. Elimize geçen gücü ötekileştirmek için değil, birleştirebilmek birlikte büyümek için kullanmalıyız. Bu gün hala konunun bir sosyal medya paylaşımından öteye geçemediği gerçeği ile ilerliyoruz. Umarım artık bir şeyler değişir. Doğru kaynakları takip edelim, konuşalım, fikrimizi paylaşalım, çocuklarımıza anlatalım, okullardan, belediyelerden, kurumlardan eğitimler ve doğru içerikleri talep edelim. Haksızlık gördüğümüzde sesimizi çıkaralım. Edmond Burke “Kötünün zafere ulaşması için gereken tek şey iyi insanların hiçbir şey yapmamasıdır.” demiştir. 

 

Psikolojik danışma hizmetleri ve önleyici hizmetler ile ilgili farkındalığın arttırılması ve çalışmaların yaygınlaştırılması şart. Gelecekte istenmeyen olay ve durumları önlemek için konu ile ilgili uzmanlara istihdam yaratılması ve meslek profesyonellerinin ilgili gruplara eğitim içerikleri ile destek vermesi şart. Risk etmenlerinin belirlenmesi ve psikososyal kökenli unsurların hızlıca ele alınması, psikoeğtiim programları ile ilerlenmesi lüks değildir. Pek çok Avrupa ülkesi, bir aile bebek sahibi olmaya karar verince ailelere danışmanlık hizmeti vermekte. Ülkemizde ise pek çok sebeple  psikolojik danışmanlık hizmetleri neredeyse lüks sayılabilecek düzeyde. Çok acı. 

 

Öfkemi kontrol ederek yazacağım bir sonraki cümlemi. Bir suçlunun da bir zamanlar bir bebek olduğunu unutmayalım. Tam da bu yüzden önleyici hizmetler diyoruz, yarınları biz inşa ediyoruz, toplum şekillendiriyor. Bir birey olarak kendi ruh sağlığımızdan, ailemizden gelen travmalarımızdan, zaman zaman zorlandığımızda dönüştüğümüz kişiden, iş yerinde kim olduğumuzdan, gücü nasıl kullandığımızdan, evlat olma, sevgili olma, eş olma, arkadaş olma, ebeveyn olma kimliklerimizden sorumluyuz. Gandhi “Dünya’da görmek istediğin değişimin kendisi ol.” demiştir. 

 

Her şey daha da zorlaşıyor gibi görünse de biz yine yarınlara umutla bakalım.

Sevgiyle, sağlıkla kalın.

 

Psk.Dan.Gizem Kolçak

İletişim için:

pskdangizemkolcak@gmail.com

IG: @pskdangizemkolcak

 
 
Toplam blog
: 59
: 91
Kayıt tarihi
: 21.06.17
 
 

  Uzm.Psk.Dan.Gizem Kolçak, lisans ve yüksek lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi Psikoloji..