Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Toplumda sınıf ayrımının ortaya çıkışı

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan toplumsal eşitsizlik , toplumsal statü değerleri ve sınıf ayrımcılığı nasıl ortaya çıktı ve bugünkü şeklini aldı biliyor muydunuz? Eğer bilmiyorsanız çok basit ve kısa bir anlamla öğrenmek üzereyiz, hazır olunuz...

Toplum kavramı ortaya çıktığında yaşayış biçimleri ve teknolojik gelişimleri baz alınarak kategorize edilmiştir. İlk toplumsal yapı avcılık ve toplayacılık kategorisine soktuğumuz, yaşamını sürdürebilmek için genellikle erkeklerin avcilik yaptığı, kadınların toplayıcılıkla uğraştığı (yaşlıları ve çocuklarıda bu gruba dahil edebiliriz), ortalama insan ömrünün 20 yıl olduğu, yerleşik yaşama geçilmemiş olan 30-60 arası insanin bir arada yaşadığı mini toplayıcı ve avci toplumu örnek gösterebiliriz.

Sonrasında ise insanlar iklimsel koşullara göre yarı zamanlı göçebe olarak yaşamaya başlamış, vahşi hayvanları eğitme girişimlerinde bulunmuş, basit düzeydeki araç gereçlerle temel gereksinimlerini karşılamaya ve tarımsal etkinliklere yönelmeye başlamışlardır ve böylelikle yeni bir isim altında toplum kategorisi ortaya çıkmıştır.
Daha sonralarında el araç ve gereçlerinin gelişmesi, yerleşik hayata ilk ciddi anlamda geçişin yapılması, üretici ve tüketici toplum anlayışının ortaya çıkması, hayvanların evcillestirilmesi, metallerin işlenmeye başlamasi ve ticaretin ilk örneklerinin başlangıcını göstermesiyle toplumsal eşitsizliklerde beraberin de ortaya çıkmış ve bunun sonucunda kölecilik ve toplumsal sınıflandırmalar ortaya çıkmıştır.

İşte 18. yy. İngiliz sanayi devrimi ve Fransız akımıyla beraberinde gelen sanayilesme ve kapitalizm etkileri bu temelleri tetiklemiş ve günümüzdeki toplumsal eşitsizlikler ve sınıflandırmalar ortaya çıkmıştır...

 
Toplam blog
: 15
: 9597
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

Kadir Has Üniversitesi Uluslararasi İlişkiler öğrencisiyim, 1987 İstanbul doğumluyum...