Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '08

 
Kategori
Özel Günler
 

Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür !

Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür !
 

Tüm fedakâr öğretmenlerimizin bu özel gününü saygıyla kutluyorum..

Bu gün gazetede iki çocuk babası öğretmenin feryatları yükseliyordu. " Çocuğumu dershaneye gönderemiyorum. Kredi kartı ile geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz."

"Gelecek gençlerin, gençlerse öğretmenlerin eseridir."

Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu geçim sıkıntısı içerisinde kıvranırken, inanıyorum ki 'eserleri' olacak gençlere de çok faydalı oluyorlardır (!) Gerilen sinirleri ile tahammülsüzlüğü , yorgun bedenleri ile herşeye tepkiyi, dinlenmemiş beyinleri ile de ancak kitapta ne yazıyorsa sadece onu verebilirler. Halbu ki Musatafa Kemal Atatürk " Yurt evladı<ımg title="," alt="" src="http://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif" border="0"> her öğrenim basamağında<ımg title="," alt="" src="http://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif" border="0"> ekonomik hayatta başarılı<ımg title="," alt="" src="http://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif" border="0"> iz bırakan<ımg title="," alt="" src="http://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif" border="0"> eser sahibi olacak şekilde bilgilerle donatılmalıdır." der. Ek iş yapmak zorunda kalan eğitimci, nasıl araştırır, ne zaman çocuklara yeterli zamanı ayırabilir ve ne zaman verimli olması için gerekli olan dinlenecek süreyi bulur ?

Hadise birbiri ile o denli iç içe ki birini diğerinden soyutlamak mümkün değil. Sistem kendi zenginini yaratıyor. Fakat zenginlerin çocukları öğretmen olmuyor (!) Lüks arabalar ile okula gelen çocuklar, küçücük bir azarlanma da dahi, ide olarak gördükleri öğretmenlerinin aslında babasının para gücüyle etkisiz hale getirebileceği varlıklar olduğuna tanık oluyor. Müdür, öğretmeni odasına çağırıp azarlıyor. Veli, öğretmene ' seni sürdürürüm' tehditleri savuruyor. İdealist olanlar bunu kabullenemeyip taviz vermiyor, bir hafta sonra başka bir okula tayini çıkıyor. Bunlar ütopya değil ülkemizin gerçekleri.

Bir öğretmen tanıyorum. Çocuğu bronşit oldu. Yün fanila giydirmesini ister doktor. Veliler aldılar.(!) Çünkü pahalı. Ya kabul edip veli'ye dolayısı ile de öğrenciye taviz vereceksiniz yada çocuğunuz sabahlara kadar öksürecek.

İdealist eğitimciler için hayat gerçekten çok zor. Eğitimci bir bayan'a okulda "teke" adını takmışlardı. Gerçekten de yanından geçtiğinizde kötü kokular yayılıyordu çevreye. Eşi'de eğitimciymiş. 2 çocukları var. Birini her sabah kreşe bırakıyor koşa koşa okula geliyor. Diğeri ilkokul 1.sınıfta. Doğu'dan buraya tayinleri çıkmış. 500 ytl , Sefaköy'de kira'da oturuyorlar. Kreş'e de ücret ödeniyor. Yaşlı kayınvaldesi hasta ve o evde bakıma muhtaç yaşıyor. Zaman içersinde kendisi ile sohbet edebilme ortamımız oldu. 31 yaşında daha. Son derece ilkeli. 2 adet kazağı var. O kazaklar da ucuza alınan cisten. Dolayısı ile hiç ter kokmayan bir insan bile giydiği an, içinde ki polyester oranı fazla olduğundan kokar. Her akşam yıkıyor , sobanın kenarında kurutup sabah giyiyor." Hattâ bazen ıslak giydiğim de çok oluyor. Koktuğumu hissediyorum. Utanıyorum. Deodorant kullansanız daha kötü oluyor. Sabahları çocuk kucağımda kreşe kadar giderken çok terliyorum. Aynı koşturma okula geliyorum. İş çığrından çıkıyor."

Bir süre sonra doğum gününde, öğretmenler odasında, önceden planlanmış bir kutlama yapıldı teneffüste. Hediye olarak ta kazak ve gömlek alındı. Artık öğretmenimiz kokmuyordu. Buna karşın kız öğrenciler okula marka hırka ve montlarla geliyor ve öğretmenlerine nedenini bilmedikleri için 'teke' diyorlardı.

Küçük çocuklara "Büyüyünce ne olacaksın ?" sorusu sorulduğunda "Öğretmen" cevabı verirler. Örnek aldıkları insanlar onlardır. Saygınlığı tartışılmazdır bu ûlvi görevin. Öğretmenler devlet tarafından imtiyazlı sınıf olarak görülüp ki bunu hak ediyorlar , aynen "Milletvekillerine" uygulandığı şekilde ücretlendirilmelidirler. Emeğin karşılığını verdiğiniz sürece , mutlu çocuklar , mutlu aileler, mutlu toplum yaratılabilir. Saat ücreti 150.-, 200.-ytl'den ders verip, mesleği ticaret olan görenler devrini tamamlar, böyle tipler yüzünden çocukların ve velilerin gözünde öğretmen, parayla satın alınabilecek bir insan olmaktan çıkar.

Hepimiz bir zamanlar çocuktuk. İlkokul öğremenim, Aliye Çörekçioğlu'nu saygı ve rahmetle anıyorum.
Annelerimiz, babalarımız olurlar bizim için o kapıdan girdiğimiz andan itibaren. En güvendiğimiz onlardır. Çocuklarımızı bu saygı ve vefa duygusu ile yetiştirmeliyiz.

Saygıyı hak eden, kendini mesleğine adamış eğitim neferlerinin yolları açık yarınları aydınlık olsun.
"Vatan'ın her köşesi benim için aynıdır." düşüncesi ile gittikleri yerde hayatını kaybeden değerli eğitimcilerimizin ruhu şâd , mekanları cennet olsun. Sizlere minnettarız.

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 347
: 1365
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

İstanbul 25 Temmuz : /… İşletme tahsil ettim. Özel ilgi alanım olduğu için 2 yıl Psikoloji okudum..