Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Toplumsal düğümler (5)

Toplumsal düğümler (5)
 

Çok geniş halk kitlelerini ilgilendirir mi bilemem ama , rastladığım ve yaşadığım önemli bir sorun ve de akıl almaz bir durum var : Eski Türkçe Tapu kayıtları 

Bir kere, eski tapu belgeleri bugünküne nazaran çok değişik bir forma sahip. Bir gayrımenkulün detaylı bir şekilde bir iki nesil daha önceki sahiplerinin detaylı bilgilerini içeriyor. Neyse bu önemli değil. 

Elinizdeki Eki Türkçe Tapu Belgesi ile, Anadolumuzun güney doğusunda bulunan bir ilçemizin Tapu Müdürlüğü'ne yazıyla başvuruyorsunuz ve Tapu Müdürlüğünden sahibi bulunduğunuz gayrımenkulle ilgili bilgi istiyorsunuz. Tapu Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Kaymakamlıktan aldığınız yazılı cevap : " Eski yazı okuyabilen bir personelimiz olmadığından, yeminli bir bilirkişi ile birlikte başvurunuzu yapınız.". 

Tapu Müdürlüğü'nün isminin önünde TC. yazıyor.Tapu Müdürlüğü , Cumhuriyetimizin Tapu Dairesi. Kayıtlar 87 senedir Türkçeye çevrilmemiş. Resmi dilimiz Türkçedir diyor Anayasamız. Ama bir Resmi Dairemizde kayıtlar eski Türkçe ve müracatta bulunan bir vatandaşa "Bilirkişi Getir ki işlem yapalım " deniyor. Hem de yazıyla. Yazının altında ilgili Tapu Müdürlüğünün bağlı olduğu Kaymakam'ın imzası var. 

Bu durumu anlamak mümkün değil. Öyle bir düğüm ki çöz çözebilirsen. 

Tapudan bilgi alabilmek ve sorunu çözmek için, yaklaşık 1000 km' lik kara yolu veya 1.5 saatlik uçak seyahati yapacaksınız. Yeminli Bilirkişi bulacaksınız. Ve sadece Tapu Kayıtları hakkında bilgi alacaksınız. 

Bu sorun ülkemizin bir çok sorunları yanında pek önemsiz ama, yine de Anayasal Mülkiyet haklarına aykırılık arz ediyor. İnsan ne yapacağını şaşırıyor. Senin malın kardeşim, neresi olursa git, çöz durumu denebilir ama bu mantıklı olur mu . Bilemiyorum. Bu çağda bu kadar zorluk çektirilmemesi gerektiğine inanıyorum. Belki bir 87 yıl sonra. 

Bir sonraki yazımda da yine Anayasa'ya aykırı olan, ancak üstünde hiç durulmayan bir konudan söz edeceğim. 

 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..