Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '10

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Toplumsal Düğümler (II)

Toplumsal Düğümler (II)
 

Çok katlı apartman yaşamı


Toplumu düğüm eden bazı kanunlarımız var. Bunlardan bir tanesi de Kat Mülkiyeti Kanunu. Öyle maddeleri var ki, apartmanlarda oturanları akıl hastası edebilecek nitelikte. Zaten, belki gazetelerden okumuşsunuzdur, İstanbul'da bir apartmanda silahlı saldırıya kadar vardı ve kabusa döndü apartman yaşamı.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda uygulanması gerçekten çok zor maddeler var, ama , ben bu maddelerden sadece "Yönetici seçimi " ile ilgili olandan bahsedeceğim.

Yönetici seçmek için, bir apartmandaki kat maliklerinin en az % 51' inin oybirliği ile EVET demesi gerekli. Yani , örneğin 60 daireli bir apartmanda yöneticinin seçilebilmesi için Genel Kurulda en az 31 kişinin OYBİRLİĞİ şart.

Düşünün sayın dostlar, 60 daireli bir apartmanda en az 31 kişinin toplantıya katılması ve oybirliği ile yöneticiyi seçmeleri bizim toplumumuzda mümkün müdür? 30 kişi Genel Kurul Toplantısına katılsa, Yönetici seçemiyorsunuz.En az 31 kişi katılacak ve hepsi EVET oyu verecek.

Ayrıca, kat maliklerinin yarısına yakını başka yerlerde ikamet etmektedir. Kimi yurt dışında, kimi Anadolu'da, kimi İstanbul'un çeşitli semtlerinde. Bu kişileri biraraya getirmek mümkün mü?

Diyelim ki Toplantıda çoğunluk sağlandı.Bu sefer, bakıyorsunuz, kimse yönetici olmak istemiyor. Zorlayıcı bir hüküm yok. Ancak mahkeme kanalıyla dışarıdan birisi yönetici atanabiliyor. Bu da çok pahalıya geliyor. Ayrıca dışarıdan yönetici atanması altı - yedi ay sürüyor. Bu zaman zarfında işleri kim yürütecek. Bankadan para çekip kapıcının aylığını bile ödeyemezsiniz.

Netice olarak çok katlı bir apartmanda oturuyorsanız, yaşantınız bir düğüm oluyor.

Bir de insanı " ne düğüm ediyor?" biliyor musunuz sayın dostlar? : Kimsenin bu konularla ilgilenmemesi. TV'lerde bu konuda bir tek açık oturum yapılmamıştır. Zannedersin ki herkes müstakil evlerde ve villalarda oturuyor.

Nedense toplumun bir arada yaşadığı ve apartmanda yaşamanın ne olduğu unutulmuş gibi?

Uyumaya ve düğüm olmaya devam edelim beyler.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..