Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Toplumsal Normallaşme Süreci

Toplumsal Normallaşme Süreci
 

Gündem çok yoğun ve karışık. Neyin ne olduğunu neden olduğunu anlayamıyoruz.
Her sabah uyandığımızda daha bir önceki günün tartışmasını tamamlamadan yeni bir tartışmanın içinde buluyoruz kendimizi.

Başsavcının AKP hakkında söyleyeceği sözleri merka ederken bir anda emekli paşaların ve önemli simaların gözaltına alınma haberlerini duyuyoruz. AKP'nin kapatılması davasını bir süre rafa kaldırıp beyinlerimizi bu gözaltılara odaklıyoruz.

Gündem çok yoğun ve karışık demiştim başlarken, bir tünelin içine girdik ama çıkış güzergahı, bir ışık belirtisi yok. Ülkede herkes çok gergin, aydını sataçısı politikacısı, köşe yazarı sıradan vatandaşı...

Kimse ne söyleyeceğini bilemiyor. Ne söylese ne yazsa bundan kimin alınacağını ve bunun sonucunda ne olacağını tahmin edemiyor. Bir yazısı hükumete dokunsa gözaltına alınabiliyor diğer yazısı başkalarına dokunsa başka yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor.

Bu bir rövanş mıdır?

AKP kendisine karşı olanlara karşı şu mesajı mı vermek istedi acaba? 'Bak nasıl ki ben yargılanıyorsam sizi de yargılatırım, sorgulatırım'

Bir operasyon elbette savcının izni ve denetiminde yapılır. Ancak üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir iddanamenin hazırlanmadıığı bir olayda yeni yeni kişilerin gözaltına alınması gereksiz yere günlerce bekletilmesi son derece abes.

Bu kadar büyük ve kapsamlı bir operasyonda gözaltına alınan kişiler derhal sorgulanmalı gerekiyorsa mahkemeye sevkedilmeli gerekiyorsa serbest bırakılmalıdır. Ancak gözaltı koşullarında insanlar dört gün boyunca yaşamaya mahkum edilmemelidir.

Tedbir amacıyla insanların tutuklanması CMK açısından bir hukuka uygunluktur. Ancak eğer bu süre hiçbir yargılama faaliyeti yapılmaksızın bir yılı geçmişse bu durum artık tedbirin ötesine geçip başlı başına cezalanadırmanın yapıldığını gösterir. Yani ilk mahkemede şüpheliler serbest bırakılsa, beraat etse bile onlar bir yılı aşkın süre cezalandırılmış olacaklar.

Bu durum hukuk devleti ilkesi açısından, bireysel haklar bakımından son derece büyük tehlikeleri içinde barındırmaktadır.

Umarız ki iddianame bir an önce hazırlanır ve insanların neyle suçlandıkları açıklığa kavuşturulur.

Bu konuyla ilgili olarak bir konuya daha değinip kapatma davası gündemine geçiş yapmak istiyorum.

Deniliyor ki emekli orgenerallerin bir ayrıcalıkları mı var pekala onlar da gözaltına alınabilir. Herkes eşittir. O zaman bizler vatandaşlar olarak başbakanın da cumhurbaşkanının da yargılanmasını istiyoruz. Öyle ya onlar bu ülkenin vatandaşları değiller mi? Onlar da bizimle eşit değil mi ?

***

AKP, açılan kapatma davası ile ilgili olarak sözlü savunmasını bugün verecek. Uzunca bir savunma hazırlanmış AKP'nin aslında rejimle bir mücadele içinde olmadığını, Laik devlet düzenine karşı bir bir tavır göstermediğini anlatacakmış.

AKP kurmayları aslında kendilerinin de pek inanmadıkları bu savunmayı hazırlarken AKP genel başkan yardımcısı Mehmet Fırat ( İsminin öncesi Dengir Mir miydi , Mir Dengir miydi tam bilemiyorum ) Atatürk devrimlerinin toplumda bir travma yarattığını ifade ederek, marjinal tabana göz kırpıyor.

Her ne kadar biz savunmamızda laiklikle bir sorunumuz olmadığını yazsak da, kapatılma davası açıldıktan sonra kongremizde onuncu yıl marşı çalsak da biz aynı yerimizdeyiz. Fikirlerimizde bir değişiklik yok diyor sayın Fırat.

Tabana gene şu mesaj veriliyor. Atatürk devremileri toplumda her ne kadar bir travma yaratsa da biz bu travmanın etkisini kırmak için dindar bir cumhurbaşkanı, dindar bir başbakan, dindar bir meclis başkanı seçtireceğiz. Seçtireceğiz ki bu travma ortadan kalksın.

Bunların dürüst, güvenilir, çağdaş, vb. olup olmaması önemli değil 'dindar' olsunlar yeterli! imasını tabanına ulaştırıyor.

AKP kapatılacak mı? Evet kapatılacak. Çünkü AKP laiklikle ve cumhuriyetle bir rejim mücadelesi içinde olmadığına kendisi de inanmıyor. İnanmadığı şeyi nasıl olur da inandırmak başarısını gösterir.

Ülke gündemi çok yoğun umarız ki ülkemiz bu dönemi en az kayıpla atlatır.

Bu arada bugün mübarek Regaip Kandili herkesin kandilini kutluyorum.

Kandiller barış sevgi ve dayanışma günleridir.

Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun gözünden bir damla yaş çıkan insanların gözyaşlarının ve acılarının dinmesini diliyorum.

Sevgilerle
 
Toplam blog
: 47
: 645
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

1987 yılında Konya Ereğli'de doğdum İlköğretim ve Lise öğrenimimi Konya'da tamamladıktan sonra 20..